Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης στον Χ-τύπο: “Η Περιφέρεια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την προστασία της ζωής των πολιτών”

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποκλειστική συνέντευξη για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια, δεδομένης της επιρροής των συνεπειών που επιφέρει η εξάπλωση του κορωνοϊού Covid-19, έδωσε στον Χ-τύπο ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Κύριε Πατούλη, κάνοντας έναν απολογισμό των δράσεων που ανέλαβε η Περιφέρεια για την πανδημία του κορωνοϊού που θα στεκόσασταν;

Η Περιφέρεια Αττικής ως η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας βρίσκεται, ως όφειλε, στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την προστασία της ζωής των πολιτών.

Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, τους 66 δήμους, την κεντρική διοίκηση, τους κοινωνικούς και ιδιωτικούς φορείς, δίνουμε καθημερινά μάχη να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και συνολικά τους πολίτες της Αττικής.

Από την πρώτη στιγμή έχουμε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και συγκεκριμένα:

  • Ενεργοποιήσαμε το τετραψήφιο τηλεφωνικό κέντρο 1110, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται δωρεάν οι πολίτες από όλες τις περιοχές της χώρας για να καταγγέλλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, να ζητούν βοήθεια και ενημέρωση για τον κορωνοϊό και να αναφέρουν περιπτώσεις μοναχικών πολιτών που θέλουν υποστήριξη. Συνάνθρωποί μας έχουν τη δυνατότητα μέσω του συγκεκριμένου κέντρου να συνομιλούν με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς προκειμένου να τους παρέχουν σημαντικές πληροφορίες και ψυχολογική υποστήριξη.
  • Εκδώσαμε σαφείς και αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι πολίτες.
  • Προχωρήσαμε στην αγορά αναπνευστήρων και κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ ύψους 740.000, για τα νοσοκομεία της Αττικής.
  • Διαθέτουμε επτά πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. 
  • Διαθέσαμε 70.000 μάσκες προσώπου για την προστασία από τον κορωνοϊό σε κοινωνικές υπηρεσίες Δήμων, στους Ειδικούς Φρουρούς της ΕΛ.ΑΣ, στην Άμεση Δράση, στην Τροχαία Αττικής. Επίσης 75.000 μάσκες και 75.000 γάντια, σε 1500 ιατρεία της Αθήνας.
  • Σε συνεργασία με τους δήμους και τη δράση «Όλοι Μαζί Μπορούμε» οργανώνουμε εθελοντικές αιμοδοσίες, όχι μόνο σε δήμους της Αττικής, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν οι Περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων οι οποίες ανέλαβαν πρωτοβουλίες για τη συμμετοχή στη δράση και τη διοργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών.
  • Οργανώσαμε ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας συγκεντρώνουμε υπηρεσίες, από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που τις παρέχουν δωρεάν, κατ’ οίκον ή εξ αποστάσεως στους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το κλείσιμο των σχολείων δόθηκε η δυνατότητα παροχής εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης για μαθητές Δημοτικού που φοιτούν στις τάξεις Ε’ και ΣΤ’, καθώς και για τους μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου.
  • Πραγματοποιούμε απολυμάνσεις σε Υπουργεία, Δημόσιους Φορείς και κρατικά κτίρια εφόσον μας ζητείται.
  • Πραγματοποιούμε μαζί με στελέχη του υπ. Ανάπτυξης και της Αστυνομίας ελέγχους στην αγορά για την πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας.
  • Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών αναλάβαμε για την ανάπτυξη της πλατφόρμας Doctor Next 2 Me, η οποία με μία πρωτοποριακή εφαρμογή προσφοράς υπηρεσιών υγείας, παρέχει δωρεάν, πληροφορίες σε πολίτες.
  • Με αντίστοιχο τρόπο έχει αναπτυχθεί και το σύστημα τηλε-ψυχιατρικής μέσω του οποίου μπορούν να επικοινωνήσουν οι πολίτες που έχουν επιβαρυνθεί ψυχολογικά τις κρίσιμες αυτές ώρες που περνάει η χώρα μας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνδεθούμε με τους ειδικούς μέσω του συνδέσμου: https://melapus.com/el/signup .

Σε κάθε περίπτωση και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ θα συνεχίσουμε την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παρατηρήσαμε ότι οι συστάσεις σας σε βασικά ζητήματα για την εμπόδιση της εξάπλωσης του ιού, όπως π.χ. το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, προηγήθηκαν αρκετά των αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης. Πως σχολιάζετε γενικότερα την αντίδραση της κυβέρνησης στην εξέλιξη της πανδημίας;

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η αντίδραση της Πολιτείας ήταν και είναι ουσιαστική και αποφασιστική για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και επειδή πολλές φορές η χώρα μας έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής είναι ανάγκη να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα επέδειξε και αντανακλαστικά και ικανότητα σχεδιασμού απέναντι σε ένα πρόβλημα που έχει δημιουργήσει παγκόσμια αναστάτωση.

Σχετικά με την προσωπική μου στάση θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είναι αποτέλεσμα και της ιατρικής μου ιδιότητας και της δυνατότητας που έχω ως πρόεδρος του ΙΣΑ να πληροφορούμαι για τα εγχώρια, αλλά κυρίως τα διεθνή δεδομένα, όσον αφορά την εξέλιξη, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας.

Είστε ικανοποιημένος από τη συνεργασία με τους δήμους της Αττικής; Ανταποκρίθηκαν απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση;

Από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου είχα ξεκαθαρίσει ότι η συνεργασία και ο σταθερός δίαυλος επικοινωνίας  με τους 66 Δήμους αποτελεί βασικό συστατικό της λειτουργίας της Περιφέρειας. Αυτό επιβεβαιώθηκε και αυτή την περίοδο με την τακτική και ουσιαστική συνεργασία μας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Βρισκόμαστε σε καθημερινή επικοινωνία, ενώ περίπου 3 φορές την εβδομάδα πραγματοποιούμε τηλεδιασκέψεις μέσω των οποίων συζητούμε σημαντικά ζητήματα, όπως η κινητοποίηση των πολιτών για αιμοδοσία, η τήρηση των αυστηρών όρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών, η κάλυψη των ελλείψεων σε είδη ατομικής προστασίας, οι απολυμάνσεις σε καταυλισμούς Ρομά, κ.α.

Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες;

Είναι μια δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδος για όλους. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και υπομονή μπορούμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτή τη πανδημία και να ξεκινήσουμε ξανά τη ζωή μας πιο ενωμένοι και πιο ώριμοι παρά ποτέ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ