Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος: «Είμαστε δίπλα σε ευπαθείς ομάδες και Ρομά»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος μίλησε στον Χ-Τύπο για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και παράλληλα τόνισε ότι οι ευπαθείς ομάδες, οι οικονομικά αδύνατοι και οι Ρομά βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα, σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή που βιώνει η χώρα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στον Χ-Τύπο ο Δήμαρχος Χαλανδρίου 

Για τα μέτρα που έχει λάβει ο Δήμος για τον περιορισμό του ιού 

“Ο Δήμος Χαλανδρίου, πριν ακόμα αποφασιστεί το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, είχε ανακοινώσει σειρά μέτρων για την προστασία από τη διασπορά του κορωνοϊού. Πολύ γρήγορα πήραμε απόφαση να σφραγίσουμε όλους τους αθλητικούς χώρους, τις παιδικές χαρές, ακόμα και το skate park της πόλης. Έγκαιρα επίσης κλείσαμε τις υπηρεσίες του Δήμου για το κοινό και εφαρμόσαμε την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το προσωπικό καθαριότητας που μέχρι πρόσφατα απασχολούνταν στους Παιδικούς Σταθμούς, τα σχολεία και τις υπηρεσίες του Δήμου που έχουν κλείσει (κολυμβητήριο, ΚΑΠΗ, κλπ.) διατίθεται πλέον στην υπηρεσία Καθαριότητας για την ενίσχυση των εργασιών καθαριότητας στα δημοτικά κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες που παραμένουν σε λειτουργία. Το σαββατοκύριακο 21-22 Μαρτίου διενεργήσαμε απολύμανση σε όλα τα δημοτικά κτίρια και θα επανέλθουμε.

Από την πρώτη στιγμή δημιουργήσαμε ειδική ενότητα στο site του Δήμου, όπου μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται για όλα τα έκτακτα μέτρα προστασίας που λαμβάνουμε αλλά και για τις οδηγίες πρόληψης που δημοσιοποιεί ο ΕΟΔΥ και η ΓΓΠΠ.”

Για ευπαθείς ομάδες, οικονομικά αδύναμους και Ρομά

“Είναι σημαντικό αυτή την κρίσιμη περίοδο να μείνουμε κοντά σε αυτούς που μας έχουν περισσότερο ανάγκη. Ο Δήμος Χαλανδρίου δεν θα αφήσει κανέναν και καμία μόνο του/μόνη της απέναντι στην κρίση. Για τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και στερούνται προστατευτικού περιβάλλοντος έχουμε ενεργοποιήσει τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα τους λείψουν τα αναγκαία για την τροφή και την υγεία τους.Το ίδιο συμβαίνει και για τους οικονομικά αδύναμους που προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Παράλληλα, από την αρχή βρεθήκαμε στο πλευρό των Ρομά που διαμένουν στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου. Τους ενημερώσαμε αναλυτικά για όλα τα μέτρα προστασίας. Τους παρέχουμε χλωριούχα απορρυπαντικά και γάντια για την προστασία τους, τους διαθέτουμε τρόφιμα μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Η τελευταία ενημέρωση στον καταυλισμό σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας έγινε στις 24 Μαρτίου. Οργανώσαμε μάλιστα ομάδες αλληλεγγύης μέσα στον καταυλισμό, οι οποίες εκ περιτροπής θα διακινούνται εκτός αυτού για να προμηθεύουν σε όλους τα αναγκαία.”

Σχετικά με τους τομείς-ανάγκες που έχει θέσει σαν προτεραιότητα ο Δήμος Χαλανδρίου

“Η στήριξη των ασθενέστερων και η καθαριότητα στην πόλη είναι αυτή τη στιγμή οι προτεραιότητες για την πόλη. Η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου λειτουργεί αυτή τη στιγμή με λιγότερο προσωπικό, λόγω εφαρμογής της εκ περιτροπής εργασίας, γι’ αυτό είναι κρίσιμο και οι πολίτες να συνδράμουν όσο μπορούν στην προσπάθεια να μείνει η πόλη καθαρή. Καλώ εκ νέου όλους τους πολίτες, για όσο διαρκεί η πανδημία, να μην αποθέτουν μπάζα και ογκώδη αντικείμενα έξω από τις αυλές τους, στα πεζοδρόμια του Δήμου και στους δρόμους. Να μην προχωρούν σε κλάδεμα δέντρων. Να κατεβάζουν επίσης τα απορρίμματα το βράδυ μέσα σε σακούλες καλά δεμένες. Να τοποθετούν τις σακούλες μέσα στους κάδους, φροντίζοντας αυτοί να παραμένουν κλειστοί.”

Η κατάσταση στον Δήμο μετά την επιβολή των μέτρων προστασίας

“Σε όλες οι υπηρεσίες του Δήμου εφαρμόζεται εκ περιτροπής εργασία και η εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη. Στην ιστοσελίδα του Δήμου οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν αναλυτικά ηλεκτρονικές διευθύνσεις και τηλέφωνα όπου μπορούν να δουν πώς θα εξυπηρετηθούν, ανάλογα με το αίτημα τους. Ο Δήμος λειτουργεί καθημερινά με το 33% του προσωπικού του.”

Για το ποσό που έχει λάβει ο Δήμος και τα μέτρα στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων  

“Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι προφανώς χρειάζεται γενναία οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των αυξημένων δαπανών κυρίως σε ότι αφορά την τροφοδοσία των κοινωνικών δομών των δήμων. Πάντως, διαθέτουμε πλήρη επάρκεια αντισηπτικών, γαντιών και απορρυπαντικών.

“Σχετικά με τις επιχειρήσεις, θα λάβουμε απόφαση για απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, από τα τέλη για παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων και από το τέλος παρεπιδημούντων, για όσες επιχειρήσεις μένουν κλειστές κατά τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων.”

Ποια είναι η συμβολή του Δήμου στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων

“Καταρχήν καταβάλλεται από τους εργαζόμενους του Δήμου -και τους ευχαριστώ δημόσια γι’ αυτό- κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μέγιστη εξυπηρέτηση των πολιτών με ηλεκτρονικά μέσα. Οι κοινωνικές δομές του Δήμου συνεχίζουν να συνδράμουν όσους έχουν ανάγκη, έτσι ώστε να μην αναγκάζονται σε μετακινήσεις για τα τρόφιμα και τα φάρμακά τους. Επιπλέον, μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, ενημερώνουμε τους πολίτες για τα νέα έκτακτα μέτρα και τους καλούμε να μένουν σπίτι.”

Το μήνυμα του κ. Ρούσσου στον κόσμο εν μέσω πανδημίας και περιορισμού κυκλοφορίας

“Στην παρούσα συγκυρία είναι σημαντικό να διατηρούμε όλοι την ψυχραιμία μας και ο καθένας/μια να λαμβάνει με υψηλό αίσθημα ευθύνης όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του συνόλου. Παράλληλα, είναι κρίσιμο να καταλάβουμε ότι εκτός από το να μείνουμε σπίτι, πρέπει να μείνουμε και άνθρωποι. Ο φόβος και ο πανικός μπορούν να μας οδηγήσουν ως κοινωνία να χάσουμε την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη μας. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Ως δημοτική Αρχή δεσμευόμαστε να μην αφήσουμε κανέναν/ καμία αβοήθητο/η απέναντι στην πανδημία. «Μένουμε σπίτι» και «Μένουμε άνθρωποι».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ