Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Ο Γιώργος Υδραίος στο Χ-τύπο – Η άγνωστη ιστορία με τον πνευματικό του… πατέρα Μίκη Θεοδωράκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Φέτος το καλοκαίρι “ταξιδεύουμε με μια αγκαλιά τραγούδια” παρέα με τον Γιώργο Υδραίο και μια εξαιρετική ομάδα, η οποία περιοδεύει στην Αττική και όχι μόνο χαρίζοντάς μας μουσικές στιγμές με άρωμα Ελλάδας!

Ο σπουδαίος ερμηνευτής που επιτελεί εκτός από μουσικό και εξαιρετικό κοινωνικό έργο, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη θυμάται τις πιο δυνατές στιγμές της διαδρομής του, αλλά και τον Μίκη Θεοδωράκη μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία με πρωταγωνιστές τους δυο τους, που μας ταξιδεύει στη δεκαετία του ‘70 και στα “παρασκήνια” των μουσικών σκηνών της εποχής.

 

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι την περίοδο αυτή πραγματοποιείτε μια σειρά συναυλιών. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για αυτό;

Να πω αρχικά ότι πέρσι κάναμε λίγες εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού. Εγώ μάλιστα τυχαίνει να είμαι και Γενικός Γραμματέας στην Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας και την περίοδο εκείνη μοιράσαμε τρόφιμα παντού. Κάναμε μια μεγάλη συναυλία στις 30 Μαΐου στο Περιστέρι με 25 τραγουδιστές και μαζεύτηκαν 30 τόνοι τρόφιμα. Τώρα αρχίζουμε τις προσωπικές μας συναυλίες, είμαι μαζί με τη Μαρία Σουλτάτου, τον Δημήτρη Σαβαΐδη και σε κάποιες είναι και η Κωνσταντίνα. Διευθυντής ορχηστρας είναι ο Σπύρος ο Παγιάτης, καθώς επίσης και στα πλήκτρα – πιάνο. Στο μπουζούκι ο Δημήτρης Σαβαΐδης, ηλεκτρική και ακουστική Κιθάρα παίζει ο Στέλιος Καρύδας, ντραμς – τύμπανα ο Νίκος Καρνάβας και στο βιολί είναι ο Καλογιάννης.

 

Πού θα έχει την ευκαιρία να σας απολαύσει το κοινό;

Το θέμα της συναυλίας είναι “Ταξιδεύοντας με μια αγκαλιά τραγούδια” και σε κάποιες έχουμε και το σμυρναίικο και ποντιακό στοιχείο. Παίξαμε στη Νέα Σμύρνη, στο Γραμματικό στο Μαραθώνα, στη Νέα Ιωνία, στις 9 Ιουλίου θα παίξουμε στο Θέατρο της Ρεματιάς, στις 18 στο Μαρούσι, στη συνέχεια στην Επίδαυρο και 24 Αυγούστου στο Φεστιβάλ Παπάγου. Θα έχουμε και τον Σεπτέμβρη εμφανίσεις απλά δεν είναι ακόμα γνωστές οι ημερομηνίες. Το μουσικό μέρος περιλαμβάνει κομμάτια από όλους τους συνθέτες, και η Μαρία Σουλτάτου και εγώ έχουμε συνεργαστεί με πολλούς συνθέτες.

 

 

Ποιες στιγμές της πορείας σας θυμάστε πολύ χαρακτηριστικά;

Εγώ ξεκίνησα με τον πατέρα του Νταλάρα και στη συνέχεια συνεργάστηκα με τον Μίκη Θεοδωράκη. Έφυγα μετά στη Ρόδο εκεί γνώρισα την Αλεξίου, τον Παπακωνσταντίνου, τον Μπακαλάκο κ.α. και έκανα και δισκογραφία. Η διαδρομή μου περιλαμβάνει πάρα πολλές συναυλίες στο εξωτερικό π.χ. Αυστραλία, Τασμανία, Αμερική, Ευρώπη, Κύπρο. Είχαμε πάει και στη Σερβία τότε με τον πόλεμο που είχαν με 15 νταλίκες τρόφιμα και φάρμακα και παίξαμε και μπροστά στο Δημαρχείο στο Βελιγράδι με 100.000 κόσμο. Και άλλη μια μεγάλη εκδήλωση ήταν στο Καλλιμάρμαρο όταν έγινε η επίθεση από το Ισραήλ στους Παλαιστινίους, αλλά και στην Opera House του Σίδνεϊ όταν είχε φεστιβάλ με ελληνικές βραδιές.

 

Επομένως ασχολείστε πολύ και με κοινωνικό έργο και όχι μόνο “ψυχαγωγικό”. Έχετε στήριξη στο έργο αυτό;

Τώρα τα δύο χρόνια με τον κορωνοϊό με την Ένωση Τραγουδιστών μοιράζαμε τρόφιμα συνέχεια με τον Πρόεδρο Κώστα Σκόνδρα και όλο το επιτελείο, στους μουσικούς και στους τραγουδιστές. Και ευτυχώς που έγινα κι αυτό και μπόρεσε τώρα να “ανοίξει” η κατάσταση και να δουλέψει και ο δικός μας ο χώρος, γιατί δυο χρόνια δεν γινόταν τίποτα. Όπως ξαναείπα στο Περιστέρι συγκεντρώθηκαν 30 τόνοι τρόφιμα. Έχουμε πρόσβαση στο να παίρνουμε τρόφιμα για τους δικούς μας, αλλά τώρα μας βοήθησαν πολύ γνωστά σούπερ μάρκετ και η δημοτική αρχή της πόλης και η Περιφέρεια, παραχωρώντας μας τη δυνατότητα να κάνουμε μια συναυλία ώστε να πάνε τα χρήματα στο ταμείο της Ένωσης. Εμείς περισσότερο βοηθάμε. Εγώ εδώ και 20 χρόνια έχω κάνει μια ομάδα ιατρών που γυρίζουμε όλη την Ελλάδα, που λέγονται “Γιατροί της αγάπης”. Πήγαμε στα Ψαχνά Ευβοίας και είδαμε πάνω από 500 άτομα και με τη συνδρομή γιατρών από δημόσια νοσοκομεία κάναμε θεραπείες, εξετάσεις κ.λπ.

 

Να σας γυρίσω λίγο στη μουσική και να πούμε ότι είστε μεγάλος εκφραστής του λαϊκού και παραδοσιακού τραγουδιού. Τα νέα παιδιά βλέπετε να κατευθύνονται προς αυτό το στοιχείο;

Έχουν βγει πολλά νέα παιδιά που είναι πάρα πολύ καλά. Πλέον οι Δήμοι έχουν και τα μουσικά σχολεία και από αυτά έχουν βγει πολλά ταλέντα. Η Ελλάδα όμως είναι καλυμμένη σε αυτό το κομμάτι. Δεν μπορεί να τους απορροφήσει όλους. Στην εποχή μου εμείς ήμασταν μετρημένοι. Τώρα είναι πολλοί και κάθε χρόνο βγαίνουν κι άλλοι. Οπότε υπάρχει πληθώρα παιδιών. Πού να πάνε, πού να εργαστούν. Ο ελληνικός λαός είναι όλοι τραγουδιστές, όλοι τραγουδάνε και χορεύουν (γέλια). Ψοφάνε για τέτοια.

 

Μιας και αναφέρατε παραπάνω τον Μίκη Θεοδωράκη, ισχύει αυτό που έχουμε διαβάζει ότι εκείνος σας “βάπτισε” με το όνομα Υδραίος;

Όταν ξεκίνησα να τραγουδάω το ‘78, ο Μίκης τότε έψαχνε τραγουδιστές. Εκείνος που είχε το μαγαζί ερχόταν μαζί μου στο Εθνικό Ωδείο και μου έλεγε ότι θέλω να έρθεις στο μαγαζί κ.λπ. ότι θα είναι ο Ξαρχάκος να έρθεις να σε ακούσει… Λέω να έρθω, αλλά το θέμα είναι ότι εγώ ήμουν “Θεοδωρακικός”, δηλαδή όλο το ρεπερτόριο του το ήξερα απ’ εξω. Πάω στο “Περιβόλι του Ουρανού”, όπως λεγόταν το μαγαζί, και έξω από την είσοδο με περίμενε ο φίλος μου και μου λέει “Έχουμε πρόβλημα”. “Τι έγινε;” του λέω. “Ε έγινε μια παρεξήγηση και τα χαλάσαμε με τον Ξαρχάκο και μέσα είναι ο Θεοδωράκης! Και θα σε ακούσει αυτός.”, μου λέει. Μπαίνω μέσα ήταν όλη η ορχήστρα, ο Γρηγόρης ο Μπιθικώτσης, η Μαρία Φαραντούρη κ.α.. Ανεβαίνω λοιπόν πάνω, ήμουν λίγο κομπλαρισμένος, και μου λένε “τι θα μας πεις;”, και λέω “θα πω ένα δικό σας τραγούδι το “Βρέχει στη φτωχογειτονιά”. Αφού μου ζήτησαν να πω κάτι άλλο και μετά να ξαναπώ το “Βρέχει στη φτωχογειτονιά”, σκέφτηκα ότι για να το ζητάει θα του άρεσε και σκέφτομαι “τώρα θα το σκίσω”. Κι άρχισα να τραγουδάω και να κάνω κάτι κινήσεις όπως έκανα στο κέντρο που δούλευα. Και με σταματάει τότε ο Μίκης και μου λέει “Τι είναι αυτό τσίρκο είναι εδώ; Να είσαι σοβαρός”. Και από τότε σταμάτησα και τραγουδάω ήσυχα και ήρεμα.

 

 

Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη το 1978. Τραγουδιστές Γιώργος Υδραίος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Αλίκη Καλιαλογλου, Γιάννης Θωμόπουλος,. Ορχήστρα Λάκης Καρνεζης, Βαγγέλης Παπαγγελιδης κ. α. – Από τον προσωπικό λογαριασμό του κ. Υδραίου στο Facebook

 

Φεύγω μου λένε άσε το τηλέφωνό σου και θα σε ειδοποιήσουμε. Εκεί άρχισα να ανησυχώ και τη χρειαζόμουν τη δουλειά γιατί δεν είχα καθόλου χρήματα. Με παίρνουν τηλέφωνο μετά από 20 μέρες περίπου. Το σηκώνει η νύφη μου και της λένε “Ο Μίκης Θεοδωράκης ζητά το Γιώργο τον Παπαδόπουλο για το “Περιβόλι του Ουρανού” να περάσει αύριο στις 2 η ώρα που τον περιμένουν”. Εκείνη νόμιζε ότι κάνανε πλάκα, τους έβρισε έκλεισε το τηλέφωνο. Την επόμενη μέρα εκεί που συζητούσαμε τι θα κάνω κ.λπ. λέω έτσι στην τύχη για πλάκα ότι έπιασα δουλειά με τον Μίκη Θεοδωράκη. Και το ακούει αυτό η νύφη μου και μου λέει ότι πήραν τηλέφωνο κι ότι τους έβρισε! Και φεύγω τροχάδην τότε από εκεί και φτάνω στο μαγαζί. Μπαίνω μέσα, με βλέπει ο Καρνέζης (το ένα από τα δύο μπουζούκια του Θεοδωράκη, το άλλο ήταν ο Παπαδόπουλος) και μου λέει έλα τελικά εσένα διαλέξαμε. Κανόνισε το μεροκάματό σου και πάμε σπίτι μου να σου δώσω τα τραγούδια που θα λες. Τότε ένιωσα πολύ μεγάλη χαρά, δεν έχω ξανανιώσει έτσι.

Μετά ο Μίκης μου λέει “περίμενε λίγο ξαναπές το “Βρέχει στη φτωχογειτονιά”. Και το λέω πάλι. “Πες μου το όνομά σου και από πού είσαι”, μου λέει. “Παπαδόπουλος Γεώργιος λέω”. “Τι; Παπαδόπουλος Γεώργιος; Και ήρθες να τραγουδήσεις με τον Μίκη; Από πού είσαι;”. Λέω “Από την Έδεσσα”. “Μέσα από την Έδεσσα;”, με ρωτάει. “Όχι από ένα χωριό” λέω. “Πώς το λένε;” Σκέφτομαι ας πω την κωμόπολη, καλύτερα και λέω από την Αριδαία. “Το χωριό πώς το λένε;” με ξαναρωτάει. “Υδραία” λέω. “Γιώργος Υδραίος τότε. Γράφ’ το και άμα θέλεις, άμα δεν θέλεις με τον Μίκη Θεοδωράκη δεν τραγουδάς”, μου λέει. Κι έτσι βγήκε το όνομα και έμεινε. Δεν το είχα πει ποτέ αυτό παρά μόνο όταν πέθανε ο Μίκης, τότε το αποκάλυψα.

 

Ετοιμάζετε κάτι άλλο δισκογραφικά;

Τώρα κάνω δυο CD το ένα κυκλοφόρησε με τίτλο “Ρούπελ 1941”, μαζί με άλλους συνθέτες και τραγουδιστές. Ένα από τα τραγούδια είναι το “Με το αίμα μου στο χιόνι”. Και το άλλο CD είναι οι “Νεομετανάστες”. Πρόκειται τα μορφωμένα παιδιά από το 2010 έως σήμερα που έφυγαν και είναι στο εξωτερικό και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Τα τραγούδια τα γράφουν από τη Γερμανία και μας τα στέλνουν εκείνοι να τα ηχογραφήσουμε εδώ, και τους τα στέλνουμε να τα ακούσουν. Αυτό δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα θα κυκλοφορήσει μέχρι τον Σεπτέμβρη.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ