Ελάτε στην παρέα μας

Συνεντεύξεις

Μ. Ανδρούτσου:«Προχωράμε με σκληρή δουλειά και ειλικρίνεια»

Δημοσιεύθηκε

στις


H Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κα Μαρία Ανδρούτσου είναι μια από τις ελάχιστες γυναίκες δημάρχους σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ συγκαταλέγεται και στις δημοτικές αρχές που εξελέγησαν για πρώτη φορά το 2010, διοίκησαν στα «πέτρινα χρόνια» της αυτοδιοίκησης και κατάφεραν να επανεκλεγούν στις εκλογές του Μαΐου. Η ίδια μας εξηγεί γιατί οι δημότες εμπιστεύτηκαν την ίδια και τους συνεργάτες της για μια ακόμα θητεία το δήμο και αποκαλύπτει τα σχέδια της για την πόλη τα επόμενα χρόνια. μεταξύ άλλων αναφέρεται σε βασικά έργα υποδομών, στο σχέδιο αξιοποίησης της περιοχής του Ασυρμάτου αλλά και τη στρατηγική του Δήμου στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων. Ιδιαίτερο βάρος δίνει η διοίκηση στον τομέα των κοινωνικών δομών με τη Δήμαρχο να διαβεβαιώνει πως θα ενισχυθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους δημότες.

 
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε πριν λίγες ημέρες τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015. Ποιοι είναι στόχοι και οι προτεραιότητες σας για την επόμενη χρονιά;  
Στον Προϋπολογισμό 2015 κυριαρχεί, για άλλη μια χρονιά, ο κοινωνικός προσανατολισμός, καθώς εγγυόμαστε τη διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση μιας σειράς κοινωνικών παροχών προς τους δημότες μας. Συγκεκριμένα, η υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων για την αντιμετώπιση της φτώχειας συνεχίζεται μέσα από τις επιτυχημένες Κοινωνικές Δομές, όπως είναι το κοινωνικό παντοπωλείο, ο δημοτικός λαχανόκηπος, το κοινωνικό συσσίτιο, η τράπεζα χρόνου, το κοινωνικό φροντιστήριο, αλλά και από τα συνεχιζόμενα προγράμματα των δημοτικών μας ιατρείων για την προαγωγή και την πρόληψη της υγείας, με έμφαση σε άνεργους, ανασφάλιστους, μετανάστες και χαμηλοσυνταξιούχους.
Επίσης, τα Ανταποδοτικά Δημοτικά Τέλη διατηρήθηκαν στα περυσινά επίπεδα και σε συνδυασμό με τις απαλλαγές και τις μειώσεις σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πολιτών που έχουν θεσπιστεί, καθιστούν το Δήμο μας σε ένα από τους φθηνότερους Δήμους στον τομέα αυτό.
Αξίζει να αναφέρουμε ακόμα πως μέσω του Οργανισμού Παιδείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας (ΟΠΚΑΠ), συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε και να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες που παρέχουν οι επτά παιδικοί σταθμοί χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των γονέων. Επιπλέον, συνεχίζουμε να προσφέρουμε, μέσω των Νομικών Προσώπων του Δήμου, με συμβολική συμμετοχή, ημερήσια προγράμματα αθλοδιακοπών και παιχνιδοδιακοπών και για το καλοκαίρι του 2015, αλλά και καθημερινά αθλητικά προγράμματα, προγράμματα εκμάθησης χορού, μουσικών σπουδών και εικαστικών τεχνών.  
Στον τομέα της προληπτικής ιατρικής, αξιοποιούμε προγράμματα, αναπτύσσοντας συνεργασίες με επιστημονικούς φορείς (Πανεπιστήμιο, ΚΕΕΛΠΝΟ, Ιατρικές, Επιστημονικές Ενώσεις).   Οργανώνουμε για 5η συνεχή χρονιά κατασκηνωτικά προγράμματα υψηλού παιδαγωγικού περιεχομένου, απολύτως δωρεάν, με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, στην ιδιόκτητη εγκατάσταση του Δήμου μας στη Ραφήνα. Διατηρούμε τις πέντε λέσχες ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) και υποστηρίζουμε τα προγράμματα που σχεδιάζουν (επισκέψεις, εκδηλώσεις, ημερίδες, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις).
Αναπτύσσουμε νέα προγράμματα και συνεργασίες με κοινωνικούς φορείς, όπως είναι η ΕΚΠΟΙΖΩ για την προστασία των καταναλωτών και κυρίως για την υποστήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των δανειοληπτών.  Θα ήθελα σ’ αυτό το σημείο να επισημάνω ότι σε όλες μας τις κοινωνικές δράσεις φροντίζουμε να αναδεικνύεται ο αλληλέγγυος εθελοντισμός των πολιτών. Σεβόμαστε, προβάλλουμε και αναβαθμίζουμε το ρόλο του δημότη – εθελοντή με σκοπό την ενίσχυση της αντίληψης και των προσπαθειών για τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος.

Προγραμματίζετε κάποια μεγάλα έργα υποδομής μέχρι το τέλος της παρούσας θητείας;
Στα μεγάλα έργα υποδομής, που στοχεύουν στο μέλλον της πόλης μας, εντάσσεται ο χώρος στάθμευσης των απορριμματοφόρων στο Δημοτικό Στάδιο. Το έργο δημοπρατήθηκε πρόσφατα, σχεδιάζεται να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, ξεκινώντας από τις υπόγειες εγκαταστάσεις και για τη χρηματοδότησή του θα χρησιμοποιηθούν ίδιοι πόροι και δανεισμός. Ένα έργο που ξεχωρίζει επίσης και είναι ενταγμένο στο φετινό Τεχνικό μας Πρόγραμμα είναι η αξιοποίηση κάποιων εκτάσεων (τα Ο.Τ 2116-2117) που περίπου 6 στρεμμάτων στην περιοχή ΕΚΤΕΛ. Σκοπεύουμε να εκπονήσουμε οικονομοτεχνική μελέτη για την κατασκευή εγκατάσταση κολυμβητηρίου με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές εξοικονόμησης ενέργειας, ένα έργο που λείπει από την πόλη μας και που σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη δημοπράτηση εγκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού στην υπάρχουσα πισίνα του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Αγ. Δημητρίου, θα καλύψει σημαντικές ανάγκες στον τομέα αυτόν.   Επιπλέον, στον προϋπολογισμό του 2015 εντάσσουμε εργασίες εξωραϊσμού στο Δημοτικό Κοιμητήριο, έργα οδοποιίας, εκτεταμένες αποκαταστάσεις φθορών σε πεζοδρόμια, ανακατασκευές πεζοδρόμων και πλατειών, ενώ παράλληλα σχεδιάζουμε τη διαπλάτυνση πεζοδρομίων σε πολυσύχναστες οδούς για τη διευκόλυνση της κίνησης πεζών, εμποδιζόμενων αλλά και ποδηλάτων.

Τι σχεδιάζετε να κάνετε με τη μεγάλη έκταση του Ασυρμάτου;
Στο μείζονος σημασίας για την πόλη μας ζήτημα του Ασυρμάτου, παράλληλα με τις διαδικαστικές ενέργειες για την παραχώρησή του στο Δήμο επ’ αόριστον και άνευ ανταλλάγματος, ωριμάζουμε την προμελέτη βιοκλιματικής ανάπλασης του πάρκου και αναζητούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μας επιτρέψουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της ανάπλασης.  

Είδαμε πως έχετε ήδη ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης. Εντάσσεται σε κάποιο γενικότερο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων;  Kαι σας ρωτάω γιατί ξέρουμε πως η νέα διοίκηση της περιφέρειας έχει ζητήσει από τους δήμους την εκπόνηση τοπικών σχεδίων.
Σαφώς το πρόγραμμα κομποστοποίησης εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που περιλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών. Ειδικότερα, υλοποιούμε το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης, που αναφέρετε στην ερώτησή σας, με διανομή κάδων σε περίπου 400 νοικοκυριά, αλλά και συνεχή παρακολούθηση της δράσης, με παροχή υποστήριξης σε όσους έχουν λάβει κάδο, έτσι ώστε να μην αποθαρρυνθούν από τις πρώτες δυσκολίες και εγκαταλείψουν το πρόγραμμα. Ακόμη έχουμε ως Δήμος, ενεργή συμμετοχή σε όλα τα προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης (Ανακύκλωση συσκευασιών στον μπλε κάδο, ανακύκλωση συσκεύων κ.λπ.) που λειτουργούν σήμερα στη χώρα. Επίσης έχουμε ήδη αναθέσει, από τις αρχές του έτους, την εκπόνηση Επιχειρησιακού Στρατηγικού Σχεδίου αναβάθμισης & βελτιστοποίησης της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του,  καθώς και της Στρατηγικής Πρόληψης Αποβλήτων, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.  Διεκδικούμε, επιπροσθέτως, με πρόταση προς το ΕΠΠΕΡΑΑ, την ενίσχυση της ανάπτυξης της διαλογής στην πηγή για τα βιοαπόβλητα, στο πλαίσιο σχετικής πρότασης που έχει ήδη κατατεθεί. Και φυσικά συζητάμε και συνεργαζόμαστε με όμορους Δήμους για την από κοινού αντιμετώπιση θεμάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων και ανάπτυξης πρωτοβουλιών αποκεντρωμένης διαχείρισης, παρά το γεγονός ότι οι σχετικές αρμοδιότητες και τα διαθέσιμα εργαλεία για τους Δήμους της Αττικής πρακτικά δεν υπάρχουν.

Μια πραγματικά πράσινη όαση είναι το ρέμα της Πικροδάφνης.  Θα ήθελα να σας ρωτήσω με ποιο τρόπο το προστατεύει ο δήμος; Σε πιθανή νεροποντή είναι θωρακισμένη η πόλη;
Η προστασία και ανάδειξη του φυσικού Περιβάλλοντος, ιδίως μέσα στο πυκνοδομημένο, βεβαρημένο αστικό χώρο αποτελεί ζωτική προτεραιότητα για εμάς και φροντίζουμε να δημιουργούμε και να αναδεικνύουμε τις «πράσινες» γωνιές της πόλης. Ως Δήμος είμαστε τυχεροί, διότι έχουμε ένα κρυμμένο κόσμημα στα χέρια μας, το ρέμα της Πικροδάφνης που -είναι αλήθεια- με την αδράνεια και τις κακές πρακτικές του παρελθόντος ο άνθρωπος το απαξίωσε και το υποβάθμισε.Τα τελευταία 4 χρόνια που έχουμε αναλάβει την ηγεσία του Δήμου, ‘έχουμε θέσει ως στόχο να αλλάξουμε την αντίληψη και την πεποίθηση του χθες. Με στόχο η Πικροδάφνη να γίνει παράδειγμα ανάπλασης, προχωράμε με συνέπεια σε επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις. Εκτός από τις δράσεις καθαρισμού του ρέματος, που σε συνεργασία με τοπικούς εθελοντικούς φορείς και τους κατοίκους της πόλης διοργανώνουμε κατά καιρούς, συζητάμε με τους αρμόδιους φορείς που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία υλοποίησης του αρχικού σχεδίου ανάπλασης (Περιφέρεια, Μελετητές, ΟΡΣΑ, Διεύθυνση Οικιστικού Ελέγχου, Διεύθυνση Δασών), αναζητάμε και λαμβάνουμε τη συνδρομή των πλέον ειδικών επιστημόνων από ερευνητικούς φορείς και Πανεπιστήμια της χώρας μας (ΕΛΚΕΘΕ, ΕΚΠΑ & Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πολυτεχνείο Ξανθής).
Επίσης, προχωράμε σε συνεργασίες με τους πλέον έγκυρους περιβαλλοντικούς φορείς της χώρας διεθνούς κύρους, όπως την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, αναζητώντας συμμαχίες για τη ανάδειξη της αξίας του ρέματος. Παράλληλα όμως, αναζητάμε κοινωνικές συμμαχίες. Καλούμε και ζητάμε από όλους τους κοινωνικούς φορείς, οργανώσεις και κινήσεις πολιτών, σωματεία, συλλόγους και κυρίως τους απλούς πολίτες να σταθούν αρωγοί στις προσπάθειές μας για την Πικροδάφνη που ονειρευόμαστε.  Μέχρι σήμερα με γνώμονα την προστασία του ρέματος της Πικροδάφνης έχουμε καταφέρει να υλοποιηθεί με ευθύνη της Περιφέρειας η απαιτούμενη γεωτεχνική έρευνα.  
Καταφέραμε να εντάξουμε την Πικροδάφνη σε καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και από το Δήμο μας. Επιτηρείται πλέον η Πικροδάφνη με όργανα και γίνονται συστηματικές μετρήσεις. Γνωρίζουμε με επιστημονικές αποδείξεις την ποιότητα του νερού της που αποδείχθηκε απρόσμενα καθαρό.
Επίσης, με μόνη τη δική μας παρέμβαση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος καταφέραμε να εντάξουμε την Πικροδάφνη στο Αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης των Υδάτων για την Περιφέρεια Αττικής ώστε να την αναβαθμίσουμε και να τη θέσουμε έτσι εκ νέου υπό την επικαιροποιημένη προστασία της Πολιτείας και υπό τις πρόνοιες σχετικών Κοινοτικών Οδηγιών. Προβάλαμε, ευαισθητοποιήσαμε και κάναμε γνωστό ευρύτερα το ρέμα της Πικροδάφνης στους Δημότες και στους πολίτες, στοχεύοντας ειδικά στα σχολεία, υλοποιώντας ολοκληρωμένη εκστρατεία ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης.  
Όσον αφορά στην προστασία του Δήμου, σε πιθανές ακραίες νεροποντές, θέλω να τονίσω κάτι που έχω πει στο παρελθόν και θα συνεχίσω να λέω:
το ρέμα είναι αυτό που σώζει την πόλη και είναι πολύ σημαντικό η φυσική του κοίτη να διαφυλαχθεί, καθώς εκτός από την τεράστια αισθητική και οικολογική της αξία, μειώνει την ταχύτητα απορροής των υδάτων και ταυτόχρονα καταστέλλει ακραία πλημμυρικά φαινόμενα κατά μήκος του ρέματος και κυρίως στις εκβολές του.  
Το ρέμα βέβαια μπορεί να “σώσει” την πόλη σε συνδυασμό με σωστά και ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα.

Υλοποιείτε από κοινού με το Δήμο Αλίμου ένα πρόγραμμα με θέμα την καταπολέμηση της φτώχειας, το άνοιγμα θέσεων εργασίας και την δημιουργία κοινωνικών δομών. Τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα; Πόσοι συμπολίτες σας έχουν ωφεληθεί;
Φέτος τον Νοέμβριο συμπληρώθηκαν 2 χρόνια δραστικής παρουσίας των Κοινωνικών Δομών στην πόλη μας, στηρίζοντας τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Οι Κοινωνικές Δομές της πόλης μας, που δεν είναι άλλες από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Συσσίτιο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Γραφείο Διαμεσολάβησης, την Τράπεζα Χρόνου και τους Δημοτικούς Λαχανόκηπους δημιουργήθηκαν, όπως αναφέρετε κι εσείς, στο πλαίσιο του προγράμματος “Άμεση καταπολέμηση της φτώχειας στους Δήμους Αγ. Δημητρίου & Αλίμου” που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό έργο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού”.
Αξίζει να σημειώσω πως οι εργαζόμενοι του προγράμματος που στήριξαν με την τεχνογνωσία τους τις δομές αλληλεγγύης του Δήμου μας (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και διοικητικοί υπάλληλοι) εργάζονται καθημερινά, ενώνοντας τις δυνάμεις τους για την επίτευξη των θεμελιωδών στόχων των Κοινωνικών Δομών που είναι η επανένταξη των ωφελούμενων ατόμων στην αγορά εργασίας και την ενεργό κοινωνική δράση,  η άρση των συνεπειών της ανεργίας και η ψυχοκοινωνική ενδυνάμωσή τους. Κατά τα έτη 2013 – 2014 έχουν ωφεληθεί από τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου μας άμεσα και ουσιαστικά περίπου 4.000 συμπολίτες μας.

Συμπεριλαμβάνεστε στις ελάχιστες δημοτικές αρχές της Αθήνας που είχαν εκλεχθεί για πρώτη φορά στις εκλογές του 2010 και κατάφεραν να επανεκλεγούν στις εκλογές του 2014. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;
Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Η σκληρή, ομαδική δουλειά, η γνώση του αντικειμένου και πάνω απ’ όλα η Ειλικρίνεια είναι αυτά που εισπράττουν καθημερινά οι συμπολίτες μας και μας αξιολογούν θετικά.

Ποια είναι η θέση της δημοτικής αρχής για αξιολόγηση και επανέλεγχο των συμβάσεων των εργαζομένων που μονιμοποιήθηκαν; Πως εξελίσσεται ο έλεγχος των πλαστών δικαιολογητικών στο δήμο σας;
Θεωρώντας ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην αντιμετώπιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας εργαζομένων έχουμε ζητήσει, και με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, την κατάργηση του νόμου 4250/2014.  Επίσης έχουμε ζητήσει να μην γίνει κανένας επανέλεγχος των συμβάσεων των ΙΔΑΧ (αφού αλλάζουν τους όρους που είχαν τα προηγούμενα Προεδρικά Διατάγματα) και να μην αποσταλούν στοιχεία, με εξαίρεση τα θέματα πιθανής πλαστότητας των σχετικών δικαιολογητικών διορισμού, έλεγχος ο οποίος συνεχίζεται και μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους.

«Σημαντικό να εμπλέκονται περισσότερες γυναίκες στα κοινά»

Είστε από τις ελάχιστες γυναίκες δημάρχους ενώ κατά γενική ομολογία ο χώρος της Αυτοδιοίκησης είναι ανδροκρατούμενος. Γιατί συμβαίνει αυτό κατά τη γνώμη σας και έχει σταθεί ποτέ εμπόδιο στη διαδρομή σας σε αυτόν τον χώρο;
Έχετε δίκιο όταν λέτε ότι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ανδροκρατούμενος, παρ’ όλο που στις τελευταίες εκλογές τα πράγματα για τις γυναίκες υποψήφιες Πανελλαδικά ήταν καλύτερα. Ο χώρος της Τ.Α παραμένει πραγματικά πολύ απαιτητικός και χρειάζονται καθημερινά πολλές ώρες δουλειάς.  
Κάθε μέρα βλέπουμε αξίες όπως οι ίσες ευκαιρίες, η πλήρης ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και η συμμετοχή τους στα κοινά να επαναδιαπραγματεύονται, ενώ παράλληλα η ανάγκη για εκπλήρωση των πολλαπλών τους ρόλων παραμένει ακλόνητη. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να προστεθεί σε όλους τους ρόλους που καλούνται να παίξουν καθημερινά και αυτός της ενασχόλησης με τα κοινά. Μπορεί βέβαια, να είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Προαπαιτούμενο γι’ αυτό είναι το πολύ ισχυρό εσωτερικό κίνητρο (που είμαι βέβαιη πως εμένα και τις συνεργατίδες μου μας οδηγεί) για διεκδίκηση και για συνεχή αγώνα για το καλύτερο.
Και η διεκδίκηση προέρχεται μόνο μέσα από τη συμμετοχή. Την επίμονη συμμετοχή, την με κουράγιο και δύναμη συμμετοχή, τη δημιουργική συμμετοχή.  Γι’ αυτό και με κάθε ευκαιρία καλώ τις γυναίκες της πόλης να συμμετέχουν  μαζί μου, με άλλους. Δεν έχει πολλή σημασία. Σημασία έχει να εμπλέκονται όλο και περισσότερες γυναίκες στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, να διαφωνούν, να μάχονται και τελικά να επιτυγχάνουν τους στόχους τους και την πραγματοποίηση των ονείρων τους για την πόλη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ