Ελάτε στην παρέα μας

Συνεντεύξεις

Τάσος Μαυρίδης: “Κινούμαστε με πρόγραμμα χωρίς λαϊκισμούς και κορώνες”

Δημοσιεύθηκε

στις


Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης, κ. Τάσος Μαυρίδης μπορεί να έχει συμπληρώσει μόλις τρεις μήνες στο τιμόνι του Δήμου αλλά εχει κληθεί σε αυτό το διάστημα να χειριστεί καυτά ζητήματα και να πάρει κάποιες κρίσιμες αποφάσεις. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Χτύπο και στο xtypos.gr ο Δήμαρχος αρχικά μα ς ενημερώνει για τις προσπάθειες που καταβάλλει η νέα δημοτική αρχή για να δοθεί λύση στο έντονο οικονομικό πρόβλημα που  αντιμετωπίζει ο δήμος. Επίσης, εξηγεί γιατί προχώρησε στην εξίσωση του δημοτικού φόρου στις δύο κοινότητες και δίνει απαντήσεις σε όσους τον επικρίνουν για την ενέργεια αυτή.   Ο Δήμαρχος μιλάει για το πως θα αντιμετωπίσει προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητα τους αλλά και για το σχεδιασμό της διοίκησης το επόμενο διάστημα.

 

Κύριε Δήμαρχε η προηγούμενη διοίκηση είχε προειδοποιήσει πως ο δήμος κινδυνεύει με πτώχευση.Πως είναι σήμερα η κατάσταση στο δημοτικό ταμείο και πως μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση;
Είναι πράγματι αλήθεια ότι, όπως οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας, έτσι και ο Δήμος Λυκόβρυσης- Πεύκης, βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Με ουσιαστικές όμως παρεμβάσεις επιδιώκουμετην οριστική οικονομική εξυγίανση του Δήμου. Απαντάμε συγκεκριμένα με σημαντικές πρωτοβουλίες και ενέργειες για τη Λειτουργική και Οικονομική Βιωσιμότητα του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, για την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών με χρηστή διαχείριση όλων των μικρών και μεγάλων θεμάτων που αντιμετωπίζουμε, με την ορθή διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού και με αίσθημα ευθύνης. Πριν ακόμα από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων μου, ξεκίνησα με δυο σημαντικές συναντήσεις για αυτό το θέμα. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα παρουσία και του πρώην Δημάρχου κ. Δημ. Φωκιανού. Στη συνάντηση αυτή, που ήταν  αναμφισβήτητα πρωταρχικής σημασίας, αφού είναι καθοριστική για την μετέπειτα πορεία και εξέλιξη του οικονομικού προβλήματος του Δήμου μας, τέθηκε το ζήτημα που αφορά την Δανειακή αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών μας μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων (Τ.Π.&Δ).
Αδιαμφισβήτητα,  η συμβολή του τέως δημάρχου Δ. Φωκιανού, την οποία λίγοι γνωρίζουν,είναιπολύ σημαντική. Επιπλέον, με τη συνδρομή και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, επιχειρείται η μεταφορά των δανείων των δήμων από τα ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων. Η υπόθεση αυτή βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο κι αν τελικώς ευοδωθεί, και εδώ ζητώ δημόσια τη στήριξη όλων των δημοτικών παρατάξεων, θα δώσει στους δήμους σημαντική «ανάσα», αφού θα υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και χαμηλότερα επιτόκια, τα οποία στη περίπτωση του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης «μεταφράζονται» σε όφελος περίπου 400.000 ευρώ. Η δεύτερη εξίσου σημαντική συνάντηση ήταν  με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο, παρουσία και του πρώην Δημάρχου κ. Φωκιανού, όπου κατατέθηκε ώριμο προσχέδιο μελέτης για την αναγκαία και επιβεβλημένη Νομοθετική Ρύθμιση.
Στα πλαίσια αυτών των συναντήσεων τοποθετήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με σημαντικές παρατηρήσεις ώστε πέρα από το τεχνοκρατικό ζήτημα της Νομοθετικής Ρύθμισης να ξεκινήσουν και συναντήσεις εργασίας διαφόρων υπηρεσιακών παραγόντων και άλλων Δημόσιων φορέων, όπως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθώς επίσης και του Τ.Π.&Δ.  Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά από αυτές τις πρωτοβουλίες και την κατάθεση επιχειρημάτων από την πλευρά του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης, ξεκίνησε ουσιαστικά η μεθοδική αντιμετώπιση του τεράστιου οικονομικού προβλήματος που ταλανίζει αρκετούς Δήμους της Χώρας μας.

Ψηφίσατε τον προϋπολογισμό του Δήμου πριν μερικές ημέρες. Ποιες αλλαγές θα δούμε στον τρόπο διοίκησης του Δήμου;
Η ψήφιση ενός προϋπολογισμού από μόνο του σαν γεγονός δεν μπορεί να σηματοδοτεί μια αλλαγή στη διοίκηση ενός ολόκληρου Δήμου. Εξάλλου όλοι οι Δήμοι στην τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και  τα Υπουργεία και  οι Οργανισμοί  εν γένει καταθέτουν για την χρηστή λειτουργία τους τον προϋπολογισμό για το κάθε επόμενο έτος. Όσον αφορά τον Δήμο Λυκόβρυσης- Πεύκης οσυγκεκριμένος προϋπολογισμός του έτους 2015, ψηφίσθηκε από τα αρμόδια όργανα του Δήμου μας, Εκτελεστική Επιτροπή, Οικονομική Επιτροπή (προσχέδιο), αναρτήθηκε με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και τροποποιήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών με τη «Γνώμη του  Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ», που τέθηκε προς έγκριση εκ νέου στην Οικονομική Επιτροπή.
Για πρώτη φορά δε, έγινε συζήτηση με τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων πάνω στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ακολούθησε συζήτηση στην Επιτροπή Διαβούλευσης και πήγε και προς τελική έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.Παράλληλα διαμορφώθηκε ισοσκελισμένος  προϋπολογισμός Εσόδων – Εξόδων για το 2015 και ψηφίστηκε από το Δ. Σ.
Τα οικονομικά στοιχεία εξάλλου έγιναν γνωστά αφού ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και όχι μόνο. Ταυτόχρονα αναφέρω ότι, παραθέτουμε τα οικονομικά στοιχεία όπως αυτά προκύπτουν από τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου μας και ασφαλώς δεν επιδέχονται ουδεμία αμφισβήτηση αφού τηρείται διπλογραφικό σύστημα στις Οικονομικές Υπηρεσίες, καθώς και ο έλεγχος από Ορκωτούς Λογιστές που είναι υποχρεωτικός.
Εμείς, ως υπεύθυνη διοίκηση που μας εμπιστεύθηκε η πλειοψηφία των συνδημοτών μας, αγωνιούμε για την οριστική οικονομική διευθέτηση των δανειακών μας υποχρεώσεων και σ’ αυτό το πλαίσιο κινούμαστε σε καθημερινή βάση με πρόγραμμα και στόχευση κινήσεων, χωρίς προκλήσεις, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς κορώνες εκφοβισμού και μικρόψυχες μικροπολιτικές, τακτικές που δεν είναι πια αποδεκτές.

Ένα χρόνιο ζήτημα ήταν η εξισορρόπηση των δημοτικών τελών στις δύο κοινότητες. Εσείς το κάνατε αυξάνοντας το συντελεστή του δημοτικού φόρου στην Πεύκη και μειώνοντας το αντίστοιχο συντελεστή στη Λυκόβρυση. Γιατί έγινε αυτή η κίνηση; Πως σχολιάζετε τις έντονες αντιδράσεις;
Όπως πολύ σωστά αναφέρετε και εσείς, ζητούμενο χρόνων τώρα είναι η  εξισορρόπηση, θα έλεγα σωστά, των δημοτικών τελών ανάμεσα στις κοινότητες της Λυκόβρυσης και της Πεύκης.  Μέχρι σήμερα, ο συντελεστής φόρου ήταν διαφορετικός σε κάθε Δημοτική Ενότητα. Δηλαδή, η όποια επιβάρυνση ήταν διαφορετική για τους κατοίκους της Πεύκης, και διαφορετική για τους κατοίκους της Λυκόβρυσης. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε είναι κατάφωρα άδικο. Δεν μπορεί, από την στιγμή που γίναμε ένας Καλλικρατικός ενιαίος Δήμος άλλα ποσά να πληρώνει αυτός που μένει στην Λυκόβρυση και ο γείτονας του που μένει στο παρακάτω στενό, επειδή υπαγόταν στον Δήμο Πεύκης να πληρώνει άλλα. Ο Δήμος Λυκόβρυσης και ο Δήμος Πεύκης είναι ένας ενιαίος Δήμος.  Όσον αφορά τώρα τον καθορισμό συντελεστή φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων που έγινε περισσότερη συζήτηση κατά την διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος απαιτεί να είμαστε ρεαλιστές και υπεύθυνοι. Και αυτό διότι με την αναγκαία εξισορρόπηση του συντελεστή φόρου, που προανέφερα και παραπάνω, ο Δήμος θα προσθέσει στον προϋπολογισμό του 117.000 ευρώ. Ένα αδιαμφισβήτητα αναγκαίο ποσό με το οποίο  θα ενισχύσουμε τις καθημερινές ανάγκες του Δήμου μας σε υποχρεώσεις του όσον αφορά την Υπηρεσία Καθαριότητας, Πρασίνου, Ηλεκτροφωτισμού και φυσικά τις λειτουργικές ανάγκες και τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων του Δήμου μας. Με το ποσό αυτό, το οποίο για να κατανοήσει και ο κόσμος, θα αντιστοιχεί σε 1 ευρώ το μήνα για κάθε νοικοκυριό για μια κατοικία 100 τ.μ.,  ο Δήμος θα μπορέσει να αυξήσει και να ενισχύσει τα λειτουργικά έξοδα των Σχολείων του Δήμου, να ενισχύσει το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, να αγοράσει νέο εξοπλισμό για τις παιδικές χαρές ή  να συντηρήσει και να επισκευάσει τον ήδη υπάρχον. Θα μπορέσει ακόμη, να επισκευάσει τα λεωφορεία της Συγκοινωνίας του Δήμου, να αγοράσει καινούργιους κάδους Απορριμάτων και  να επιλύσει πολλά ακόμη θέματα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του Δημότη. Επομένως ας κατανοήσουμε όλοι, ότι όποιες παραφωνίες λαϊκιστικής δημαγωγίας ακούγονται ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και  εμείς οφείλουμε ως Δημοτική αρχή να ενημερώνουμε πάντα σωστά  και αληθινά τους συμπολίτες μας.

-Με δεδομένη την κρατική υπο χρηματοδότηση των δήμων πως μπορεί να επέλθει ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο;Σκοπεύετε να αναλάβετε δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση;
Ο Δήμος μας, όπως ξέρετε και εσείς, βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και λειτουργεί με 60 άτομα λιγότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.  Αναμένουμε όμως την νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Εσωτερικών που θα δώσει ανάσα σε πολλά προβλήματα του Δήμου μας και δη οικονομικά. Ταυτόχρονα όμως, όπως έχω πει και άλλες φορές, πιστεύω πολύ στους ανθρώπους, στα στελέχη του Δήμου μας, στους εθελοντές μας, στους απλούς ανθρώπους που πέρα από κομματικούς χρωματισμούς επιθυμούν απλά να ομορφύνουν την καθημερινότητα τους, τον τόπο όπου ζουν. Έτσι θεωρώ εγώ ότι έρχεται η ανάπτυξη. Μέσα από δράσεις, από πρωτοβουλίες και αλλαγές στην νοοτροπία μας και στις αντιλήψεις μας.  «Πράξε ώστε η πράξη σου να μπορεί να γίνει νόμος για όλους», έλεγε ο μεγάλος φιλόσοφος Εμμάνουελ Καντ κατά τον Διαφωτισμό και είχε δίκιο. Αν αλλάξει η νοοτροπία μας θα αλλάξει και η καθημερινότητα μας.

Αρκετά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Ηλιακού Χωριού. Πως θα τα αντιμετωπίσετε;
Το Ηλιακό χωρίο είναι ένα μεγάλο ζήτημα, με το οποίο έχω ασχοληθεί και εγώ προσωπικά και έχω κάνει πολλές συναντήσεις με Υπουργούς και τον ίδιο τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, στην αρμοδιότητα του οποίου έχουν περάσει τα κτίρια για να λυθούν κάποια προβλήματα που επιζητούν λύσεις, όπως την επίλυση των παραχωρητηρίων των οικιστών  με την οριστική παράδοση τους στους ιδιοκτήτες, την διευθέτηση των χρόνιων προβλημάτων του ενεργειακού κέντρου που είχε ως συνέπεια να δημιουργηθούν προβλήματα στη θέρμανση των κατοίκων, και την αξιοποίηση του χώρου ιδιοκτησίας (πρώην ΟΕΚ) στη συμβολή των οδών Δάσους και Ελ. Βενιζέλου σε χώρο άθλησης, παιδικής χαράς και πλατείας. Όλα αυτά τα ζητήματα τα έθεσα υπόψιν του Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Θεόδωρου Αμπατζόγλου και με διαβεβαίωσε ότι  θα αντιμετωπισθούν με τον πλέον θετικό τρόπο.

-Εσείς και ο προηγούμενος Δήμαρχος κ.Φωκιανός,σε κοινή δήλωσή σας, προειδοποιήσατε τους εργoλάβους πως δεν θα γίνουν ανεκτές μικρές εκπτώσεις στα δημοτικά έργα.Γιατί προχωρήσατε σε αυτήν την κίνηση;
Η συγκεκριμένη κίνηση ήταν μια από κοινού απόφαση που πήραμε με τον προηγούμενο Δήμαρχο κ. Φωκιανό για  να καταστήσουμε σαφές προς όλους τους ενδιαφερόμενους αλλά και τους Δημότες μας ότι ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης δεν πρόκειται να συναινέσει σε φαινόμενα πολύ μικρών εκπτώσεων (π.χ. 3-5%) στα δημοτικά έργα όταν μάλιστα υπάρχει δυνατότητα μεγαλύτερων εκπτώσεων. Και για να γίνω και πιο σαφής, αναφέρομαι σε  απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης που ακύρωσε έκπτωση 6% στο μικρό έργο (40.000 ευρώ) «Συντήρηση πεζοδρομίων». Το τελικό ποσοστό έκπτωσης από τις τρεις (3) προσφορές που κατατέθηκαν ανερχόταν στο 6% το οποίο υπολείπεται της δυνατότητας αρκετά μεγαλύτερης έκπτωσης και θεωρείται ασύμφορο για το Δήμο. Πρέπει να τονίσω λοιπόν, ότι οι εποχές των μονοψήφιων εκπτώσεων έχουν παρέλθει οριστικά και αμετάκλητα.  Σε αντιδιαστολή, θα αναφέρω την κατακύρωση της εκτέλεσης έργου με τίτλο «Ολοκληρωμένη παρέμβαση εξοικονόμησης ενέργειας στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Δήμου» του Προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ σε εταιρία με μέσο ποσοστό έκπτωσης 54,19% .

Ποια μεγάλα έργα σκοπεύετε να κάνετε στο δήμο μέσα στην πενταετία;
Οι συμπολίτες μας μου έδωσαν, στις εκλογές της 18ης Μαΐου την καθαρή εντολή για να τους εκπροσωπήσωμε ρεαλισμό και καθαρή συνείδηση στον Δήμο Λυκόβρυσης- Πεύκης για όσο εκείνοι με κρίνουν ως αποτελεσματικό Δήμαρχο για την πόλη τους. Από την μεριά μου εγώ θα προσπαθήσω να κάνω ότι καλύτερο περνά από το χέρι μου, θα παλέψω για το καλό όλων μας για να φτιάξουμε μια όμορφη πόλη. Όπως έχω  επανειλημμένως πει ο αγώνας αυτός είναι δύσκολος, θέλει γερό στομάχι, αλλά πάντα στο τέλος της διαδρομής, όταν βλέπεις γύρω σου χαρούμενους ανθρώπους πιστεύεις ότι τελικά η προσπάθεια άξιζε. Ο Δήμος μας, έχει πολλά προβλήματα, κυρίως οικονομικά στα οποία πρέπει να να αντεπεξέλθει. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί άμεσα μέσω της αναχρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων για το οποίο και ο προηγούμενος Δήμαρχος και εγώ έχουμε παλέψει πολύ. Από εκεί και πέρα, θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα προσωπικού, ήδη όπως γνωρίζεται θα προκηρυχθούν μέσω του ΟΑΕΔ εξήντα τέσσερις θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας, έχουμε δεσμευτεί ότι θα ενισχύσουμε επίσης τις ήδη υπάρχουσες κοινωνικές δομές, τις υπηρεσίες πρασίνου και κήπων και θα ασχοληθούμε εκτενώς με θέματα καθαριότητας.
Άλλα έργα που έχουμε την θέληση να κάνουμε είναι να αναπλάσουμε τις παιδικές χαρές, να αυξήσουμε τον δημοτικό φωτισμό στο πλαίσιο της νέας περιβαλλοντικής πολιτικής,  να  δημιουργήσουμε νέες αθλητικές εγκαταστάσεις για όλους τους Δημότες  και να ανακατασκευαστούν οι υφιστάμενες. Είναι σημαντικό να διεκδικήσουμε τους δημόσιους χώρους προς όφελος των κατοίκων και των δημοτών μας. Και αναφέρομαι και στο ΕΘΙΑΓΕ, αλλά και στα δάση, που κάποιοι φέρονται να τα διεκδικούν κι εμείς θα σταθούμε απέναντι σε μία τέτοια προοπτική. Το ίδιο θα κάνουμε και για κάποιους χώρους πλατειών και άλλους κοινόχρηστους χώρους, τους οποίους διεκδικούμε δικαστικά και στην Πεύκη και στη Λυκόβρυση. Φυσικά, δεν μπορούν να λυθούν όλα σε μια μέρα, ωστόσο η πόρτα του γραφείου μου θα είναι πάντα ανοιχτή, όπως το είπα από την πρώτη μέρα που ανέλαβα και θα ακούω  κάθε έναν και κάθε μια που θέλει να καταθέσει την πρόταση του ή την ανησυχία του για τα θέματα του Δήμου μας.

-Είναι ακόμα νωρίς αλλά πως βλέπετε τη δυνατότητα συνεργασίας με την αντιπολίτευση; Υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης;
Η συνεργασία είναι μια έννοια πολύ σημαντική και ταυτόχρονα πολύ δυνατή την οποία πιστεύω πολύ. Σε όλες τις παραπάνω προσπάθειες που ανέφερα πιστεύω ότι θα συνεργαστούμε όλες μαζί οι παρατάξεις, γιατί νομίζω ότι δεν λέμε κάτι παράλογο. Διεκδικούμε το αυτονόητο. Ποιος διαφωνεί ότι οι Δήμοι πρέπει να πάμε σε μία μόνιμη και καθαρή λύση σε ότι αφορά το προσωπικό μας, μέσω ΑΣΕΠ και χωρίς ρουσφέτια; Ποιος διαφωνεί με τη ρύθμιση που επιδιώκουμε για τα οικονομικά του Δήμου; Ποιος δεν συμφωνεί με τις διεκδικήσεις χώρου πρασίνου και δάσους από όσους έχουν κάτι άλλο πίσω από το μυαλό τους;  Σε όλα αυτά λοιπόν, πιστεύω ότι μπορούμε να συμπλεύσουμε αν δεν υπάρχει κακεντρέχεια και υστερόβουλες τακτικές. Ο Δήμος Λυκόβρυσης- Πεύκης έτσι και αλλιώς δεν ανήκει σε κανέναν, όλοι είμαστε περαστικοί και δουλεύουμε για να τον παραδώσουμε στα παιδιά μας.

“Ουσιαστικό έργο από τις κοινωνικές δομές”

Οι κοινωνικές δομές των δήμων προσφέρουν ένα καταφύγιο στους δημότες μέσα στην κρίση.Σε ποιο επίπεδο είναι οι υπηρεσίες στο Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης; Σκοπεύετε να τις ενισχύσετε;
Οι κοινωνικές δομές, αφορούν  ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της Διοίκησης του Δήμου και παρέχουν πολύ ουσιαστικό έργο για τους Δημότες μας, ειδικά σε δύσκολες περιόδους που τα οικονομικά θέματα είναι πιεσμένα. Όπως και εσείς γνωρίζετε, ο Δήμος μας έχει  δυο Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου(ΝΠΔΔ), τα οποία κάνουν εξαιρετική δουλειά και σπουδαίο έργο. Το μεν ΠΕ.Α.Π, ασχολείται με θέματα αρμοδιότητος Περιβάλλοντος, Αθλητισμού και Πολιτισμού το δε ΚΟΙ.Π.Α.Π.,  ασχολείται με θέματα Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης του Πολίτη και Παιδείας.
Και τα δυο ΝΠΔΔ προάγουν στο μέγιστο βαθμό τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας  και επιτελούν έναν σπουδαίο ρόλο για τους Δημότες μας. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω τις προβολές  Κινηματογραφικής Λέσχης της Πεύκης που ξεκίνησαν με ταινία -ύμνο στον κινηματογράφο την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014 και θα συνεχίσουν και με άλλες ενδιαφέρουσες προβολές.
Ακόμη να αναφέρω και την Έκθεση και Bazaar των δημοτών μας με αντικείμενα τέχνης που θα διαρκέσει από την Παρασκευή 5 έως την  Κυριακή 7 Δεκεμβρίου.  Ενώ τέλος, να αναφερθώ και στο έργο που παρέχει και το ΚΟΙ.Π.Α.Π. είτε με ημερίδες Συμβουλευτικού χαρακτήρα, είτε με συναντήσεις που αφορούν ποικίλα θέματα όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη των παιδιών και η διαπαιδαγώγηση τους. Σε όλες αυτές τις δράσεις βέβαια, να επισημάνω και  το εθελοντικό έργο των δημοτών μας που ενισχύει τα πολιτισμικά  αλλά και κοινωνικά δρώμενα της περιοχής και τους ευχαριστώ όλους ιδιαιτέρως για αυτό.
Άξιο συγχαρητηρίων είναι φυσικά το Κοινωνικό Παντοπωλείο και η Δημοτική Ιματιοθήκη του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης τα οποία συνεχίζουν τη δράση αλληλεγγύης και για μια ακόμα φορά, με τη βοήθεια των εθελοντών, το Σάββατο 11 Οκτωβρίου συγκεντρώθηκαν 900 κιλά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις καθημερινές ανάγκες τους. Επιπρόσθετα, αναφέρω στις κοινωνικές δομές του Δήμου μας, την Τράπεζα αίματος, τα Δημοτικά Πολυϊατρεία, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το οποίο υπάγεται στο ΚΟΙΠΑΠ, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που προσφέρουμε σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν ανάγκη και τα Προνοιακά βιβλιάρια για τους ανασφάλιστους. Ακόμη, ο Δήμος προσφέρει Κοινωνικό Φροντιστήριο σε μαθητές και Σχολή Γονέων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ