Ελάτε στην παρέα μας

Πεντέλης

Δήμητρα Κεχαγιά: “Μεθοδική δουλειά και απόλυτη εφαρμογή του Προγράμματος μας”

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία ολοκληρωμένη εικόνα για τα όσα συμβαίνουν στον Δήμο Πεντέλης δίνει μέσα από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε η δήμαρχος της περιοχής, κα Δήμητρα Κεχαγιά.

Η δήμαρχος αφού περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους αντιμετώπισε το θέμα της πανδημίας ο δήμος, αναφέρεται στις προτεραιότητες της διοίκησης για το προσεχές διάστημα σημειώνοντας χαρακτηριστικά “το περιβάλλον, το δάσος και το Πεντελικό βουνό θα αποτελέσουν σημαντικές προτεραιότητές μας στο επόμενο χρονικό διάστημα.”
Επίσης, η κα Κεχαγιά απαντά για το θέμα που έχει έρθει στο προσκήνιο και αφορά στον ΣΜΑ αλλά και γενικότερα για τις επιπτώσεις που έχει και στον δήμο Πεντέλης η εφαρμογή της Απλής Αναλογικής.

Κυρία Δήμαρχε, να ξεκινήσουμε με το 2ο κύμα της πανδημίας. Πως το αντιμετωπίζει ο Δήμος Πεντέλης τόσο από πλευράς προστασίας των πολιτών, όσο και από πλευράς στήριξης των επαγγελματιών της περιοχής;
Ακολουθούμε την πεπατημένη του πρώτου κύματος της πανδημίας με μία σειρά από μέτρα, πέρα από τα γενικά της Κυβέρνησης. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι και στο δεύτερο κύμα πρώτο μας μέλημα ήταν η διατήρηση της υγείας των συμπολιτών μας και η ανακούφιση των ευπαθών ομάδων.
Φροντίζουμε ιδιαίτερα την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων και των δημοτικών χώρων εργασίας. Έχουμε προβεί σε τεστ ανίχνευσης του ιού και μάλιστα δύο φορές, όπου ευτυχώς ήταν όλα αρνητικά.  Οι υπηρεσίες μας δουλεύουν κατά κύριο λόγο εξ αποστάσεως και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις με φυσική παρουσία, αλλά πάντα με ραντεβού. Τα κτήρια μας απολυμαίνονται συχνά και σχολαστικά, ενώ εκείνα που δε λειτουργούν όπως π.χ. τα σχολεία, έχουν απολυμανθεί και σφραγιστεί από τη μέρα που έκλεισαν.
Συνεχίζουμε με το προσωπικό των κοινωνικών μας υπηρεσιών, αλλά και τη συνδρομή εθελοντών να βοηθάμε όσους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη, λειτουργούμε Δωρεάν Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης και το ΚΕΠ Υγείας.
Παράλληλα, στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μειώνοντας ή μηδενίζοντας το κόστος υπηρεσιών που δε λαμβάνουν, λόγω του lockdown. Κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών, κάναμε κάποιες δράσεις και σχετική καμπάνια  στα κοινωνικά δίκτυα του Δήμου μας προτρέποντας τους δημότες κατά τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους με τη μέθοδο του click away, αλλά και γενικότερα να προτιμήσουν τα μαγαζιά της πόλης μας.

Είστε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της περιοχής και έχετε φέρει και σημαντικές πρωτιές σε μία σειρά από θέματα στο δήμο, όπως τα Πολεοδομικά, της μεταφοράς των πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ, την πτέρυγα Μπόμπολα κ.α. Ποιο είναι το “μυστικό” αυτών των επιτυχιών;  
Το ζήτημα δεν είναι η πρωτιά και οι επιτυχίες. Σίγουρα έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο σε θέματα που εκκρεμούσαν χρόνια, αλλά αυτό είναι φυσικό επακόλουθο της μεθοδικής δουλειάς και της απόλυτης εφαρμογής του Προγράμματός μας.  Είμαστε μία πολύ καλή ομάδα που με γνώμονα το καλό της πόλης και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών που ζουν σε αυτή, αντιμετωπίζουμε όλα τα μεγάλα θέματα με σοβαρότητα, προγραμματισμό και ενδελέχεια.

Από εκεί και πέρα, ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας για το προσεχές διάστημα, πέρα από την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας;
Η αλήθεια είναι ότι ακόμη δε γνωρίζουμε που θα φτάσουν αυτές οι συνέπειες, που σαφέστατα θα επηρεάσουν την πορεία μας και τη χάραξη των προτεραιοτήτων μας.  Παρόλα αυτά έχουμε ξεκινήσει μία σειρά από δράσεις, έργα και ενέργειες μέσα από τα οποία θα αλλάξουμε το πρόσωπο της πόλης μας προς το καλύτερο.
Ο τομέας της καθαριότητας θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα.  Υπάρχει σημαντική βελτίωση και οι πολίτες έχουν αρχίσει να το βλέπουν. Εκσυγχρονίζουμε το στόλο μας και τον εξοπλισμό της καθαριότητας, εισάγουμε τέσσερα ρεύματα διαχείρισης των απορριμμάτων μας και δημιουργούμε εκτεταμένο δίκτυο διαχείρισης των βιοαποβλήτων, με στόχο να μειώσουμε αυτά που στέλνουμε για ταφή στο ΧΥΤΑ. Υπό αυτό το πρίσμα η δημιουργία του ΣΜΑ είναι σε μία κατεύθυνση που βοηθά σημαντικά την πόλη μας.
Ολοκληρώνουμε όσα και εσείς αναφέρατε πιο πριν, το ΓΠΣ της πόλης μας, αποκτούμε χώρους που προορίζονται να γίνουν χώροι πρασίνου και να αποδοθούν στους πολίτες. Παράλληλα τακτοποιούμε εκκρεμότητες ετών προκειμένου να αποδοθούν στο Δήμο περιαστικά δάση και περιοχές χαρακτηρισμένες ως χώροι δασικοί και πρασίνου. Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης των χώρων αυτών και για τα περισσότερα από αυτά έχουν υποβληθεί προτάσεις οι οποίες έχουν τύχει χρηματοδότησης.
Γενικότερα θα έλεγα ότι το περιβάλλον, το δάσος και το Πεντελικό βουνό θα αποτελέσουν σημαντικές προτεραιότητές μας στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Τα ζητήματα της δημόσιας υγείας της κοινωνικής πολιτικής και των κοινωνικών παροχών προς τους πολίτες, επίσης θα αποτελέσουν σημαντικό τομέα δράσης μας και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που παρά τις αντιξοότητες, υλοποιούμε τις εκλογικές μας εξαγγελίες τη μία μετά την άλλη στον τομέα αυτό.
Ενταχθήκαμε και πάλι στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων και λειτουργούμε το ΚΕΠ Υγείας, μια νέα δομή για το Δήμο μας που δημιουργήθηκε με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, στον τομέα της προληπτικής ιατρικής. Φιλοδοξούμε να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, την ενημέρωση και την πρόληψη σε θέματα υγείας ώστε κανένας συμπολίτης μας να μη μένει απροστάτευτος.
Τέλος, συνεχίζουμε τον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών μας, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των δημοτών.

Πολλή συζήτηση γίνεται για το ΣΜΑ στα Μελίσσια. Θέλετε να ενημερώσετε τους πολίτες σχετικά;
Ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων θεσμοθετήθηκε με τον τελευταίο νόμο και μαζί με άλλους 31 συνολικά ΣΜΑ στην Αττική, πήρε άδεια προσωρινής λειτουργίας για 3 έτη.
Πρόκειται για οργανωμένη μονάδα μεταφόρτωσης και όχι για «χωματερή» ή «σκουπιδότοπο» όπως διαδίδουν κάποιοι λαϊκίζοντας.
Ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργούσε μη νόμιμα εδώ και πολλά χρόνια.  Σήμερα νομιμοποιείται και θα λειτουργήσει σύμφωνα με τους κανόνες της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η ρύθμιση μας υποχρεώνει να κάνουμε περίφραξη, φύτευση και λειτουργία, που δε θα ενοχλεί, ενώ θα υπάρξει και απόλυτη αποκατάσταση του χώρου μετά το πέρας της λειτουργίας του. Θα υπάρξει επίσης φύτευση γύρω από αυτό. Τα έργα που χρειάζονται δεν είναι πολλά και έχουμε στόχο ο χώρος να λειτουργεί υποδειγματικά, όπως οι περισσότεροι νόμιμοι ΣΜΑ.
Τα οφέλη για το Δήμο θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και λειτουργικά.
Πλέον τα οχήματα του Δήμου δεν θα πηγαίνουν στη χωματερή, (μόνο τα βιοαπόβλητα, αλλά και σε αυτά θα μπορεί να γίνει μεταφόρτωση), παρά μέχρι το ΣΜΑ, δημιουργώντας λειτουργικό όφελος για το Δήμο. Το 2019 ο Δήμος έκανε 2.234 δρομολόγια οχημάτων του προς το ΧΥΤΑ Φυλής. Αντιλαμβάνεστε την περιβαλλοντική και οικονομική επιβάρυνση που είχαμε;  Με το ΣΜΑ θα υπάρξει μηδενισμός μετακινήσεων και επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.
Σημαντικό θα είναι και το οικονομικό όφελος σε καύσιμα και αναλώσιμα του στόλου οχημάτων, καθώς εκτιμάμε ότι θα υπάρξει μείωση 35% των εξόδων σε καύσιμα και ανταλλακτικά οχημάτων που θα επιφέρει όφελος 125.000 ευρώ το χρόνο. Επίσης, αναμένεται μείωση κόστους και σε ανθρωποώρες, από το προσωπικό που δεν θα αναλώνεται να πηγαίνει στο ΧΥΤΑ, αλλά θα απασχολείται παραγωγικά σε άλλες χρήσιμες εργασίες του Δήμο μας.  Το συνολικό ετήσιο όφελος για το Δήμο μας, αναμένεται να ξεπεράσει τις 250.000 ετησίως από τη λειτουργία του ΣΜΑ.
Τέλος, σημειώνω ένα ακόμα θετικό στοιχείο από τη λειτουργία του ΣΜΑ. Η ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου μας. Οι συμπολίτες μας βλέπουν σημαντική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς αυτούς. Με το ΣΜΑ θα έχουμε ακόμα καλύτερες. Αντί τα κλαδιά και τα μπάζα να είναι στους δρόμους, θα συγκεντρώνονται και θα διαχωρίζονται στο ΣΜΑ, όπου θα παίρνουν το δρόμο τους για ανακύκλωση (κλαδιά, μπάζα, ογκώδη) ή προς το ΧΥΤΑ Φυλής τα λοιπά σύμμεικτα.
Θεωρώ τη νομιμοποίηση του ΣΜΑ μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της δημοτικής μας αρχής. Λειτουργούμε πλέον κάτω από κανόνες και έχουμε χρόνο να βρούμε τη βέλτιστη λύση για τη μόνιμη εγκατάστασή του.

Γενικότερα οι ισορροπίες στο δημοτικό συμβούλιο λόγω της απλής αναλογικής είναι σε τεντωμένο σκοινί. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τα δημοτικά τέλη του νέου έτους. Εσείς πως επιχειρείτε να υλοποιείτε αναπόσπαστη το έργο σας; 
Το ζήτημα των πλειοψηφιών που έχει προκύψει όχι μόνο στο Δήμο μας, αλλά και σε πολλούς ακόμη Δήμους της χώρας, έχει καταστεί σαφές ότι δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των ΟΤΑ.  Οι ρυθμίσεις που εισήγαγε το Υπουργείο Εσωτερικών μεταβιβάζοντας αρμοδιότητες στις Επιτροπές ήταν στη σωστή κατεύθυνση και βοήθησαν. Προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού να λειτουργήσουμε εφαρμόζοντας το πρόγραμμά μας, προς όφελος των πολιτών.

Είμαστε πλέον εντός της εορταστικής περιόδου, και πάντα υπό το πρίσμα της πανδημίας, τι ετοίμασε φέτος ο δήμος για να νιώσουν την ατμόσφαιρα των εορτών οι κάτοικοι της περιοχής;
Έχουμε φροντίσει να κρατήσουμε ζωντανό το πνεύμα των Χριστουγέννων και των εορτών, παρά τα μέτρα αποστασιοποίησης. Στολίσαμε την πόλη μας, φωτίζοντας δρόμους και πλατείες και στις τρεις δημοτικές κοινότητες. Παράλληλα, δημιουργήσαμε διαδικτυακά θεάματα και εκδηλώσεις, δίνοντας την ευκαιρία στους δημότες, αλλά και στους μικρούς μας φίλους να απολαύσουν μέσω διαδικτύου Χριστουγεννιάτικες θεατρικές παραστάσεις και δραματοποιημένες αφηγήσεις παραμυθιών προσαρμοσμένων στην θεματική των ημερών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ