Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Προβολή αντιπολεμικής ταινίας στο Δήμο Μεταμόρφωσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχής επιτήρηση για να αποφευχθεί

η αναβίωση του φασισμού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Οκτωβρίου η προβολή της αντιπολεμικής ταινίας “Ο αληθινός φασισμός” του Μιχαήλ Ρομ, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Μεταμόρφωσης.
Το ιστορικό αυτό ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την άνοδο και την κυριαρχία του ναζισμού στη Γερμανία, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ήττα του μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό.

Για πρώτη φορά αναλύονται τόσο καλά μέσα από το αρχειακό υλικό του ίδιου του ναζισμού οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε προκειμένου να “μαζοποιήσει” και να “απανθρωποποιήσει” εντελώς τον άνθρωπο, να εξαφανίσει τις ηθικές αναστολές του, ώστε να γίνει ικανός για κάθε έγκλημα, μέχρι το ολοκαύτωμα και τη γενοκτονία. Η επιμονή του Ρομ και των συναδέλφων του να αναδείξουν το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του φασισμού, το ότι  μεταμορφώνει τους ανθρώπους όχι απλώς σε «τέρατα» αλλά σε όντα που αποποιούνται τη δυνατότητα σκέψης, της πιο ειδοποιού ανθρώπινης ιδιότητας και μαζί με αυτήν βέβαια κάθε έννοια ηθικής, είναι χαρακτηριστική και απολύτως επιτυχημένη. Και είναι χαρακτηριστικό πως ο Ρομ τα παρουσιάζει όλα αυτά χωρίς μίσος, χωρίς ψυχρότητα, αλλά απλά με μια ειρωνική διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ένα ντοκιμαντέρ που, ακόμα και σε ένα τόσο δραματικό θέμα, δεν προσπαθεί, να σοκάρει, να τρομάξει, να φανατίσει, να προκαλέσει το μίσος αλλά απλά να μορφώσει και να «ξυπνήσει» τον άνθρωπο. Και αυτό το πετυχαίνει εξαιρετικά.

Στο τέλος, κάνει μια σαφή αναφορά- προειδοποίηση ότι τελικά ο φασισμός δεν έχει πεθάνει ακόμα και  ότι μπορεί να παραμένει σε λήθαργο ακόμα και σε κράτη που θεωρούνται δημοκρατικά και κατά συνέπεια χρειάζεται συνεχής επιτήρηση προκειμένου να αποφευχθεί η αναβίωση του φασισμού. Ένα μήνυμα απόλυτα επίκαιρο ακόμα και σήμερα.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ