Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Το γνωστό συγγραφέα παρουσίασε ο Ιωνικός Σύνδεσμος

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια ζωντανή λογοτεχνική

βραδιά με τον Κώστα Μουρσελά 

Την Τετάρτη 11 Μαΐου ο Ιωνικός Σύνδεσμος, στο πλαίσιο του κύκλου «Σημαντικοί Νεοέλληνες Πεζογράφοι», παρουσίασε στην αίθουσα εκδηλώσεών του έναν από τους επιφανέστερους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς, τον Κώστα Μουρσελά (“Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά”, “Κλειστόν Λόγω Μελαγχολίας”κ.α.).

Ο συγγραφέας συζήτησε με την Πρόεδρο του Ιωνικού Συνδέσμου και συγγραφέα, κα Πόπη Στεριάδου, για το έργο του και τη λογοτεχνία γενικά, απαντώντας σε ερωτήσεις που αποκάλυψαν όλη την πορεία του στο δύσκολο, αλλά τόσο συναρπαστικό δρόμο της γραφής.

Έτσι το κοινό γνώρισε πώς ο Κώστας Μουρσελάς από θεατρικός συγγραφέας, έγινε μυθιστοριογράφος αλλά και πώς έγραψε και μερικά από το πιο επιτυχημένα σενάρια για την τηλεόραση. Ο συγγραφέας αποκάλυψε το ρόλο που παίζουν τα προσωπικά βιώματα στο έργο του, που, όπως είπε, παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο έργο κάθε συγγραφέα, καθώς αποτελούν την πρώτη ύλη που αυτός με την πέννα και τη φαντασία συμπληρώνει, ολοκληρώνει, μεταπλάθει.

Σχολίασε τη διαπίστωση ότι το έργο του είναι ένα μωσαϊκό των ανθρώπινων σχέσεων: Το ανέφικτο του έρωτα, η μάταια αναζήτηση της ευτυχίας, η φθορά της καθημερινότητας, η προσπάθεια απόδρασης απ’ τη μιζέρια, η ματαίωση των προσδοκιών των ανθρώπων. Διατύπωσε τις απόψεις του για τη λογοτεχνία στην Ελλάδα σήμερα. Απάντησε δηλαδή στο ερώτημα αν οι σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς μπορούν να συναγωνισθούν τους σύγχρονους Ευρωπαίους και Αμερικανούς ομοτέχνους τους και η γνώμη του ήταν καταφατική για ορισμένους. Είπε επίσης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι ορισμένοι Έλληνες συγγραφείς μπορούν να ζήσουν σήμερα από την πέννα τους.

Ο Κώστας Μουρσελάς επίσης μίλησε με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο για σημαντικά ζητήματα της λογοτεχνίας και της τέχνης γενικά. Ένα απ’ αυτά ήταν ο μη ταξικός χαρακτήρας της τέχνης, στοιχείο άλλωστε που αποτελεί και τη μεγάλη γοητεία της.

Το ακροατήριο απηύθυνε προς το συγγραφέα ενδιαφέρουσες επίσης ερωτήσεις ενώ εξίσου ενδιαφέρουσες ήταν και οι απαντήσεις του Κώστα Μουρσελά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ενθάρρυνε το κοινό να διατυπώνει τις ερωτήσεις του και με αυτόν τον τρόπο αναπτύχθηκε ένας πολύ ζωντανός, δημοκρατικός και γόνιμος διάλογος. Ανάμεσα στις ερωτήσεις της Πόπης Στεριάδου και του κοινού και τις απαντήσεις του συγγραφέα, η ηθοποιός Εύα Λιγνού διάβασε με παραστατικότητα και ευαισθησία αποσπάσματα από τα έργα του. Το ίδιο έκανε και ο ίδιος στο τέλος της εκδήλωσης. Ήταν μια πολύ επιτυχημένη, ζωντανή και πρωτότυπη λογοτεχνική βραδιά, που ενθουσίασε όσους την παρακολούθησαν, αλλά και τον ίδιο το συγγραφέα, ο οποίος έδωσε την υπόσχεση ότι θα επανέλθει σε μια μελλοντική παρόμοια εκδήλωση του Ιωνικού Συνδέσμου.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ