Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Μιχαηλίδη στη Νέα Ιωνία

Δημοσιεύθηκε

στις

“Άγιοι Έρωτες” στα χρόνια

των Βαλκανικών Πολέμων

Μια εκδήλωση αφιερωμένη σε έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων της Νέας Ιωνίας, τον Γιώργο Μιχαηλίδη, είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 2 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Εκεί ο Ιωνικός Σύνδεσμος παρουσίασε το καινούργιο βιβλίο του Ιωνιώτη θεατρικού σκηνοθέτη και συγγραφέα που έχει τον τίτλο “ΑΓΙΟΙ ΕΡΩΤΕΣ. Τα Μεγάλα Χρόνια”, ενός βιβλίου που ακολουθεί την πορεία τριών οικογενειών από το 1890 μέχρι και το 1915, των οποίων τις ζωές σημαδεύουν ανεξίτηλα οι Βαλκανικοί Πόλεμοι των 1912-1913. Στο Συνεδριακό Κέντρο βρέθηκαν ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης, αρκετοί καλλιτέχνες και ηθοποιοί, Δημοτικοί Σύμβουλοι,  και βέβαια πολλοί φίλοι, συνεργάτες και θαυμαστές της δουλειάς του Μιχαηλίδη στο θέατρο και τη συγγραφή που γέμισαν τη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων. Η εκδήλωση ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό από τον Αντιπρόεδρο του Ιωνικού Συνδέσμου και Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Τάκη Κωστιδάκη που διάβασε και το βιογραφικό του συγγραφέα. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιώργος Μιχαηλίδης που αναφερόμενος στην πρόσκληση του Ιωνικού Συνδέσμου είπε πως όχι μόνο την αποδέχτηκε αλλά “πέταξε από τη χαρά του” καθώς του δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσει τη νέα του δουλειά στην πόλη στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε μπροστά σε  φίλους και αγαπημένα πρόσωπα. Ξεκινώντας από τον τίτλο του βιβλίου ο συγγραφέας σημείωσε πως οι “Άγιοι Έρωτες” είναι οι έρωτες, μεταξύ άλλων, για την πατρίδα, την αξιοπρέπεια, τη γνώση την τέχνη, για άλλους ανθρώπους και για την ίδια τη ζωή. Τα “Μεγάλα Χρόνια” είναι τα χρόνια των Βαλκανικών Πολέμων που διπλασίασαν εδαφικά και πληθυσμιακά την Ελλάδα.

Το βιβλίο ξεκινάει δείχνοντας τη δίψα για μάθηση που δείχνει ένα  οχτάχρονο κοριτσάκι, παιδί κτηνοτρόφων από τα Τζουμέρκα, και σιγά σιγά ανοίγεται καλύπτοντας πολλά από τα σημεία που άνθισε τότε ο Ελληνισμός όπως η Οδησσός και η Μικρά Ασία.  “Δεν θέλω να κρίνω την ιστορία εκ των υστέρων. Θέλω να είμαι μέσα στα γεγονότα της εποχής” τόνισε ο Γιώργος Μιχαηλίδης σχετικά με την προσέγγιση του απέναντι στα τεκταινόμενα εκείνης της περιόδου. Ο συγγραφέας διάβασε στη συνέχεια τον πρόλογο του βιβλίου του και ακολούθως κάλεσε στο βήμα τον φιλο του και πανεπιστημιακό κ. Χρήστο Αλεξίου. “Ο Μιχαηλίδης έχει μια βαθιά αίσθηση της ιστορίας και μια βαθύτερη υπαρξιακή αίσθηση της ζωής. Βιώνει και Μπαίνει ο ίδιος μέσα στην εποχή και στα βιώματα των ηρώων του” είπε ο κ. Αλεξίου μιλώντας για το έργο του συγγραφέα. Το συγκεκριμένο βιβλίο, σύμφωνα με τον ομιλητή, ουσιαστικά αποτελεί τον πρώτο τόμο μιας μεγάλης προσπάθειας του Μιχαηλίδη να αποτυπώσει στο χαρτί τα βιώματα των Ελλήνων μέσα στον 20ο Αιώνα κομμάτι της οποίας αποτελεί και η τριλογία “Μύηση-Λαβύρινθος-Έξοδος” που έγραψε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Μετά την ομιλία του κ. Αλεξίου αποσπάσματα του βιβλίου αφηγήθηκαν οι ηθοποιοί Δήμητρα Χατούπη, Θόδωρος Κατσαφάδος, Μαριέττα Σγουρδαίου, Ντίνα Μιχαηλίδη και Πολύκαρπος Πολυκάρπου. Ο τελευταίος έκανε και μια σύντομη κριτική του βιβλίου σημειώνοντας μεταξύ άλλων την έντονη δραματικότητα στην περιγραφή των χώρων, την ποίηση της πεζογραφίας και την απέραντη τρυφερότητα του συγγραφέα απέναντι στους ήρωες του. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Μιχαηλίδη να ευχαριστεί όλους όσους βρέθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο και να αφιερώνει τη βραδιά σε εκλεκτούς φίλους του.  

 

• Σύντομο βιογραφικό μιας πλούσιας πορείας

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1938 στη Νέα Ιωνία. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Δημιούργησε το Θέατρο της Νέας Ιωνίας και το Ανοιχτό Θέατρο αλλά έχει σκηνοθετήσει και στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, στην Επίδαυρο και σε άλλα κρατικά και ιδιωτικά θέατρα της χώρας, κυρίως κλασικό ρεπερτόριο (Σαίξπηρ, Τσέχωφ κ.α). Επίσης, έχει σκηνοθετήσει, σε δικά του σενάρια, και σειρές στην τηλεόραση όπως ο “Συμβολαιογράφος”, η “Κάθοδος” και άλλα.  Διδάσκει στο τμήμα Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διδάξει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ξεκίνησε να γράφει στα χρόνια της δικτατορίας και οι “Άγιοι Έρωτες” είναι το ενδέκατο βιβλίο του που έρχεται επτά χρόνια μετά την τριλογία Μύηση-Λαβύρινθος-Έξοδος που συζητήθηκε και αγαπήθηκε πολύ (φτάνοντας τις 40 εκδόσεις)  

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ