Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Μύηση στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την εορτή καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966.

Από τότε, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με στόχο να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης. Το μήνυμα για το 2011 είναι “Το βιβλίο θυμάται”. Η Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου διοργάνωσε δύο εκδηλώσεις με αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών σε παιδιά και εφήβους.  

“Ταξίδι στων παραμυθιών τη ράχη…”

Με αφορμή την ημέρα αυτή επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη 35 μαθητές της Ε’ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου του Δήμου Ηρακλείου οι οποίοι ξεναγήθηκαν από τις βιβλιοθηκονόμους στο χώρο της, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της και πήραν απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήσεων που είχαν προετοιμάσει όπως: “εμείς τι πρέπει να κάνουμε για να αγαπήσουμε το βιβλίο;” κ.λπ.

Στη συνέχεια ακολούθησε η εκδήλωση με τον εκλεκτό καλεσμένο κ. Δημήτρη Προύσαλη, δάσκαλο – συγγραφέα – αφηγητή παραμυθιών, ο οποίος ανέφερε ότι: “λαϊκά παραμύθια είναι προφορικές ιστορίες με μύθους και παραδόσεις των λαών του κόσμου που έχουν μεταφερθεί από τα πανάρχαια χρόνια ψυχαγωγώντας μικρούς και μεγάλους”. “Ταξίδι στων παραμυθιών τη ράχη…”  πρόσφερε ο αφηγητής στην παρέα των μαθητών και μοιράστηκε μαζί τους ιστορίες που αγαπά, όπως “τη μικρή ηλιαχτίδα και τη δημιουργία της φράουλας, του πιο κόκκινου φρούτου της άνοιξης” κ.α. και τους μετέφερε στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Κατά τη διάρκεια της αφήγησης των παραμυθιών, το ενδιαφέρον των παιδιών αλλά και των παρευρισκομένων παρέμεινε αμείωτο (φωτό), χάρη στην αμεσότητα και παραστατικότητα του αφηγητή, που συνέβαλε στο να γίνουν πιο ευφάνταστες οι μαγικές ιστορίες των παραμυθιών. 

Τέσσερις ευχάριστες ώρες πέρασαν οι μαθητές στη Βιβλιοθήκη και έφυγαν με αξέχαστες εικόνες στο μυαλό τους από το μαγευτικό κόσμο των παραμυθιών, δίνοντας την υπόσχεση να ξανάρθουν ως αναγνώστες της. 

 

“Παραμύθια Σοφίας κύλησαν στων χειλιών την άκρη…”

Ο κ. Προύσαλης ήρθε καλεσμένος στη Βιβλιοθήκη και λίγες ημέρες αργότερα, σαν αφηγητής για να μοιραστεί  παραμύθια που αγαπά με 30 μαθητές της Α’ τάξης του 3ου Λυκείου Ηρακλείου Αττικής. Ο αφηγητής μίλησε για τα λαϊκά παραμύθια, τις μικρές ταπεινές ιστορίες από την προφορική παράδοση, τη σημασία της αναγκαιότητας τους στη ζωή μας, τη λειτουργία τους στη ψυχή μας. Για Παραμύθια σοφίας, αγάπης, παραμυθίας, που μέσα από τα σκοτεινά ρουμάνια τους μας οδηγούν σε μονοπάτια από φως.  Αφηγήθηκε ιστορίες για το Νασρεντίν Χότζα ή Ναστραντίν, πιο γνωστός στα ελληνικά, που είναι ο κεντρικός ήρωας μιας σειράς παραμυθιών και μύθων, που κυκλοφορούσαν σε όλες τις κοινωνικές τάξεις της Μέσης Ανατολής. Ο Χότζας παρουσιάζεται ως περιπλανώμενος φιλόσοφος, παραμυθάς, οπλισμένος με τη σοφία και την εγκαρτέρηση της ζωής, αλλά και την ετοιμολογία που απαιτούν πολλές φορές οι καταστάσεις. Οι μύθοι του πολλές φορές φαίνονται λαϊκοί και απλοϊκοί, αλλά κάθε φορά ένα διδακτικό μήνυμα κρύβεται από πίσω. Η ικανότητα της επικοινωνίας του κ. Προύσαλη με τους μαθητές ήταν ξεχωριστή με τρόπο που καθήλωσε τα παιδιά.  Τις εκδηλώσεις  τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης και Διευθύντρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου κα Βασιλική Μπλέκα, το μέλος του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης κα Ελισσάβετ Ιουστινιανού και ο εκπρόσωπος της Παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Θεόδωρος Πάσχος. Με την ευκαιρία των προγραμματισμένων  εκδηλώσεων  στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής η εκπομπή της 3ης  Απριλίου, “Βιβλιοθήκες στα fm” του Επικοινωνία 94fm του Δήμου, ήταν αφιερωμένη στη Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου με καλεσμένο τον  κ. Προύσαλη.  Στην εποικοδομητική συνέντευξη του, επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία που επιτελεί το λαϊκό παραμύθι διαχρονικά και ιδιαίτερα στην εποχή μας που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για τα παιδιά και τους εφήβους. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ