Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών: Όταν η τέχνη μιμείται την πραγματικότητα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ταινίες, σειρές και παραστάσεις που αποτυπώνουν την κακοποίηση και επιχειρούν να περάσουν το μήνυμα της γυναικείας ενδυνάμωσης

Για μία ακόμη χρονιά τιμήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ένα φαινόμενο που δυστυχώς απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα τη χώρα μας.

Τόσο ο κινηματογράφος και η τηλεόραση, όσο και το θέατρο έχουν αποτελέσει ουκ ολίγες φορές φορείς επικοινωνίας του ζητήματος μέσα από έργα που αποτυπώνουν την πραγματικότητα της σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής έμφυλης βίας στην οποία υπόκεινται γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα τονίζουν την ανάγκη της γυναικείας αλληλεγγύης και ενδυνάμωσης μέσα από την ανάληψη δράσης.

 

Ταινίες

Bombshell (2019)

 

Με σεναριογράφο τον Charles Randolph και σκηνοθέτη τον Jay Roach, η ταινία αφορά την αληθινή ιστορία του ιδρυτή του Fox News, Roger Ailes. Ο Ailes κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση από τις υπαλλήλους των εταιριών του και το συγκεκριμένο σκάνδαλο έλαβε τεράστιες διαστάσεις.

 

 

Sleeping with the Enemy (1991)

 

 

Η Laura και ο Martin είναι παντρεμένοι εδώ και τέσσερα χρόνια. Μοιάζουν με το τέλειο ζευγάρι, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή. Ο Martin κακομεταχειρίζεται την Laura η οποία ζει σε μια κόλαση. Μοναδική της ελπίδα να καταφέρει να φύγει μακριά του. Μετά από πολλή προσπάθεια καταφέρνει να σκηνοθετήσει το θάνατό της και να φύγει μακριά. Όχι όμως για πολύ…

 

 

The Color Purple (1985)

 

Η ταινία “The Color Purple” βασίστηκε στο ομότιτλο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα της Άλις Γουόκερ. Η Nete και η Cellie ειναι δυο αδερφές, που η τύχη τους επιφυλάσσει διαφορετικούς δρόμους. Η Cellie κακοποιείται άγρια από τον πατέρα της και αποκτά δύο παιδιά, ενώ αργότερα την πουλάει σε έναν βάναυσο άντρα, ο οποίος την παντρεύεται. Η Cellie βιώνει ένα διαρκές βασανιστήριο υποτίμησης και ταπείνωσης από τον άντρα της. Αυτό που δεν αντέχει όμως η πληγωμένη ψυχή της, είναι το γεγονός ότι δεν έχει καμία επαφή με την πολυαγαπημένη της αδερφή. Στην ταινία, παράλληλα με την ιστορία της Cellie εμπλέκονται και άλλες τραγικές ιστορίες γυναικών, που βασανίζονται από φυλετικές διακρίσεις και την οικογένειά τους.

 

 

Σειρές

The Maid (2021)

 

 

Εμπνευσμένη από τα μπεστ σέλερ απομνημονεύματα των New York Times Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother’s Will to Survive της Στέφανι Λαντ, η σειρά “Οικιακή Βοηθός” αφηγείται την ιστορία της Άλεξ, μιας μόνης μητέρας που γίνεται οικιακή βοηθός για να μπορέσει, ίσα-ίσα, να επιβιώσει, έχοντας ξεφύγει από μια κακοποιητική σχέση και προσπαθώντας να τα βγάλει πέρα με την έλλειψη στέγης και να προσφέρει μια καλύτερη ζωή στην κόρη της, τη Μάντι. Παρουσιάζοντας τη συναισθηματική αλλά και χιουμοριστική οπτική μιας απελπισμένης αλλά αποφασισμένης γυναίκας, αυτή η σειρά αποτελεί μια ρεαλιστική και εμπνευσμένη εξερεύνηση του σθένους μιας μάνας.

 

 

Τhe Handmaid’s Tale (2017)

 

 

To δυστοπικό δράμα The Handmaid’s Tale, προκάλεσε αίσθηση από την αρχή και η πρώτη σεζόν κέρδισε οκτώ βραβεία Emmy και ακολούθησε μια εντυπωσιακή πορεία βραβεύσεων τα επόμενα χρόνια. Σε ένα κοντινό δυστοπικό μέλλον, μια ομάδα θρησκευτικών φονταμενταλιστών εγκαθιδρύουν μία δικτατορία εμπνευσμένη από την Παλαιά Διαθήκη. Στο νέο καθεστώς, η κοινωνία χωρίζεται με αυστηρούς νόμους σε νέες τάξεις κάθε μία από τις οποίες έχει «εγκεκριμένη» στολή και γενικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι για τους περισσότερους παρελθόν, πλην μίας μικρής διοικούσας ελίτ. Τα πράγματα είναι χειρότερα για τις γυναίκες, οι οποίες υποβαθμίζονται σε ρόλο -ουσιαστικά- αντικειμένων, χάνοντας ακόμη και το όνομά τους και μη έχοντας ούτε καν το δικαίωμα να διαβάζουν, σε σημείο που μία μερίδα αυτών αντιμετωπίζεται ως σκεύος αναπαραγωγής.

 

 

Θέατρο

Δεν είναι Παιχνίδι/ Στο Θέατρο Noūs -Creative space

 

 

Τρεις γυναίκες αποφασίζουν να περάσουν ένα βράδυ πίνοντας και συζητώντας. Στο σπίτι μαζί τους βρίσκεται και η ανήλικη αδερφή της οικοδέσποινας. Και οι τέσσερις διαφορετικές μεταξύ τους, διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικές καταβολές. Εξομολογούνται ιστορίες στις οποίες έχουν υπάρξει θύματα ή θύτες μέσω του διαδικτύου. Διαδικτυακοί εκβιασμοί, sextortion, revenge porn, bullying, challenges, απάτες και ο εθισμός στο διαδίκτυο. Οι τέσσερις πρωταγωνίστριες αποκαλύπτονται.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Πέμπτη στις 9.00 μμ

 

 

Girls & Boys/ Στο Θέατρο 104 (Black Box)

 

 

Μία γυναίκα γνωρίζει τυχαία τον μέλλοντα σύζυγό της σ’ ένα αεροδρόμιο. Ένας έντονος, παθιασμένος, τρελός έρωτας. Σύντομα αρχίζουν να φτιάχνουν την κοινή τους ζωή. Αγοράζουν σπίτι, χτίζουν καριέρες, κάνουν παιδιά – μία συνηθισμένη οικογένεια. Μέχρι που εκείνος αρχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη δουλειά του, ενώ εκείνη απολαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη επαγγελματική αναγνώριση. Οι ισορροπίες ανατρέπονται. Τα πάντα αλλάζουν, παίρνοντας μία απροσδόκητη και εφιαλτική τροπή…

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο & Κυριακή στις 19:00

 

 

[Με πληροφορίες από watchandchill.gr]

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ