Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Ο Χρήστος Σπανός στον Χ-τύπο: “Το “Άκρως Οικογενειακόν” μου έμαθε την κωμωδία στην τηλεόραση”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χρήστος Σπανός, αποτελεί μια από τις πιο ευγενείς και αναλλοίωτες μορφές του θεάτρου και της τηλεόρασης όσον αφορά τη γενιά του, έχοντας κερδίσει την αγάπη του κοινού από τις πρώτες του κιόλας δουλειές.

Φυσικά, το ευρύ κοινό τον λάτρεψε ως “Ερμή” στη σειρά “Άκρως οικογενειακόν”, όπου εδώ και χρόνια χαρίζει αστείρευτο γέλιο κάθε φορά που προβάλλεται ξανά στους δέκτες, ενώ είναι γνωστό πως έχει χαράξει μια καριέρα με μια μεγάλη γκάμα από δουλειές τόσο στη μικρή οθόνη, όσο και στο σανίδι, ενώ τα τελευταία χρόνια ξεχώρισε για τη συμμετοχή του στην παράσταση “Δείπνο Ηλιθίων”, την οποία φέτος “διέκοψε” ο κορωνοϊός.
Ο ίδιος μιλά στο Χ-τύπο και την Ιφιγένεια Μπελή, για το πώς βιώνει την περίοδο αυτή, για την κόρη του, ενώ αποκαλύπτει μια από τις συνεργασίες που θα ήθελε να κάνει στο μέλλον.

Ξεκινώντας από την τρέχουσα κατάσταση, πώς σας έχει επηρεάσει η πανδημία και ο εγκλεισμός τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο;
“Φέτος δεν κάνω τηλεόραση οπότε η εργασία μου, το θέατρο, δεν υφίσταται. Ανοίξαμε για μια περίπου εβδομάδα και μετά κλείσαμε. Αν έκανα τηλεόραση φέτος θα ήταν διαφορετικά γιατί θα έβγαινα για δουλειά και γενικά θα ήταν εντελώς διαφορετική η συνθήκη. Πιστεύω ότι είναι γενικό και όχι προσωπικό, το ότι μου έχει λείψει αυτή η ελευθερία, να βγεις ό,τι ώρα θέλεις κ.λπ., και μου έχει λείψει και η στενή επαφή με τους ανθρώπους. Η κατάσταση του κορωνοϊού μας έχει απομακρύνει. Εγώ βίωσα και μια δύσκολη περίοδο γιατί μέσα στην καραντίνα έχασα και τον πατέρα μου, οπότε ήταν μια ιδιαίτερη συνθήκη για εμένα. Έχει σημαδευτεί διαφορετικά αυτή η περίοδος.”

Το “Δείπνο ηλιθίων” που πρωταγωνιστούσατε πριν το lockdown είναι μια παράσταση που ανεβαίνει εδώ και πολλά χρόνια. Τι την κάνει τόσο αγαπητή στο κοινό;
“Είναι καταρχάς ένα πολύ ωραίο έργο και παίζει πολλά χρόνια. Ήμασταν κάθε μέρα γεμάτοι, ο κόσμος ερχόταν και ξαναρχόταν. Φέτος ήταν η 5η χρονιά. Ο κόσμος συνήθως σηματοδοτεί πότε πρέπει να τελειώσει κάτι. Και φέτος που ανοίξαμε με τον περιορισμένο αριθμό ατόμων που επιτρεπόταν να μπει στο θέατρο, ήμασταν γεμάτοι. Ήταν μια συνεργασία από αυτές που σου συμβαίνουν μια φορά σε όλα τα χρόνια. Να είναι ωραίο το έργο, να έχει καλή απήχηση στον κόσμο, να είναι πολύ ωραία η συνεργασία. Ο κόσμος πιστεύω ότι περνάει πολύ όμορφα. Είναι μια κωμωδία, αλλά όχι ρηχή και πολύ σπουδαίο ρόλο παίζει και ο τρόπος που την έχει “δει” με τη ματιά του ο σκηνοθέτης, ο Σπύρος Παπαδόπουλος. Το έργο το είδε με τέτοιο τρόπο που το αποτέλεσμα “ακούμπησε” πολύ τον θεατή, τον έκανε να ξεχνιέται, να γελάει και να περνάει πάρα πολύ όμορφα.”

Έχετε μια μεγάλη πορεία με δουλειές τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση. Ποιο από τα δύο προτιμάτε;
“Τα αγαπάω και τα δύο. Το θέατρο έχει τη μαγεία της “κοινής ανάσας” με τον θεατή. Στο θέατρο παίζεις πάνω στη σκηνή και αν δεν υπάρχει θεατής από κάτω να σε βλέπει, να σε ακούει και να σε αισθάνεται και να τον αισθάνεσαι, δεν υφίσταται θέατρο. Όλη αυτή η διαδικασία της ζωντανής επαφής με τον κόσμο, είναι κάτι μαγικό που δεν μπορώ να το περιγράψω με λόγια. Δεν μπορεί να το νιώσει κάποιος αν δεν ανέβει πάνω στη σκηνή. Η τηλεόραση από την άλλη έχει μια άλλη μαγεία. Έχει μεγαλύτερη απήχηση και εμένα μου αρέσει πολύ και η διαδικασία του γυρίσματος. Είναι δύο εντελώς διαφορετικές λειτουργίες. Όπως και η υποκριτική στο θέατρο είναι τελείως διαφορετική από την υποκριτική στην τηλεόραση.”

Και στο παρελθόν έχετε αναφέρει ότι θέλετε να κάνετε “καλές συνεργασίες”. Υπάρχει κάποια που θέλετε να γίνει αλλά δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής;
“Σίγουρα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλω να συνεργαστώ. Έχω δουλέψει με τους περισσότερους σκηνοθέτες. Και δούλεψα και με αυτούς που ήθελα. Θα ήθελα να κάνω συνεργασίες με συνομήλικους και αυτός που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης. Θα ήθελα να δουλέψω μαζί του στην τηλεόραση.”

Ξεχωρίσατε φέτος κάποια δουλειά στην τηλεόραση ή και το διαδίκτυο;
“Έχω δει κάποιες παραστάσεις στο διαδίκτυο. Ελληνική μυθοπλασία δεν παρακολουθώ φανατικά, αλλά φέτος η τηλεόραση έχει πολύ ωραίες σειρές και στην ΕΡΤ και στα ιδιωτικά κανάλια. Χαίρομαι πολύ γι’αυτό γιατί αφενός δουλεύουν πολλοί άνθρωποι και αφετέρου μετά από μια πολύ κρίσιμη περίοδο που περάσαμε σχεδόν δεκαετία που η μυθοπλασία ήταν ελάχιστη, τώρα βλέπεις ότι “ανοίγονται”, γίνονται σειρές εποχής, ποιοτικές και όμορφες.”

Όλοι σας αγαπήσαμε ως “Ερμή” στο “Άκρως Οικογενειακόν”. Έχετε κάποια χαρακτηριστική ανάμνηση από εκείνη την περίοδο;
“Το “Άκρως Οικογενειακόν” μου έχει αφήσει μια όμορφη ανάμνηση. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι περνούσαμε πάρα πολύ όμορφα στα γυρίσματα. Πολλές φορές σταματούσαμε το γύρισμα γιατί γελούσαμε και έπρεπε να σοβαρευτούμε για να προχωρήσουμε. Ουσιαστικά είναι η σειρά με την οποία συστήθηκα στο κοινό και γι’ αυτό έχει σηματοδοτηθεί ο ρόλος μου εκεί. Ήταν μια συνεργασία που μου έμαθε το πώς ήταν η κωμωδία στην τηλεόραση, και όποτε τη χαζεύω, αν τύχει να “πέσω” πάνω της, θυμάμαι τα νιάτα μου. Μου έχει αφήσει μια ωραία ανάμνηση με όλους το Γιάννη, τη Ναταλία, το Μέμο, τη Μαρούσα. Όμορφες μέρες, γυρίσματα πολύωρα, αλλά δεν ήταν “δουλειά” γιατί περνούσαμε πάρα πολύ όμορφα.”

 

Η κόρη σας έχει ακολουθήσει κι αυτή τον καλλιτεχνικό χώρο, τόσο με το τραγούδι, όσο και με την υποκριτική. Της δίνετε συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να προσέχει στη δουλειά αυτή;
“Συμβουλές έχω σταματήσει πολλά χρόνια να της δίνω. Της έδινα στην αρχή και μετά κατάλαβα ότι δεν έχει νόημα να δίνεις συμβουλές στα παιδιά, γιατί ουσιαστικά δεν ακούν τι λες, απλά βλέπουν τι κάνεις. Η Μαρίνα έχει “γεννηθεί” μέσα στο θέατρο, το έχει δει καλά, το ξέρει και απ’ την καλή και απ’ την ανάποδη, οπότε ξέρει δεν χρειάζεται να της πω κάτι. Χαίρομαι που μπαίνει σε αυτό το χώρο και του τραγουδιού και του θεάτρου. Από και και πέρα θα ακολουθήσει το δικό της όνειρο. Εγώ θα είμαι εκεί για να τη στηρίξω σε ό,τι χρειαστεί όπως κάνουν όλοι οι γονείς και χαίρομαι που έχει επιλέξει κάτι το οποίο αγαπάει πάρα πολύ.”

Έχετε κάποια επαγγελματικά σχέδια για το μέλλον;
“Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω κάτι. Γίνονται κάποιες συζητήσεις, αλλά και για αυτές τις συζητήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο δεν ξέρουμε τίποτα. Γιατί δεν μπορεί κανένας να προγραμματίσει κάτι. Και δεν εννοώ μόνο εμείς οι ηθοποιοί, αλλά και οι παραγωγοί και τα κανάλια. Δηλαδή αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει ένας σωστός προγραμματισμός, οπότε δεν υπάρχουν “σχέδια” υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις.”

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ