Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Ο Σταύρος Σαλαμπασόπουλος στο Χ-τύπο: “Τα νέα ξεκινήματα τα επιλέγει η ίδια η ζωή”

Δημοσιεύθηκε

στις

Δύσκολα θα έλεγε κανείς πως η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλο ενδιαφέρον στη λυρική μουσική. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν γεννά ταλέντα που μπορούν να την κάνουν περήφανη στο κομμάτι αυτό.

Ο Σταύρος Σαλαμπασόπουλος είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της άποψης, καθώς αποτελεί ένας από τους νεότερους, αλλά και πιο επιτυχημένους ερμηνευτές του είδους.

Το ταλέντο του δυναμικού τενόρου έχει φτάσει μέχρι τη Λυρική Σκηνή και την Όπερα του Παρισιού, ενώ έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες. Ο ίδιος κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες το καινούργιο του single με τίτλο “Χωρίς Αποσκευές”, παντρεύοντας το κλασικό με το μοντέρνο και μιλώντας για ένα θέμα με το οποίο σίγουρα πολλοί θα ταυτιστούν.

 

Ξεκινώντας και για να σας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια σχετικά με το πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη μουσική;

Μεγάλωσα σε ένα σπίτι γεμάτο μελωδίες και πρόβες, και οι δυο μου γονείς τραγουδούσαν ,ο πατέρας μου καθηγητής βυζαντινής μουσικής μελετούσε και παρέδιδε μαθήματα καθημερινά και εγώ κάπου σε κάποια γωνιά παρακολουθούσα και νοερά έκανα πως συμμετείχα. Αργότερα έμεινα έκπληκτος όταν κατάλαβα ότι μπορούσα να διαβάζω και να γράφω βυζαντινή χωρίς να μου έχει διδάξει κανείς. Περίπου 6 χρονών ξεκίνησα μαθήματα πιάνου και γενικότερα Ευρωπαϊκή μουσική.

 

Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;

Εκτός από την κλασική μουσική και την όπερα που ήρθε στη ζωή μου μετά τα 18 έχω μεγαλώσει ακούγοντας παραδοσιακή, νησιωτική μουσική καθότι η καταγωγή μου είναι από το Αλιβέρι Ευβοίας αλλά και μουσική των μεγάλων συνθετών μας όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις. Επίσης μου αρέσει η pop και η house. Μπορώ να διασκεδάσω και να ακούσω σχεδόν με όλα τα είδη μουσικής.

 

Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το νέο σας τραγούδι «Χωρίς Αποσκευές». Ποια ήταν η έμπνευση πίσω από το κομμάτι;

Ήταν δύσκολη περίοδος της ζωής μου σε όλα τα επίπεδα, προσωπικά, συναισθηματικά και επαγγελματικά. Είχα μείνει χωρίς σπίτι, δεν μπορούσα να ταξιδέψω, όλες οι συναυλίες μου είχαν ακυρωθεί και μετά από πολλά χρόνια έμενα ξανά με τους γονείς μου. Ήταν ο περασμένος χειμώνας που βρεθήκαμε σε αυτό το διαρκές και αναποτελεσματικό lockdown που άλλαξε τα πάντα και για πάντα μέσα μας, είτε το έχουμε συνειδητοποιήσει είτε θα το συνειδητοποιήσουμε στο μέλλον. Τότε λοιπόν η νέα στιχουργός Χριστίνα Κοιλάνη από την Κύπρο μου έστειλε τους στίχους του “Χωρίς Αποσκευές”, τους διάβασα, κάθισα στο πιάνο και έγραψα τη μουσική. Ήταν σα να τους έγραψα εγώ, ήταν αυτό που βίωνα και ένιωθα εκείνη τη στιγμή. Συγκλονιστικό συναίσθημα.

 

Εκτός από την ερμηνεία έχετε επιμεληθεί και τη σύνθεση του κομματιού. Είναι αυτός ο παράγοντας κάτι που κάνει ίσως πιο «ξεχωριστή» για σας αυτή τη δουλειά σε σχέση με την πρώτο σας single;

Γράφω μουσική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ένα πεδίο των σπουδών μου ήταν η σύνθεση, πρώτη φορά όμως αποφάσισα να βγάλω αυτό το κομμάτι του εαυτού μου προς τα έξω. Αγαπώ και τα δυο τραγούδια το ίδιο. Σε κάθε τραγούδι ο ερμηνευτής πρέπει να ταυτίζεται και να γίνεται ένα με αυτό που ερμηνεύει.

 

Εσείς ο ίδιος έχετε νιώσει ποτέ την ανάγκη να κάνετε μια νέα αρχή;

Συνήθως τα μεγάλα και νέα ξεκινήματα τα επιλέγει η ίδια η ζωή, εμείς απλά πρέπει να προετοιμαζόμαστε για αυτά όσο μπορούμε καλύτερα.

 

 

Θεωρείτε ότι το είδος της όπερας θα μπορούσε να αποκτήσει μεγαλύτερο κοινό στην Ελλάδα;

Τα τελευταία χρόνια το κοινό της όπερας έχει διευρυνθεί και κερδίζει συνέχεια όλο και περισσότερους ακροατές που δεν είχαν καμία σχέση με αυτό το χώρο. Όλο και περισσότεροι νέοι ανακαλύπτουν και μαγεύονται από την πιο δύσκολη ίσως μορφή τέχνης, την όπερα. Η νέα γενιά έχει επιτακτική ανάγκη να ακουμπήσει σε κάτι αληθινό και πραγματικό, να ταυτιστεί και να δηλώσει την παρουσία της σε έναν κόσμο που έχει χάσει τον προσανατολισμό του. Η όπερα είναι μια τέχνη που μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα και να γίνει πυξίδα του μέλλοντος.

 

Με ποιους καλλιτέχνες, είτε Έλληνες είτε ξένους, θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Με πάρα πολλούς, από που να αρχίσω και που να σταματήσω, θα πω ενδεικτικά τον Γιώργο Νταλάρα, την Γλυκερία, την Χάρις Αλεξίου, την Αντέλ και άλλους πολλούς…

 

Σε έναν κόσμο όπου δεν θα υπήρχε το τραγούδι, με τι άλλο πιστεύετε θα είχατε ασχοληθεί επαγγελματικά;

Θα είχα ασχοληθεί με τον αθλητισμό που μαζί με την μουσική είναι οι δυο μεγάλες μου αγάπες.

 

Απ’ όσο γνωρίζουμε έχετε μεγαλώσει στην Εύβοια. Έχετε να στείλετε κάποιο μήνυμα σε όσους συντοπίτες σας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού;

Οι φωτιές στην Εύβοια  κατέστρεψαν περιουσίες και σπίτια, έκαψαν χιλιάδες στρέμματα γης, μα πάνω από όλα, άλλαξαν τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Είμαι Ευβοιώτης και το έχω ζήσει αρκετές φορές στο πετσί μου, εύχομαι να μην το ξαναζήσω. Η πολιτεία πρέπει να λάβει τα μέτρα της προς πάσα κατεύθυνση. Δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσουν το μέγεθος της καταστροφής. Εύχομαι κουράγιο και δύναμη στους συμπατριώτες μου.

 

Κάνετε εμφανίσεις αυτή την περίοδο; Υπάρχουν κάποια άλλα σχέδια για τη σεζόν;

Ετοιμάζω καινούργια τραγούδια με ενδιαφέρουσες συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η επόμενη δισκογραφική μου κίνηση θα έχει άρωμα Γαλλίας αλλά και Ελλάδας. Το επόμενο διάστημα έχω προγραμματισμένες συναυλίες και μια σταθερή εμφάνιση στην Αθήνα που λόγω της κατάστασης δεν μπορώ ακόμα να ανακοινώσω.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ