Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Ο Π. Καναράκης στον Χ-τύπο: “Ο χώρος των ηθοποιών είναι η ζωή μας”

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ευγένεια, το πηγαίο ταλέντο και το αστείρευτο χιούμορ είναι μόνο λίγες από τις αρετές που χαρακτηρίζουν τον Παντελή Καναράκη.

Ο αγαπημένος ηθοποιός έχει χαράξει μια από τις πιο επιτυχημένες πορείες στο θέατρο, αλλά και την τηλεόραση με ρόλους που έχει λατρέψει όχι μόνο ο ίδιος, αλλά φυσικά και το κοινό.
Ο Χ-τύπος και η Ιφιγένεια Μπελή ήρθαν σε επαφή μαζί του για μια απολαυστική συνέντευξη όπου μιλά για αυτούς, για το τι ρόλο έπαιξε το Instagram για εκείνον εν μέσω καραντίνας, ενώ συν τοις άλλοις παρουσιάζει και τη νέα του παράσταση που το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μέσω live streaming.

Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια περίεργη κατάσταση λόγω πανδημίας και καραντίνας. Πώς έχει επηρεάσει εσάς σε προσωπικό, αλλά και επαγγελματικό επίπεδο;
Επαγγελματικά το βίωσα μέχρι στιγμής με την αναστολή της λειτουργίας του θεάτρου, οπότε κι εγώ αναγκαστικά δεν έκανα κάτι, παρ’ ότι είχα ετοιμάσει πράγματα. ‘Ημασταν σε περιοδεία με τον Αρκά, είχαμε ανέβει τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη κάναμε πρεμιέρα την πρώτη εβδομάδα και μετά έγινε το lockdown , οπότε σταματήσαμε. Μέχρι και πριν από 3 εβδομάδες δεν έκανα κάτι, αλλά τις τελευταίες ημέρες ετοιμάζω για να ανέβει με live streaming μια δική μου παράσταση. Από κει και πέρα δεν το βίωσα διαφορετικά απ’ ότι οι περισσότεροι Έλληνες, δηλαδή με μεγάλη αγωνία, με μεγάλη ανησυχία, με στεναχώρια και συγχρόνως με δυνάμεις εσωτερικές που έχει ο καθένας για να αντέξουμε.

Τι θέμα έχει η παράσταση;
Η παράσταση λέγεται “Σινέ” και είναι σε κείμενα, σκηνοθεσία και χορογραφίες δικά μου. Είναι μια σάτιρα στον ελληνικό και παγκόσμια κινηματογράφο. Είναι κάποια κείμενα τα οποία τα έχω δουλέψει και στο παρελθόν σε σπονδυλωτές παραστάσεις, τώρα τα ένωσα, τα δούλεψα και είναι μια πάρα πολύ αστεία παράσταση. Περνάει από την Ινδία και το Bollywood μέχρι τα τούρκικα μελό και από το Far West μέχρι ταινίες του ‘50 και την Ελληνική Επανάσταση και τις “φουστανελάτες”. Είναι πολύ αστεία και ήταν πάρα πολύ ωραία η διαδικασία να την ανεβάσουμε γιατί γελούσαμε πάρα πολύ με τα παιδιά. Ανεβαίνει από τη “Methexis Productions” που ήταν και ο Αρκάς, και είναι πάρα πολύ ωραίος ο θίασος γιατί εκτός από μένα είναι η αγαπημένη μου η Σ. Βογιατζάκη, ο Σ. Τσούνης, ο Ρ. Ρώτας, η Σ. Γκουρνέλου, η Κ. Ψωμά και η Λ. Σκρέκα και ο Θ. Πασχάλης. Και μου κάνει και τη χαρά να κάνει φιλική συμμετοχή ο Γ. Γιαννόπουλος σε έναν πολύ αστείο ρόλο και ο Γ. Παπαθανασίου και ο Κ. Κοσμίδης. Υπάρχει ζωντανή μουσική, και πιστεύω ότι όποιος μπει να τη δει από το Viva θα περάσει πάρα πολύ ωραία και θα γελάσει πολύ.

Πιστεύετε πως θα καταφέρει να βγει “αλώβητος” ο πολιτισμός από αυτή την κατάσταση;
Έχω την εντύπωση ότι σίγουρα δεν θα βγει κανένας άνθρωπος αλώβητος από όλο αυτό. Ό,τι περνάμε “γράφει” πάνω μας. Σε άλλον λιγότερο, σε άλλον περισσότερο. Αλλά επειδή είμαι φύσει αισιόδοξος πιστεύω και εύχομαι να έχει ο καθένας τις λιγότερες πληγές από αυτή την άσχημη κατάσταση.

Ωστόσο η καραντίνα άνοιξε για σας και μια άλλη “πόρτα”, αυτή του Instagram, καθώς έχουν γίνει πολλές φορές viral τα βίντεό σας. Το αντιμετωπίζετε κι αυτό σαν μέρος της δουλειάς σας;
Από πριν έκανα βίντεο, αλλά με την καραντίνα ήταν όντως αυτό που λέμε “το τερμάτισες”. Το Instagram ήταν η παρέα μου στην πρώτη καραντίνα, ειδικά τότε που ήμασταν και πιο φοβισμένοι και “κλεισμένοι” και ήταν και για μένα μια φοβερή διέξοδος. Αυτή η επικοινωνία με τον κόσμο, αυτή η ιδέα ότι θα τους κάνω να γελάσουν και η ενέργεια και η αγάπη που εισέπραττα πίσω ήταν πραγματικά ένα από τα σημαντικά που με έκαναν να την αντέξω και να περάσω σχετικά ανώδυνα. Σε ένα βαθμό είναι κομμάτι της δουλειάς γιατί πέρα απ’ το ότι μπορεί να κάνεις ένα story σε έναν περίπατο, κάποια στιγμιότυπα που κάνω κωμικά, κάποιες φωτογραφίες κ.λπ., έχουν μια δουλειά, αλλά μ’ αρέσει πάρα πολύ. Μ’ αρέσει αυτή η άμεση επαφή που προσφέρει το Instagram.

Από πού αντλείτε ιδέες;
Γενικά όχι μόνο για τα βίντεο γενικά και για όσα έχω γράψει (σενάρια, κείμενα για το θέατρο κ.λπ.), δεν έχω μια συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης. Είναι η καθημερινότητα, είναι η ζωή, είναι αυτά που βλέπω, αυτά που ζω, αυτά που μπορεί να ακούσω, δεν έχω κάτι συγκεκριμένο.

Τυχαίνει να σας “πιάνουν” τα γέλια την ώρα που γυρίζετε ένα βίντεο ή σε πρόβες/γυρίσματα;
Ναι αρκετές φορές. Είναι λίγο τα αστεία “του σχολείου”, που τα κάνει περισσότερο αστεία όχι το καθαυτό γεγονός, αλλά το ότι δεν πρέπει να γελάσεις γιατί είναι ο “δάσκαλος” μπροστά. Κάπως έτσι είναι και στο γύρισμα πολλές φορές, και στο θέατρο. Μπορεί να μην είναι κάτι τραγικά αστείο, αλλά επειδή ξέρεις ότι δεν πρέπει να γελάσεις σε πιάνει αυτή η παιδική διάθεση και γίνεται ξεκαρδιστικό. Έχω γελάσει πολλές φορές και γενικά στη δουλειά μου έχω περάσει πολύ ωραία και περνάω. Και δύσκολα αρκετές φορές βέβαια, αλλά το περισσοτερο είναι ευτυχία.

Υπάρχει κάποια δουλειά ή ρόλος που να έχετε ξεχωρίσει από όλη την πορεία σας;
Όλους τους αγαπάω, αλλά για να λέμε την αλήθεια είναι κάποιοι που έχω ξεχωρίσει. Ας πούμε ο “Μιχάλης” που τον έχω γράψει εγώ στις “7 Θανάσιμες Πεθερές”, στη “Θεσσαλονικιά Πεθερά”, τον αγαπώ ιδιαίτερα. Όπως ιδιαίτερα αγαπώ τη “Φρειδερίκη” από το “Κάτω Παρτάλι”, τον Κινέζο από το “Στο καλό γλυκιά μου Συμπεθέρα” και τον “Κανέλλο” από τους “Στάβλους της Εριέττας Ζαΐμη”, όσον αφορά τους τηλεοπτικούς γιατί στους θεατρικούς είναι ένα άλλο “καπέλο”. Κι εκεί αγαπώ πολλούς.

Θα θέλατε να ασχοληθείτε με το δράμα;
Εγώ θέλω πολύ, το δράμα δεν ξέρω! Γιατί η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα συνήθως δύσκολα παίρνουμε ηθοποιούς που τους χαρακτηρίζει ένας είδος θεάτρου. Δηλαδή δύσκολα θα με φανταστεί κάποιος σε δράμα παρότι είμαστε εκπαιδευμένοι να κάνουμε τα πάντα και θα ήθελα πάρα πολύ. Όχι ότι είναι καημός μου, αλλά επειδή είμαι και ανήσυχος άνθρωπος, θα ήθελα να κάνω παρά πολύ ένα δράμα.

Έχετε σκεφτεί εσείς ο ίδιος να γράψετε κάτι δραματικό;
Με τη συγγραφή έχω κουραστεί παρά πολύ γιατί έχω γράψει πάρα πολλά τα οποία κάποια ήταν να γίνουν και δεν έγιναν κ.λπ. και έχω κουραστεί πολύ. Πλέον θα γράφω μόνο όταν έχω τα εχέγγυα ότι κάτι θα γίνει.

Παρόλα αυτά έχετε γράψει και ένα παιδικό βιβλίο. Θα το ξανακάνατε;
Όσον αφορά τη συγγραφή βιβλίου έχω γράψει ένα παιδικό βιβλίο, το “Δίλημμα του Ερμή” από τις εκδόσεις Πατάκη και είμαι πάρα πολύ περήφανος και χαρούμενος για αυτό. Ναι βέβαια και θα το ξαναέκανα.

Η τηλεόραση γενικά έχει επιστρέψει δυναμικά με πολλές παραγωγές. Εσείς παρακολουθείτε κάτι αυτή την περίοδο;
Με την τηλεόραση μου συμβαίνει χρόνια τώρα το εξής: Δεν θα πω ότι δεν βλέπω τηλεόραση αλλά συγχρόνως δεν παρακολουθώ και κάτι φανατικά. Από όλα έχω μια ιδέα, δηλαδή ξέρω ποιοι παίκτες είναι στο “Survivor”, ξέρω στις “Μέλισσες” ποιοι συνάδελφοι παίζουν και με μεγάλη επιτυχία, ξέρω ποιοι κάνουν εκπομπή, αλλά δεν κάθομαι να παρακολουθήσω κάτι φανατικά.

Είναι εύκολο πιστεύετε για ένα νέο παιδί να μπει σε αυτό το χώρο σε σχέση με όταν ξεκινήσατε εσείς;
Λόγω της κρίσης και του περιορισμένου των εργασιών δεν είναι, γιατί όταν ξεκίνησα εγώ τα θέατρα ήταν σε πολύ καλό επίπεδο, γίνονταν μεγάλες παραγωγές, έπαιρναν πολλούς ηθοποιούς είτε σε χορούς, είτε σε μικρούς ρόλους, είτε να τους εμπιστευτούν και κάτι παραπάνω. Τα σίριαλ ήταν επίσης πάρα πολλά που μπορούσες να κάνεις αν όχι μόνιμο ρόλο, 2-3 guest. Τώρα δεν υπάρχει αυτό είναι πολύ δύσκολο. Παρόλα αυτά οφείλει ο κάθε άνθρωπος να κυνηγάει το όνειρό του. Είτε στις δύσκολες καταστάσεις, είτε στις εύκολες. Οπότε αν τα παιδιά αισθάνονται ότι αυτός είναι ο χώρος τους και το αγαπάνε με πάθος, να ασχοληθούν και θα τον βρουν το δρόμο τους.

Έχετε ασχοληθεί και με το τραγούδι. Σκεφτήκατε ποτέ να κυκλοφορήσετε κάποια δική σας δουλειά;
Μεγάλο μέρος της επαγγελματικής μου πορείας είναι και στους νυχτερινούς χώρους. Είχα κυκλοφορήσει μόνο στο παρελθόν 3 τραγούδια σε ένα cd single, που ήταν η “Μπουρνουζοπετσέτα” ένα τραγούδι που είχε κάνει επιτυχία στον Πρωινό καφέ. Τώρα να τραγουδήσω με κανονικό ρεπερτόριο, ποτέ μη λες ποτέ, αλλά δεν είναι στα άμεσα ενδιαφέροντα μου.

Η εμπειρία του μιούζικαλ σας αρέσει;
Στο παρελθόν έχω παίξει στους “Δύο τρελούς παραγωγούς” που είχε μεγάλη επιτυχία. Μ’ αρέσει πολύ γιατί αγαπώ πάρα πολύ και τον χορό, χορογραφώ και πολλές παραστάσεις και φυσικά και το τραγούδι μ’ αρέσει πάρα πολύ.

Θα θέλατε να μας πείτε την άποψή σας σχετικά με τις καταγγελίες που γίνονται τον τελευταίο καιρό για κακοποιητικές συμπεριφορές στο χώρο σας;
Έχω πολύ μεγάλη στεναχώρια. Ο χώρος των ηθοποιών δεν είναι επαγγελματικός, είναι οικογενειακός, είναι η ζωή μας, είναι τα πάντα. Έχω αισθανθεί παρά πολύ άσχημα και έχω στεναχωρηθεί βαθιά. Εννοείται πως είμαι δίπλα σε οποιονδήποτε υφίσταται μια κακή συμπεριφορά, και επίσης είμαι κατά της βίας γενικά στον επαγγελματικό, στον οικογενειακό χώρο, κ.λπ. Αυτή είναι η θέση μου και η στάση μου και θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ