Ελάτε στην παρέα μας

Καισαριανής

Κάλεσμα στήριξης του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή

Δημοσιεύθηκε

στις


Κάλεσμα προς τους πολίτες της Καισαριανής για τη συγκέντρωση και ταξινόμηση ιστορικού υλικού για το Μουσείο Αθνικης Αντίστασης απευθύνει ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπάκας.
Η επιστολή του Καμπάκα έχει ως εξής:
“Kαισαριανιώτισσες και Καισαριανιώτες,
Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και η Βιβλιοθήκη της Εθνικής Αντίστασης πρόκειται σύντομα να λειτουργήσουν στο νεοκλασικό κτίριο που ανακαινίστηκε πρόσφατα στο Πάρκο του Σκοπευτηρίου Καισαριανής. Εντός του Μουσείου έχει εγκατασταθεί Ομάδα Επιστημόνων για την  Ψηφιοποίηση και Ανάδειξη Τεκμηρίων της Εθνικής Αντίστασης.
Σκοπός είναι να συγκεντρωθεί και να ταξινομηθεί όλο το ιστορικό υλικό που διασώζεται για την Εθνική Αντίσταση στην Καισαριανή.
Για το λόγο αυτό, όλοι οι Καισαριανιώτες και οι Καισαριανιώτισσες που διαθέτουν τεκμήρια που σχετίζονται με την Εθνική Αντίσταση, όπως:
• φωτογραφίες,
• κειμήλια,
• επιστολές,
• βιβλία,
• εφημερίδες,
• προκηρύξεις,
• οπτικοακουστικό ή άλλο υλικό,
καλούνται να συμπληρώσουν και να αποστείλουν ταχυδρομικά ή να καταθέσουν στο ειδικό πρωτόκολλο που λειτουργεί στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, τις εργάσιμες ημέρες και από ώρα 9:00 έως 14:00, δήλωση που μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του Δήμου. Η ταχυδρομική διεύθυνση είναι: Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, Πάρκο Σκοπευτηρίου Καισαριανής, 161 21 ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, προσωρινό τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 2010765.
Η διαδικασία αυτή έχει τους ακόλουθους στόχους:
α. Να δημιουργηθεί πλήρης κατάλογος των διαθέσιμων τεκμηρίων, που θα περιλαμβάνει βασικές πληροφορίες περιγραφή, στοιχεία κατόχου, φυσική κατάσταση τεκμηρίου, επιθυμία ή μη του κατόχου να χορηγήσει αντίγραφο ή και το ίδιο το τεκμήριο για παρακαταθήκη στο Μουσείο.
β. Να οργανωθεί η δημιουργία και συγκέντρωση αντιγράφων των τεκμηρίων, για όσα τεκμήρια οι κάτοχοι επιθυμούν.
γ. Να οργανωθεί η συγκέντρωση, φύλαξη, συντήρηση, εφόσον απαιτείται, και ενδεχομένως έκθεση των τεκμηρίων που οι κάτοχοί τους επιθυμούν να τα παραδώσουν στο Μουσείο, αφού βέβαια αυτά αξιολογηθούν από ειδικούς.
Η πρωτοβουλία του Δήμου έχει στόχο να διασώσει τα υλικά κατάλοιπα και τις διαθέσιμες ιστορικές πληροφορίες για αυτή την τόσο σημαντική εποχή, που διαμόρφωσε την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά και την παγκόσμια. Μια εποχή, στην οποία η πόλη μας, η Καισαριανή διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο.
Η εποχή αυτή είναι ζωντανή στις καρδιές όλων μας, των παλαιότερων που την έζησαν και συμμετείχαν αλλά και των νεότερων, που την άκουσαν από διηγήσεις γονιών, συγγενών, γιαγιάδων και παππούδων, ως πολύτιμη παρακαταθήκη.
Η πλήρης επιστημονική τεκμηρίωση και μελέτη της ηρωικής εκείνης εποχής είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους προσπαθούν σήμερα, και σε όσους θα προσπαθήσουν στο μέλλον, να την αγνοήσουν, να την υποβιβάσουν, να την αρνηθούν ή να την παραχαράξουν.
Δίνοντας περιεχόμενο στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή:
• συμβάλλουμε στην αξιοποίηση του χώρου με δραστηριότητες υψηλής πολιτιστικής αξίας,
• στηρίζουμε τον αγώνα μας να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο κοινωφελής χαρακτήρας του Πάρκου του Σκοπευτηρίου,
• ενισχύουμε την προσπάθεια να απομακρυνθεί η Σκοπευτική Εταιρεία και να παραχωρηθεί οριστικά ολόκληρος ο χώρος στο Δήμο Καισαριανής.
Για όλους αυτούς τους λόγους, σας καλούμε να στηρίξετε θερμά την πρωτοβουλία μας”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ