Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Η Ελλάδα πάει… Hollywood! – Οι διασημότερες κινηματογραφικές επιτυχίες που γυρίστηκαν στη χώρα μας

Δημοσιεύθηκε

στις

Δεν είναι άγνωστο ότι η Ελλάδα διαθέτει κάποια από τα πιο ειδυλλιακά σκηνικά που θα συναντήσει κανείς, και επίσης άγνωστο δεν είναι το γεγονός ότι τα τοπία της έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των σκηνοθεων παγκοσμίως.

Το απέραντο γαλάζιο και οι γραφικές παραστάσεις της χώρας μας έχουν αποτελέσει έμπνευση για τους δημοιουργούς κάποιων από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες παγκοσμίως και ο Χ-τύπος σας παρουσιάζει κάποιες από αυτές.

1. Ζορμπάς (1963)

Δεν έχει ταυτιστεί κάποιος χορός περισσότερο με την ΕΛλάδα από το συρτάκι, αυτό είναι δεδομένο. Πρωταγωνιστής του εμβληματικού “Ζορμπά” ήταν ο Άντονι Κουίν, με τον Μιχάλη Κακογιάννη να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, κερδίζοντας διεθνή αναγνώριση για τη χώρα μας.

Τόπος των γυρισμάτων ήταν η Κρήτη και συγκεκριμένα τα Χανιά αποτέλεσαν. Ο χορός του Ζορμπά υπό την μουσική επένδυση του Μίκη Θεοδωράκη κινηματογραφήθηκε στον γραφικό Σταυρό του Ακρωτηρίου Χανίων.

2. Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι (2001)

Στην Κεφαλονιά διαδραματίζεται το έργο του σκηνοθέτη Τζον Μάντεν βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Louis de Bernière. Με πρωταγωνιστές τους Νίκολας Κέιτζ, Πενέλοπε Κρουζ, Τζον Χερτ και Κρίστιαν Μπέιλ η ταινία έφερε ξανά το Χόλιγουντ στην Ελλάδα.

Το γύρισμα έπρεπε να γίνει στη πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι, όμως προέκυψαν δυσκολίες καθώς είχε καταστραφεί στον μεγάλο σεισμό του 1953. Έτσι, η αναδημιούργηση της πρωτεύουσας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε στην Σάμη, ανατολικά του νησιού.

3. Lara Croft: Tomb Raider – The Cradle of Life (2003)

Η Αντζελίνα Τζολί πρωταγωνιστεί στην ταινία δράσης που βασίζεται στα βιντεοπαιχνίδια Tomb Raider, ως αρχαιολόγος και εξερευνήτρια Λάρα Κροφτ και γίνεται ένα είδωλο του κινηματογράφου.

Η συγκεκριμένη ταινία γυρίστηκε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με το κυριότερο να είναι η Σαντορίνη, ενώ επίσης συμπρωταγωνιστής της είναι ο διάσημος «Λεωνίδας», Τζέραλντ Μπάτλερ.

4. Tζέισον Μπορν: Χωρίς Ταυτότητα (2002)

Πρόκειται για την πρώτη ταινία της σειράς με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον. Ο χαρακτήρας του Τζέισον Μπορν βρίσκεται χωρίς τις αναμνήσεις του στην αρχή της ταινίας. Στην πορεία, θυμάται ότι είναι κατάσκοπος και πολεμάει τους εχθρούς του. Το τέλος τον βρίσκει με τη φίλη του να απολαμβάνουν τις ομορφιές της Μυκόνου.

Ο Τζέισον Μπορν θα ξαναβρεθεί στην Ελλάδα το 2016 στην τελευταία ταινία της σειράς, όπου κρύβεται από τους εχθρούς του εν μέσω ακραίων επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας. Τα γυρίσματα αυτά, ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας αλλά στην Τενερίφη.

5. Mamma Mia! & Mamma Mia! Here We Go Again (2008 & 2018)

To Mamma Mia! είναι η πιο γνωστή και η πιο μεγάλη χολιγουντιανή παραγωγή που διαδραματίζεται στη χώρα μας. Με ένα καστ που περιλαμβάνει τους Μεριλ Στριπ, Πιρς Μπρόσναν, Κόλιν Φερθ και Αμάντα Σέυφριντ, το μιούζικαλ το ήσυχο νησί της Σκόπελου είχε την ευκαιρία να αναδείξει τις ομορφιές του σε μία τρελή ιστορία αγάπης με μια γερή δόση μουσικής και χορού.

Δέκα χρόνια μετά, η συνέχεια του Μamma Mia! βρίσκει το καστ να επιστρέφει στην Σκόπελο, αν και αυτή τη φορά τα γυρίσματα έγιναν στην Κροατία.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ