Ελάτε στην παρέα μας

Αθηναίων

Η Αθήνα τιμά τον Βάτσλαβ Χάβελ με δωρεάν πρεμιέρα της ταινίας «Χάβελ» και μνημείο

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας και η Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζουν σε πρεμιέρα τη νέα βιογραφική ταινία «Χάβελ».

Η προβολή της ταινίας  είναι μία από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για να τιμήσουν τη μνήμη  της μεγάλης προσωπικότητας της Ευρώπης των τελευταίων δεκαετιών, του συγγραφέα και πολιτικού, του αντιφρονούντα και ανθρωπιστή – του  τελευταίου Προέδρου της Τσεχοσλοβακίας και πρώτου Προέδρου της Τσεχικής Δημοκρατίας, Βάτσλαβ Χάβελ.

Η ταινία

Στην ταινία «Χάβελ»  παρουσιάζονται τρεις δεκαετίες από τη ζωή του Βάτσλαβ Χάβελ, από την ταραχώδη Άνοιξη της Πράγας το 1968 ως τη Βελούδινη Επανάσταση το 1989. Το κοινό θα μπορέσει να δει τη μεταμόρφωσή του από έναν επιτυχημένο θεατρικό συγγραφέα της δεκαετίας του ’60 και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη δεκαετία του ’70, σε ηγέτη και παγκόσμιο σύμβολο της δεκαετίας του ’80.   Επίσης, εξιστορείται η πολυτάραχη προσωπική ζωή του Χάβελ, στην οποία κυριαρχεί ο αγώνας για την αλήθεια, η βαθιά αίσθηση καθήκοντος απέναντι στη χώρα του και στα ιδανικά του, οι διώξεις, η φυλάκιση, καθώς και οι ερωτικές του σχέσεις, οι αμφιβολίες και το χιούμορ του. Στο επίκεντρο των πάντων μια ασυνήθιστη και πολύ δυνατή σχέση με τη σύζυγό του Όλγα καθώς και μια συναρπαστική και ελάχιστα γνωστή ιστορία, που όμοιες της δεν υπάρχουν πολλές.
Σκηνοθεσία:  Slavek Horak, σενάριο: Slavek Horak, Rudolf Suchanek, πρωταγωνιστούν: Viktor Dvorak, Anna Geislerova, Martin Hofmann

Έκθεση «Πολιτική και Συνείδηση»

Παράλληλα με την προβολή της αυτοβιογραφικής ταινίας, θα φιλοξενηθεί στο χώρο της Ταινιοθήκης η έκθεση με τίτλο «Πολιτική και Συνείδηση», η οποία παρουσιάζει  τις βασικές ιδέες και σκέψεις του Β. Χάβελ, που προέρχονται από διάσημα κείμενά του και από τις ομιλίες που έκανε ανά τον κόσμο. Οι δηλώσεις του για θέματα ελευθερίας και μη ελευθερίας, καθώς και οι εκκλήσεις του για περαιτέρω δράση, είναι στις μέρες μας εκπληκτικά επίκαιρες. Επιπλέον, περιλαμβάνεται απόσπασμα από την ομιλία του στην Αθήνα το 1993, κατά την απονομή του Βραβείου Ωνάση.

Η ταινία προβάλλεται στα τσεχικά με ελληνικούς υπότιτλους, και η είσοδος είναι δωρεάν,  μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις, ετη η ένδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για COVID ή αποδεικτικού νόσησης και αστυνομικής ταυτότητας. Η είσοδος θα ξεκινήσει από τις 18:30.

Κεντρική εκδήλωση και άλλες δράσεις

Η κορύφωση των εκδηλώσεων στη μνήμη του Β. Χάβελ πραγματοποιείται στις 9 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 11:00, με την παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη, με την τοποθέτηση μνημείου: «Το παγκάκι του Βάτσλαβ Χάβελ», αφιερωμένο στον Χάβελ. Μια πρωτοβουλία του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας και της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας , σε συνεργασία με το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων. Το μνημείο αυτό θα τοποθετηθεί σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Αθηναίων, μπροστά από το Κέντρο Εκθέσεων του Δήμου, στο Πάρκο Ελευθερίας και θα είναι προσιτό στο κοινό. Πρόκειται για  ένα παγκόσμιο πρότζεκτ, που ξεκίνησε το 2013 από τον Τσέχο πρέσβη στις ΗΠΑ και  έκτοτε τα έργα του διάσημου αρχιτέκτονα Bořek Šípek στολίζουν τους δημόσιους  χώρους σχεδόν 40 πόλεων.

Παράλληλα το διάστημα 5- 15 Νοεμβρίου, η έκθεση με τίτλο «Πολιτική και Συνείδηση», η οποία παρουσιάζει βασικές πολιτικές ιδέες και σκέψεις του Β. Χάβελ, θα παρουσιάζεται στην περίφραξη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Είναι μια συνεργασία του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας και της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την υποστήριξη του Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων.

Επίσης, στις 3 Νοεμβρίου 2021, στις 19:00, πραγματοποιείται  διάλεξη με τίτλο «Η ηθική και πολιτική παρακαταθήκη του Βάτσλαβ Χάβελ (1936-2011): Δέκα χρόνια από τον θάνατό του» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με ελεύθερη είσοδο (διοργανωτής: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος).

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ