Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Εγκαίνια του Φεστιβαλ από την ‘Αντζελα Γκερέκου

Δημοσιεύθηκε

στις


Τελέστηκαν τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου τα επίσημα εγκαίνια του 43ου Φεστιβάλ Βιβλίου που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το Φεστιβάλ εγκαινίασε η Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Άντζελα Γκερέκου. Στο χαιρετισμό της η κα Γκερέκου υπογράμμισε τη συμβολή του θεσμού στην ανάδειξη της σύγχρονης εγχώριας βιβλιοπαραγωγής και στην ενίσχυση της προτίμησης του κοινού στο ελληνικό βιβλίο, ενώ αναφέρθηκε στην επίκαιρη διάσταση του έργου του Νάνου Βαλαωρίτη που είναι και το τιμώμενο πρόσωπο του φετινού Φεστιβάλ.
«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υποστηρίζει μια σειρά δράσεις για την προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας και την ενίσχυση των πνευματικών δημιουργών. Μάλιστα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Υπουργείου, διανοίγονται πολλές δυνατότητες για την εφαρμογή μιας μακρόπνοης  πολιτικής για το βιβλίο, έστω και με τους περιορισμούς που επιβάλλει η σημερινή δημοσιονομική στενότητα. Και σε αυτή την κατεύθυνση οι απόψεις και οι προτάσεις των ανθρώπων, των επαγγελματιών του ελληνικού βιβλίου, μας είναι πολύτιμες», δήλωσε η κα Γκερέκου.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) κ. Γιώργος Νίκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι και φέτος, παρά το γενικό αρνητικό οικονομικό κλίμα και τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο εκδοτικός κλάδος, το 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου πραγματοποιείται χάρις σ’ αυτούς που ακλόνητα πιστεύουν ότι το βιβλίο είναι και πρέπει να παραμείνει θύλακας πολιτισμού στην Ελλάδα. Επίσης τόνισε το αισιόδοξο μήνυμα που θέλει να μεταδώσει η φετινή εκδήλωση μέσω της καθοριστικής απόφασης των διοργανωτών να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μετεξελιχθεί το κλασικό Φεστιβάλ Βιβλίου σε Φεστιβάλ Πολιτισμού της πόλης των Αθηνών και φόρουμ ανοιχτού διαλόγου για όλες τις τέχνες.
Η τελετή ξεκίνησε με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και τον αγιασμό του 43ου Φεστιβάλ Βιβλίου. Η κα  Γκερέκου μετά το πέρας της Τελετής των Εγκαινίων επισκέφθηκε τα περίπτερα των εκθετών από τους οποίους ενημερώθηκε για τη νέα εκδοτική παραγωγή και συνομίλησε με εκδότες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ