Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Ένα πολιτιστικό “ραντεβού” στον Ιωνικό Σύνδεσμο – Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Νίκου Κακαδιάρη

Δημοσιεύθηκε

στις

 Το βιβλίο του Νίκου Κακαδιάρη, «Η ζωγραφική των ναών της Καππαδοκίας» παρουσίασε ο Ιωνικός Σύνδεσμος στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου ορόφου «Στράτος Μελεμενής».

Ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν οι συγγραφείς, Νίκη Σαλπαδήμου, Πόπη Στεριάδου, Νίκος Μοσχονάς και Νίκος Κακαδιάρης.
Η Νίκη Σαλπαδήμου αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή της Καππαδοκίας, επισημαίνοντας το πέρασμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Ρωμαίων ως την Βυζαντινή Κυριαρχία τους Καππαδόκες πατέρες Ιεράρχες και μάρτυρες. Επισήμαινε τις υπόσκαφες κατοικίες , τους χριστιανικούς ναούς και τις τοιχογραφίες τους, αναφερόμενη ειδικά σε ορισμένους εξ’ αυτών.

Στη συνέχεια, η Καλλιόπη Στεριάδου αναφέρθηκε στις επιρροές της ζωγραφικής από άλλες περιοχές που γειτνιάζουν με την Καππαδοκία – “ καθώς επισημαίνει ο συγγραφέας και τον ιδιαίτερο πνευματικό χαρακτήρα της ζωγραφικής”, ενώ ο Νίκος Μοσχονάς, απέστειλε την ομιλία του η οποία διαβάστηκε από το κ. Κακαδιάρη. Στο κείμενό του, επισήμανε την πραγματοποίηση άθλου την συγγραφή του βιβλίου αυτού καθώς αναφέρει ως χαρακτηριστικά την επιστημονικότητα των πληροφοριών, το πλούσιο εικονογραφικό υλικό, την ωραία γλώσσα του κειμένου και την επιλεκτική βιβλιογραφία, ελληνική και ξένη.

 

 

Ο Νίκος Κακαδιάρης αναφέρθηκε στην κοπιώδη προσπάθεια ώσπου να φτάσει το βιβλίο στο τυπογραφείο και επισήμανε ότι το βιβλίο δεν είναι μόνο περιεχόμενο, αλλά και αντικείμενο τέχνης. Έτσι, στο βιβλίο «Η ζωγραφική των ναών της Καππαδοκίας», συνυπάρχουν τόσο το πληροφοριακό υλικό όσο και η ιδιαίτερη προσοχή στη μορφή του βιβλίου, ώστε αυτό να αποτελεί έργο τέχνης.

Ακόμη, η πρόεδρος του Ενιαίου Παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας ΝΙΦΗΜ, κυρία Βέτα Γεωργιάδου αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των τεχνών και του πολιτισμού στην υγεία, την ευεξία και ψυχική υγεία του ατόμου, που αποτελεί βασικό πόρο της υγείας, καθώς και στην ευρύτερη κοινωνική δράση και συνεισφορά του Ιωνικού Συνδέσμου.

 

 

 

Τέλος, ο εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου & Χαλκηδόνος κ.κ. Γαβριήλ, την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρωτοσύγκελος Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Αρβανίτης, μεταφέροντας τα θερμά συγχαρητήρια προς τον εκλεκτό συγγραφέα για την έρευνα και το κοπιώδες αποτέλεσμα του έργου του, με το οποίο συνδράμει στο χρέος της ανάδειξης και της μνήμης, διασώζοντας πληροφορίες μέσα από την ερευνητική και καλλιτεχνική του εμπειρία, ξεχωριστής σημασίας για όλους μας. Συνεχάρη επίσης και τον Ιωνικό Σύνδεσμο, γιατί με την δραστηριοποίησή του την κάλυψη και την υλοποίηση της εκδόσεως, συντελεί στην πολιτισμική διαμόρφωση στην τοπική μας κοινωνία.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής του Δήμου Νέας Ιωνίας, Βασίλειος Σπηλιωτόπουλος, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Δημιουργία Αλληλεγγύη, Παναγιώτης Μανούρης, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Ενότητα για την Νέα Ιωνία και μέλος του Δ.Σ. του Ιωνικού Συνδέσμου, Χρήστος Κανλής, ο πρόεδρος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.), και της Ενώσεως Σπάρτης Μικράς Ασίας, Λουκάς Χριστοδούλου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλαγιωτών Ν.Ι Αττικής, Γεώργιος Νουβέλογλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων Νέας Ιωνίας Αττικής, Άγγελος Μελεμενής, η πρόεδρος της Πολιτιστικής Ενώσεως Μικρασιατών Ν.Ι Αττικής «Η Καππαδοκία», Κυριακή Μπρόλιου, ο πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Περισσού, Χρήστος Σταθόπουλος, ο πρόεδρος των βετεράνων ποδοσφαιριστών Νέας Ιωνίας Γιώργος Ουσταμπασίδης, εκπρόσωπος της Ενώσεως Παλαιών Προσκόπων Ν.Ι., Όμηρος Ακιανίδης και μέλη συλλόγων και φορέων της πόλης.

 

Το βιβλίο εκδόθηκε από τον Ιωνικό Σύνδεσμο και τα έσοδα από την πώληση του θα διατεθούν για τους σκοπούς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας του Ενιαίου Παραρτήματος ΝΙΦΗΜ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ