Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Ένα… “Παράθυρο στο μπλε” θα ανοίξει στο Ηράκλειο Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει για το κοινό η πολυαναμενόμενη έκθεση του εικαστικού Ανέστη Πρωταίου με τίτλο “Παράθυρο στο μπλε”.

Είναι ευρύτερα γνωστό ότι ο Ανέστης Πρωταίος στέκεται με συνέπεια και αξιοθαύμαστη συνέχεια στο χώρο των εικαστικών τεχνών για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που επέβαλε η Πανδημία από το Φεβρουάριο του 2020 στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών στην Ελλάδα και διεθνώς, ο γνωστός καλλιτέχνης δεν έχασε την έμπνευση και την έμφυτη διάθεση για δημιουργία και επικοινωνία μέσα από τη ζωγραφική.

Αντιθέτως, όσοι βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του και επιμένουν να κυκλοφορούν στο Ηράκλειο Αττικής, γνωρίζουν ότι παρά τις ιδιαιτερότητες των καιρών, το εργαστήρι της Οδού Φιλυρών δεν έκλεισε την πόρτα του.

 

 

Στις αρχές του 2021 ο Ανέστης Πρωταίος επιχείρησε μια μικρή παρέμβαση μέσα από συνθέσεις ζωγραφικής, υπό τον γενικότερο τίτλο «Μνήμες» θέλοντας να αναδείξει ότι το μονοπάτι της μνήμης μπορεί (και πρέπει) να παραμένει ενεργό μέσα στο «νεκρό» χρόνο της Πανδημίας.

Την περίοδο του Θέρους ο Ηρακλειώτης εικαστικός δεν επισκέφτηκε την γενέτειρα του Πρώτη Σερρών.

 

 

Τον Αύγουστο που ή ατμόσφαιρά ήταν αποπνικτική από τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς που εκδηλώθηκαν στην Αττική, την Εύβοια και άλλες περιοχές της Ελλάδας, ο ίδιος έψαξε και βρήκε μέσα από τη «νεκρή» φύση, διέξοδο στον καμβά.
Σύνθεσε τέσσερα μικρά ρόδια ως σύμβολα καλοτυχίας, παραγωγικότητας και ελπίδας. Και ως μια απόπειρα ανταλλαγής ευχών με το διαχρονικό κοινό του. Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία.

Έγινε η αφορμή για να ξεκινήσει μια καθημερινή προσπάθεια με βάση και φόντο το μπλε. Αυτή την περίοδο στο χώρο όπου δημιουργεί ο Ανέστης Πρωταίος κυοφορείται ένα «Παράθυρο στο Μπλε» το οποίο αναμένεται να εκτεθεί στο Ηράκλειο Αττικής και ευρύτερα στο αθηναϊκό κοινό πριν το τέλος του 2021.

 

 

 

Το Μπλε συγκαταλέγεται στα ψυχρά χρώματα. Είναι όμως η βάση για αρκετές αποχρώσεις και νέους διαρκώς αυξανόμενους χρωματισμούς. Κρύβει μέσα του την Ελλάδα και δεν είναι τυχαίο ότι όπου υπάρχει ελληνισμός δεν λείπει το μπλε.

Ταυτοχρόνως το Παράθυρο παραπέμπει στο πέρασμα από την περίοδο της Πανδημίας σε μια νέα φάση από την οποία ο καθένας ατομικά και όλοι συνολικά μπορούμε να βγούμε σε δρόμους με λιγότερη ασάφεια.

Ο ίδιος ο Ανέστης Πρωταίος δηλώνει σχετικά: « Κοιτώντας τη θάλασσα. Ακούγοντας τα κύματα. Γεύεσαι το αλάτι. Μυρίζεις τη ρίγανη. Εκεί βρίσκεις το σημείο από όπου μπορείς να βγεις μπροστά. Το πέρασμα σε νέες αναζητήσεις. Το άνοιγμα σε ακατέργαστες εμπειρίες»

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ