Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Παρέμβαση της Παράταξης «Δράση για μία άλλη Πόλη»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Ελλιπής ενημέρωση 

για το ρέμα Βριλησσού»

H Δημοτική Παράταξη “Δράση για μία άλλη Πόλη” έθεσε το ζήτημα του ρέματος Βριλησσού, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης των Βριλησσίων και παράλληλα ετοίμασε το παρακάτω κείμενο για να ενημερώσει πληρέστερα για αυτό το σημαντικό για την πόλη θέμα.  

Στο κείμενο της “Δράσης” αρχικά γίνεται αναφορά για το ιστορικό της υπόθεσης, όπου σημειώνεται: “Όπως ίσως κάποιοι θυμούνται, λίγο πριν τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, η «Δράση» παρουσίασε σε ανοιχτή εκδήλωση τη μοναδικής αξίας μελέτη – καταγραφή της άγριας φύσης του ρέματος Βριλησσού (φυσικό όριο προς ανατολάς με το Δήμο Χαλανδρίου), του συμπολίτη μας φωτογράφου Δημήτρη Κουτσογιαννόπουλου.  Στη συνέχεια, μεταφέραμε στο δημοτικό συμβούλιο ορισμένα από τα συμπεράσματα της μελέτης, (κυρίως την εικόνα εγκατάλειψης και καταστροφής του ρέματος, εκφράζοντας την αγωνία μας για την προστασία της υπάρχουσας άγριας φύση) και ξεκινήσαμε τη συγκρότηση μιας μικρής επιτροπής κατοίκων για να ασχοληθούν με το ζήτημα.  Ο Δήμαρχος, από την πλευρά του, ενήμερος για τη μελέτη, συμπεριέλαβε ένα μικρό ποσό στον προϋπολογισμό του Δήμου για τον καθαρισμό του ρέματος, (προσθέτοντας ότι αυτός, ούτως ή άλλως διενεργείται) και αντιμετώπισε τον προβληματισμό μας για την συνολική διευθέτησης του ρέματος, ως ζήτημα που εμπλέκει τον όμορο Δήμο Χαλανδρίου.  Και πράγματι έτσι ήταν. Είναι δύσκολο στον κυκεώνα της γραφειοκρατικής διοίκησης να ξεχωρίσεις ποιος θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για την τύχη του ρέματος, μεταξύ Δήμων, Υπουργείων και Νομαρχίας. 

• Μια έκπληξη
Ώσπου ξαφνικά ανακαλύψαμε στο διαδίκτυο, (με τη βοήθεια συμπολιτών μας –μελών των Οικολόγων Πράσινων), ότι η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Έργων Περιφέρειας Αττικής έχει αναρτήσει την υπ’ αρ. 72/24-02-2100, απόφαση, με την οποία εκχωρεί στο Δήμο Χαλανδρίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής την εκπόνηση οριστικής μελέτης των έργων διευθέτησης του ρέματος Βριλησσού «σε ανοιχτή διατομή με φυσικό πυθμένα και πρανή επενδεδυμένα με συρματοκιβώτια, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη οριοθέτησής του»! (2004, ΦΕΚ 81Δ). Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση, που βασίζεται στο Δ10/22170/10-12-2010 έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χαλανδρίου, ο Δήμος Χαλανδρίου έχει εξασφαλίσει πίστωση για την εκπόνηση της μελέτης για συνολικό τμήμα μήκους 1850μ., από ανάντη έως την οδό Β. Ηπείρου και στη συνέχεια έως την οδό Θουκιδίδου και την οδό Ολύμπου.  Επιπλέον, από την απόφαση μάθαμε, ότι η αρχική μελέτη συντάχθηκε το 1998 από το Δήμο Χαλανδρίου στο πλαίσιο των απαιτούμενων μελετών για την πολεοδόμηση της περιοχής «Πάτημα ΙΙ» του Δ. Χαλανδρίου (η οποία εφάπτεται με την εκτός σχεδίου περιοχή «Κρασσά» των Βριλησσίων).  Το έγγραφο της Περιφέρειας καταλήγει στην εξής διατύπωση: «Για την έγκριση της μελέτης θα πρέπει να προηγηθεί η εξασφάλιση εγκεκριμένων περιβαλλοντικών Όρων και να ληφθεί υπ’ όψη της όλη η υδρολογική μελέτη. Με δεδομένο όμως, ότι το μέγεθος των έργων που προκύπτουν είναι τέτοιο που η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει την εκπόνηση μελέτης αυτόνομα από το Δήμο, προτείνεται η μελέτη να εκπονηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής». Άραγε, ο Δήμος Βριλησσίων πού είναι; (Τα πλήρη στοιχεία στο:  static.diavgeia.gov.gr/doc/4Α151-ΚΠ) 

• Το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο
Παρακάμπτοντας, προς το παρόν, την πλήρη αντίθεσή μας για «πρανή επενδεδυμένα με συρματοκιβώτια» στο Ρέμα Βριλησσού, που προβλέπει η μελέτη που δρομολογήθηκε, θέσαμε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας, ότι ενώ η «Δράση» το έχει φέρει από πέρσι στον τοπικό δημόσιο διάλογο χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από την πλευρά της διοίκησης, αποκαλύπτεται ότι συντρέχουν δεδομένα, που έχουν ίσως δρομολογηθεί δεκαετίες πριν, εν αγνοία του – υποτίθεται – άμεσα ενδιαφερόμενου Δήμου Βριλησσίων. Στη σχετική μας ερώτηση, ο δήμαρχος δήλωσε με ειλικρίνεια άγνοια: «Το είδα σήμερα, είπε, ρώτησα τον δήμαρχο Χαλανδρίου, ο οποίος, δεν μου έδωσε σαφή απάντηση». Από την πλευρά του ο καθ’ ύλην αρμόδιος διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βριλησσίων κ. Μαρτιγόπουλος, έδειξε να γνωρίζει το ιστορικό της υπόθεσης, την οποία και επιχείρησε να υποβαθμίσει, εξηγώντας μας, ότι ουσιαστικά, όλη αυτή η ιστορία αφορά στις αναγκαίες μελέτες που ξεκίνησαν το 1998, (μελέτη του καθ. Πανεπιστημίου κ. Αυτιά) για την πολεοδόμηση του «Πατήματος ΙΙ» του Χαλανδρίου και τώρα αφορούν στην κατασκευή του αναγκαίου παραρεμάτιου πεζόδρομου της περιοχής. Προσέθεσε μάλιστα, ότι οι εκατέρωθεν περιοχές του ρέματος είναι ήδη πολεοδομημένες και πως τα Βριλήσσια, έχουν ήδη εφαρμόσει τη μελέτη, οπότε ας «μην βομβαρδίζουμε τη διοίκηση με πληροφορίες» τις οποίες είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο των προ ημερησίας διατάξεως ερωτήσεων! «Το θέμα είναι εν γνώσει μας, κατέληξε. Υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη. Θα ειδοποιηθούμε όταν φτιαχτεί η δική μας πλευρά». Αξιοσημείωτες ήταν και οι πληροφορίες του πρώην αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών κ. Παπασπηλίου, ο οποίος υποστήριξε ότι η οριοθέτηση του ρέματος έγινε το 1983 από την τότε Κοινότητα Βριλησσίων και ότι ο Δήμος Χαλανδρίου διαχρονικά αδιαφορούσε και δεν προχώρησε ούτε στη διαμόρφωση του ρέματος μέχρι την Αττική Οδό. «Ουδέποτε ενημερωθήκαμε το 1988», είπε ο κ. Παπασπηλίου. «Το Χαλάνδρι πάντα αδιαφορούσε, γιατί θα έπρεπε να προχωρήσει σε πρωτόκολλα διοικητικών αποβολών για να διώξει τους καταπατητές, πράγμα για το οποίο δεν είχε την πρόθεση». 

• Το πολιτικό ζήτημα, όπως το έθεσε η «Δράση»
Είναι εκπληκτικό, αλλά αποδείχθηκε, πέρα από τα ιστορικά, τις προτάσεις και τις αναλύσεις, ότι αυτή την περίοδο λαμβάνονται αποφάσεις για ένα τοπικό θέμα, ένα ρέμα στα όρια του προαστίου, που ο Δήμος Βριλησσίων δεν γνωρίζει, ούτε έχει την οποιαδήποτε εμπλοκή στη διευθέτησή του! Ίσως, όταν η υπόθεση προχωρήσει, να μάθουμε για την τύχη του «Βριλησσού»… Άραγε όμως, για πόσα άλλα τοπικά ζητήματα, πολιτεύονται αναλόγως οι διοικήσεις των Βριλησσίων; Και κάτι τελευταίο: Αν μια κίνηση απλών δημοτών, όπως η «Δράση», με μέλη που δεν ασχολούνται «επαγγελματικά» με την αυτοδιοίκηση αλλά στον περισσευούμενο χρόνο τους και χωρίς υλικοτεχνικές υποδομές, μπορεί, όπως για πολλοστή φορά φάνηκε, να συλλέγει χρήσιμες πληροφορίες και να «βομβαρδίζει» το δημοτικό συμβούλιο, τότε η διοίκηση, με περίσσεια μόνιμων και αμειβομένων “ειδικών” συνεργατών πλήρους απασχόλησης, τι ακριβώς θα έπρεπε να κάνει;”

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ