Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Πραγματοποιήθηκε το συνέδριο των δήμων της Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο 62% οι περικοπές των

θεσμοθετημένων πόρων

στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το ετήσιο τακτικό συνέδριο των εκπροσώπων των Δήμων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.), συγκλήθηκε την Πέμπτη 23 Μαΐου στην Τεχνόπολις στο Γκάζι, με αντικείμενο τα μείζονα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενόψει και του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαΐου στα Ιωάννινα.

Ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ε.Δ.Α και Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Νίκος Χιωτάκης τόνισε για μια ακόμη φορά ότι η Πολιτεία οφείλει να αποδίδει τους θεσμοθετημένους πόρους: «Εμείς, οι άνθρωποι της  Αυτοδιοίκησης έχουμε  πλήρη συνείδηση  της πρωτοφανούς  οικονομικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας και έχουμε  συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Οι συνεχείς όμως μειώσεις στους θεσμοθετημένους πόρους για την αυτοδιοίκηση που την τελευταία τριετία φθάνουν το 62%, οι αυξημένες αρμοδιότητες με νέες υπηρεσίες που εγκαινίασε ο «Καλλικράτης» χωρίς τους απαιτούμενους πόρους και το έμψυχο δυναμικό, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τους Δήμους σε κατάρρευση. Παρά τις μεγάλες αντιξοότητες εμείς οφείλουμε να διατηρήσουμε ένα επίπεδο λειτουργίας των δήμων, που να συντηρούνται οι βασικές υποδομές τους σε καθαριότητα, φωτισμό, κοινόχρηστους χώρους και γενικά όσες αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη».
Ο k. Χιωτάκης αναφέρθηκε και στη μεγάλη ανισότητα που γίνεται σήμερα σε βάρος της Αττικής για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από την Κεντρική Διοίκηση προς τους δήμους και ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Κ.Ε.Δ.Ε. να γίνει από την αρχή η κατανομή των ΚΑΠ σε όλους τους Δήμους με βάση τον πραγματικό πληθυσμό τους

Για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ε.Δ.Α τόνισε ότι προσφέρουν αρκετά οφέλη στους δήμους αλλά και στους ανέργους ώστε να έχουν μια απασχόληση, δεν δίνουν όμως λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, όπου απαιτούνται συνολικότερες και συστηματικότερες πολιτικές. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρέπει να σταθούμε με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο δίπλα στους σκληρά δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας.
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καταψήφισε μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση», η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Προέδρου της Π.Ε.Δ.Α. και Δημάρχου Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκου Σαράντη, με την οποία εκφράζουν την κάθετη αντίθεση τους σε κάθε μορφή περικοπών, ειδικά των ΚΑΠ που περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός του 2013 καθώς επίσης και της επιτροπείας στους Δήμους και ζητούν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών της Αυτοδιοίκησης (Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι κλπ), την έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων από πόρους του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία ενός Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Συνοχής, για να στηριχθούν τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Ιατρεία, τα Κοινωνικά Φαρμακεία, τα Κοινωνικά Φροντιστήρια, όλες οι νέες δομές και θεσμοί που έχουν δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό. Για τους εργαζόμενους υποστηρίζουν στην εισήγηση τους ότι δεν πλεονάζουν αντίθετα υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις λόγω των συνταξιοδοτήσεων και του παγώματος των προσλήψεων.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ