Ελάτε στην παρέα μας

Λυκόβρυσης - Πεύκης

Τι ζητάει ο Δήμαρχος Δημήτρης Φωκιανός από το Υπουργείο Εσωτερικών

Δημοσιεύθηκε

στις

Aιτήματα για τη στοιχειώδη επιβίωση

του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης

Tα προβλήματα του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης που απαιτούν άμεσες λύσεις έθεσε ο Δήμαρχος Δημήτρης Φωκιανός στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τον κ. Ιωάννη Ράζο, Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και αφού προηγήθηκε επικοινωνία του Δημάρχου με τον αρμόδιο Υπουργό.

Η Δημοτική Αρχή, όπως αναφέρεται και στο σχετικό δελτίο τύπου, περίγραψε την τραγική  οικονομική κατάσταση του Δήμου αλλά και τη “γιγάντια προσπάθεια που γίνεται και η οποία δημιούργησε για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα από τον πρώτο χρόνο της νέας διοίκησης”.
Για την στοιχειώδη επιβίωση του Δήμου διατυπώθηκαν, όπως σημειώνεται στο δελτίο, τα ακόλουθα αιτήματα:
“- Άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων έτους 2012.
 – Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών όχι μόνο του Δήμου αλλά και των πρώην ΝΠΔΔ του Δήμου καθώς και των υπό εκκαθάριση Δημοτικών   Επιχειρήσεων του.
 – Τη χορήγηση των υπόλοιπων παρακρατηθέντων καθώς και ενός άτοκου δανείου που θα εξοφλείται με παρακράτηση 3-5% της επιχορήγησης του Δήμου.
 – Την άμεση καταβολή ΣΑΤΑ λειτουργικών και επισκευαστικών κονδυλίων για τα Σχολεία.
 – Έκτακτη επιχορήγηση για τις απολύτως απαραίτητες επισκευές Σχολείων τουλάχιστον 100.000 €.
Στα Διοικητικά όρια του Δήμου μας λειτουργεί Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων. Από το Σεπτέμβριο η μεταφορά μαθητών του Σχολείου είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Το κόστος της μεταφοράς υπερβαίνει τις 200.000€. Εφόσον δεν μας καταβληθούν αυτά τα χρήματα ο Δήμος αδυνατεί να μισθώσει και να πληρώσει τα απαιτούμενα ταξί.
Μερικές από τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες στους Πρωτοβάθμιους ΟΤΑ είναι αδύνατον να ασκηθούν από το Δήμο (π.χ. Πολεοδομία). Προτείνουμε τέτοιου είδους αρμοδιότητες να κατανεμηθούν με την κατάλληλη χωροταξική κατανομή σε 8 έως 10 Δήμους του Νομού Αττικής. Σε διαφορετική περίπτωση πολλές από αυτές τις αρμοδιότητες δεν θα ασκηθούν από πολλούς Δήμους λόγω έλλειψης προσωπικού, χώρων και πόρων.
Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λόγω μείωσης των εσόδων, ως λύση η κατάργηση των  στοιχειωδών κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών λειτουργιών της. Αυτό συνιστά τεράστιο κίνδυνο διάσπασης της κοινωνικής συνοχής αλλά παράλληλα αποτελεί και μια καθαρά πολιτική επιλογή που μας προσβάλει όλους. Κυρίως όμως αυτούς που ενστερνίζονται και επιβάλλουν τέτοιες πολιτικές και λογικές”.
Το έγγραφο με τα αιτήματα κοινοποιήθηκε και στον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Χ. Αθανασίου.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ