Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Ενοποίηση των υπηρεσιών ληξιαρχείου και δημοτολογίων διευκολύνει πολίτες και δήμους

Δημοσιεύθηκε

στις

Πλήγμα… στη γραφειοκρατία με το “Εθνικό Ληξιαρχείο”

Πάνω από 8 εκατ. ευρώ θα είναι το άμεσο ετήσιο συνολικό όφελος των δήμων από τη λειτουργία του έργου “Εθνικό Ληξιαρχείο”, και πολλαπλάσιο το έμμεσο όφελος από την σημαντική μείωση του όγκου εργασιών των τμημάτων Δημοτολογίου και Ληξιαρχείου.

Η δημοπράτηση του έργου παρουσιάστηκε πρόσφατα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, από τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Δημήτρη Ρέππα και Εσωτερικών, κ. Τάσο Γιαννίτση, και -όπως είπαν-  υλοποιείται για όλους τους δήμους της χώρας υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εσωτερικών και έχει συνολικό προϋπολογισμό  42.907.342 ευρώ που καλύπτεται από το ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ψηφιακή Σύγκλιση”). Πέραν των οικονομικών οφελών για τους δήμους, με το έργο:
– Θα υπάρξει εξοικονόμηση σημαντικού ποσού για τα ασφαλιστικά ταμεία, από την πλήρη και επικαιροποιημένη καταγραφή των ληξιαρχικών στοιχείων των θανάτων.
– Σταδιακά, θα καταργηθεί η έκδοση αντιγράφων Ληξιαρχικών Πράξεων και πιστοποιητικών δημοτικής κατάστασης. – Η μείωση του φόρτου εργασίας στα ΚΕΠ από την αυτοματοποίηση των διαδικασιών για πιστοποιητικά και ληξιαρχικές πράξεις θα φτάσει έως και το 38% και έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα αξιοποίησης των ΚΕΠ για νέες υπηρεσίες, χωρίς αύξηση του κόστους λειτουργίας τους.
Το έργο ανασχεδιάστηκε το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τη νέα δομή και οργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αυτή διαμορφώνεται στο πλαίσιο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, αλλά και σύμφωνα με τη δυνατότητα που παρέχουν οι τεχνολογίες πληροφορικής για την ενοποιημένη -τεχνική και επιχειρησιακή- λειτουργία του Εθνικού Δημοτολογίου και του Εθνικού Ληξιαρχείου, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο (σε κάθε Δήμο). Θεωρείται δε ότι οδηγεί στη συγκρότηση του Εθνικού Μητρώου Πολιτών και δημιουργεί σημαντικές οικονομίες κλίμακας, απλούστευση διαδικασιών και καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ