Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Χρονιά ορόσημο το 2021: Τριπλό στοίχημα σε covid, οικονομία και ελληνοτουρκικά

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε επιφυλακή βρίσκεται το Μαξίμου, καθώς τα μέτωπα του covid, της οικονομίας και των ελληνοτουρκικών θα σφραγίσουν τις εξελίξεις που κυοφορούνται εντός της νέας χρονιάς.

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την αγωνία τους και διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι οι προκλήσεις είναι τέτοιες που μετατρέπουν σε έτος ορόσημο το 2021.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα φανούν οι αντοχές της οικονομίας, λόγω του ότι η πανδημία συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα, αλλά και οι πραγματικές διαθέσεις της Άγκυρας.
Η ρευστότητα είναι έντονη, γεγονός που υποχρεώνει τους πάντες να κάνουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν, εάν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να ανταποκριθεί.

Ειδικότερα:

  • Επέλαση κορονοϊού: Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας θα είναι πολύ πιο επικίνδυνο και η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα τοπικά lockdown. Παρά την ελπίδα αισιοδοξίας που καλλιεργείται από το εμβόλιο, το βέβαιο είναι ότι θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή για να αλλάξουν επιδημιολογικά δεδομένα. Η πανδημία άλλωστε θα αντιμετωπιστεί με την κοινωνική αποστασιοποίηση και τους μαζικούς εμβολιασμούς, για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, κάτι που σημαίνει ότι έως τον Ιούνιο η χώρα θα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Παράλληλα, στην εξίσωση του εμβολιασμού θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η αναγκαστική υστέρηση στις ποσότητες δόσεων που θα ληφθούν στην πρώτη φάση. Σε κάθε περίπτωση, στόχος έως το τέλος Ιανουαρίου είναι να δημιουργηθεί μια ευρεία υγειονομική ζώνη ασφαλείας που θα δώσει τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα εμβολιασμών. Πρόκειται όμως για μια άσκηση που είναι πολύπλοκη και η επιτυχία του αποτελεί το πρώτο μεγάλο εθνικό στοίχημα της νέας χρονιάς. Υπ’ αυτή την έννοια η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς θα δοκιμαστούν οι αντοχές και της κοινωνίας και της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό θα είναι το μήνυμα που θα σταλεί μέσω των σχολείων για το εάν μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου, αλλά είναι σαφές ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.
  • Οικονομία: Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις και να ανακοπεί το κύμα των «λουκέτων». Το στοίχημα δεν είναι εύκολο, καθώς η αγορά έχει φτάσει στα όρια της και ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο. Έως τότε, θα κυριαρχούν μέτρα στήριξης όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή και οι αναστολές συμβάσεων, που ναι μεν έχουν θετικό πρόσημο, αλλά δεν μπορούν να συνεχίζονται επ’ αόριστον καθώς δεν υπάρχουν λεφτόδενδρα. Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να έχει δυναμική και απήχηση, ανατροπές μπορεί να προκύψουν από τη μια στιγμή στην άλλη και να οδηγήσουν σε νέες πολιτικές ισορροπίες.
  • Ελληνοτουρκικά: Το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο νέων τουρκικών προκλήσεων στο αμέσως προσεχές διάστημα. Οι δηλώσεις αξιωματούχων της Άγκυρας για «υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας» και ότι «η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την περιοχή», καθιστούν σαφές ότι ο Ερντογάν παραμένει ένας επικίνδυνος γείτονας. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν τόσο η απαίτηση της γείτονος για νέα συμφωνία στο μεταναστευτικό και η αδυναμία των Ευρωπαίων να επιβάλλουν κυρώσεις που έχουν παραπεμφθεί για το Μάρτιο. Μόνη ελπίδα είναι η έλευση στην ηγεσία των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει επιτεθεί στον Ερντογάν και τη στρατηγική που ακολουθεί στην ανατολική Μεσόγειο. Και σε αυτή την περίπτωση όμως θα χρειαστεί χρόνος, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις σχέσεις Ουάσιγτον – Άγκυρας και κατά συνέπεια και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ανασχηματισμός;
Το τελευταίο διάστημα ακούγονται όλο και πιο συχνά φήμες για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με στόχο να διορθωθούν τυχόν αστοχίες, με το Μαξίμου πάντως να κρατά κλειστά τα χαρτιά του.
Στο παρασκήνιο γίνεται λόγος για έναν δομικό ανασχηματισμό, κάτι που σημαίνει μικρότερο σχήμα, με είσοδο στην κυβέρνηση περισσότερων μελών  της Κ.Ο.  και γυναικών.
Ένα σενάριο θέλει τις αλλαγές να γίνονται στις μέσα στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους, ενώ το δεύτερο γύρω στον Ιούνιο, καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί και η Ν.Δ. θα κλείνει δύο χρόνια στη διακυβέρνηση.
Ωστόσο, το εάν και πότε θα γίνει ανασχηματισμός είναι μια προσωπική απόφαση του Κ. Μητσοτάκη αφού οι τελικές του αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τις επιδόσεις της κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, οι αποφάσεις θα πάνε προς τον Ιούνιο, ενώ εάν υπάρξουν προβλήματα, οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν για να σταλεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα κάνει μια νέα αρχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ