Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Χαμόγελα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα… λυμένα χέρια Τσίπρα και το Βατερλό της «Ομπρέλας»

Δημοσιεύθηκε

στις

Χαμόγελα επικρατούν στην Κουμουνδούρου για τη μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και τον σχεδόν τριπλασιασμό των μελών από τις 60.000 στις 172.000.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα μιλούν για προσωπική του δικαίωση, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή αποτελούσε προσωπικό του στοίχημα, καθώς περιόδευσε σχεδόν σε όλη τη χώρα και έδωσε δεκάδες συνεντεύξεις.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση κατάφερε να ξεπεράσει σημαντικά τον «εξαψήφιο» πήχη με πάνω από 150.000 πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες, να εγγράφονται μέλη και να ψηφίζουν.

Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι:

  •  Η πορεία ενίσχυσης και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με ακόμα πιο μαζικό και παρεμβατικό κόμμα.
  • Το κόμμα είναι έτοιμο για τη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
  • Δέκα χρόνια μετά τη μεγάλη εκλογική του άνοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο κορμός της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που έχει ως στόχο να βάλει οριστικό τέλος στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στο εσωκομματικό παρασκήνιο, λέγεται ότι αποτελεί προσωπική δικαίωση για τον κ. Τσίπρα, το Βατερλό της «Ομπρέλας», καθώς καταποντίστηκαν επιφανή στελέχη της όπως ο Ευ. Τσακαλώτος, ο Ν. Φίλης, ο Ν. Βούτσης και ο Π. Σκουρλέτης.

Η καθίζησή σε σχέση με τις πρώτες θέσεις που είχαν καταλάβει στην Κεντρική Επιτροπή του 2016, αποδίδεται στη δυσφορία που προκάλεσαν στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο συνέδριο.

Η διαφωνία τους με την πρόταση του κ. Τσίπρα για άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση του και οι σκηνές έντασης που προκάλεσαν στο τέλος του Συνεδρίου, είχαν ως αποτέλεσμα να εκλεγούν μεν, αλλά με πολύ χαμηλή σταυροδοσία.

 

Οι επόμενες κινήσεις

Με βάση και τα αποτελέσματα για την Κεντρική Επιτροπή γίνεται αντιληπτό, ότι  λύνονται τα χέρια του κ. Τσίπρα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να προχωρήσει με μεγαλύτερη άνεση στις επόμενες κινήσεις του.

Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι ο σχηματισμός της νέας ηγετικής ομάδας, – που θα αποτελεί δείγμα γραφής του νέου ΣΥΡΙΖΑ-, χωρίς να λογαριάζει εσωκομματικές ισορροπίες.

 

Νέος γραμματέας

Οι εξελίξεις έχουν ήδη δρομολογηθεί και θα επικυρωθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όταν θα υπερψηφιστεί η πρόταση για το νέο Γραμματέα και το Νέο Πολιτικό Συμβούλιο.

Στις άμεσες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο κ. Τσίπρας είναι η μεγαλύτερη ενεργοποίηση των μελών, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένα μαζικό και κυρίως παρεμβατικό κόμμα στην κοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται και τα εσωκομματικά δημοψηφίσματα, με κορυφαίο ανάμεσά τους το ερώτημα για τη μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία, που έχει ήδη προαναγγείλει ο κ. Τσίπρας.

Στην Κουμουνδούρου, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, κάλπες να στηθούν και το Σεπτέμβριο εάν πάει καλά ο τουρισμός και δεν επαναληφθούν οι περσινές καταστροφικές πυρκαγιές.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ