Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (21/5) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

  • Φορολογικά κίνητρα με στόχο τις συγχωνεύσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών. Η επικαιροποίηση των διατάξεων παρέχει έκπτωση 30% από τον φόρο εισοδήματος για 9 χρόνια αντί για 3 που προβλέπονταν αρχικά, ενώ για αγρότες η έκπτωση είναι μεγαλύτερη και φτάνει το 50%. Πιο συγκεκριμένα, ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται στο 15,5% από 22% που είναι σήμερα και στο 11% για τους αγρότες. Προϋπόθεση η νέα εταιρική σχέση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 5 έτη. Το μέτρο αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που μετά τη μετατροπή τους θα απασχολούν πάνω από 9 υπαλλήλους, ενώ πριμοδοτούνται πετυχημένες μορφές συνεργασίας όπως η συμβολαιακή γεωργία και το franchising.

 

  • Το 52% των καταναλωτών παγκοσμίως αναφέρουν ότι το αυξανόμενο κόστος επηρεάζει τη δυνατότητα αγοράς αγαθών, αναφέρει έκθεση της ΕΥ. Αναπόφευκτα, η άνοδος των τιμών επηρεάζει περισσότερο τα άτομα με χαμηλό εισόδημα (62%), η έρευνα δείχνει ότι και τα άτομα με μεσαίο (48%) και υψηλό εισόδημα (42%) πιέζονται και αυτά. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αισθάνονται έντονα την πίεση, με το 62% των καταναλωτών που προέρχονται από αυτές, να αναφέρουν ότι η προσιτότητα των τιμών επηρεάζει τις επιλογές τους, σε σύγκριση με το 45% των ερωτηθέντων από τις ανεπτυγμένες αγορές.

 

  • Οι καθυστερήσεις των παραδόσεων από τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών είναι το βασικό πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει σχεδόν όλοι οι χρήστες (84%) και με εξαιρετική ένταση (52%). Το συμπέρασμα αυτό αποτυπώνεται σε πανελλαδική έρευνα με αντικείμενο τη χρήση υπηρεσιών ταχυμεταφοράς δεμάτων και την αποτύπωση της εμπειρίας των καταναλωτών, που διενήργησε η ΕΕΤΤ κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022. Ειδικότερα, διερευνήθηκαν οι συνήθειες των καταναλωτών όσον αφορά τη χρήση υπηρεσιών ταχυμεταφορών, η συνολική εμπειρία τους από τη συνεργασία με ταχυδρομικές επιχειρήσεις, η αποτίμηση της ταχύτητας παράδοσης, η γνώση για τις αυτοματοποιημένες θυρίδες και η προοπτική χρήσης τους στο μέλλον, καθώς επίσης και η γνώση για τους φορείς υποδοχής παραπόνων/καταγγελιών.

 

  • Συνολικά κεφάλαια ύψους 12 δισ. ευρώ προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις, μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις, εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και αποκρατικοποιήσεις το 2021, καταγράφοντας χρονιά-ρεκόρ και θέτοντας τη βάση για ακόμα υψηλότερα επίπεδα το 2022. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της PwC Ελλάδας, το 2021 πραγματοποιήθηκαν 76 εξαγορές και συγχωνεύσεις. Η συνολική τους αξία ανήλθε σε 4,3 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2020. Επιπλέον, ο αριθμός των συναλλαγών ήταν κατά 29% αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος ωστόσο η μέση αξία των συναλλαγών μειώθηκε κατά 13 εκατ. ευρώ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ