Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Φώφη Γεννηματά: Ψάχνει βηματισμό σε ένα μπερδεμένο πράσινο… μωσαϊκό

Δημοσιεύθηκε

στις

Το βηματισμό που θα της δώσει τη δυνατότητα να κάνει πιο ελκυστικό τον πολιτικό λόγο του ΚΙΝΑΛ και να μπει σφήνα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ αναζητά η Φώφη Γεννηματά.

Η  ηγεμονία της μετά την άνετη επικράτησή της στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην αμφισβητείται, αλλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι η δυναμική του ΚΙΝΑΛ δεν είναι αυτή που θέλουν τα στελέχη του.
Εάν προσθέσει κανείς και τη δυναμική που αναπτύσσει ο Α. Τσίπρας στην Κεντροαριστερά και την πίεση που ασκεί ο Κ. Μητσοτάκης, γίνεται σαφές ότι όλα κρέμονται από μια κλωστή.
Στέλεχος του χώρου έλεγε με νόημα στον «Χτύπο», ότι η Ν.Δ. προσφέρει έτοιμες θέσεις εξουσίας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την προοπτική της επιστροφής σ’ αυτή, ενώ το ΚΙΝΑΛ αδυνατεί να αρθρώσει αξιόπιστο λόγο.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι τι μπορεί να κάνει η κ. Γεννηματά για να δώσει προοπτική στα στελέχη και να  γίνει πράξη ο επαναπατρισμός του κόσμου στο φυσικό του χώρο.
Η απάντηση δεν είναι εύκολη, με δεδομένο ότι στην Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ, πολλοί είναι οι βουλευτές που έχουν χαράξει τη δική τους αυτόνομη πορεία και ακολουθούν τη δική τους προσωπική στρατηγική.

Δύσκολη ισορροπία
Η Κ.Ο. θυμίζει ένα μπερδεμένο πράσινο… μωσαϊκό, στο οποίο όποιος και να πατήσει το πόδι του, εύκολα αντιλαμβάνεται, ότι εάν δεν προσέξει, θα βρεθεί αντιμέτωπος με εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις.
Πρόκειται για ισορροπία τρόμου, καθώς κυριαρχούν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, με αποτέλεσμα οι πρωταγωνιστές, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ δηλαδή, να μην υπάρχει ενιαία γραμμή πλεύσης.

Ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Γιώργος Παπανδρέου: Ως πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, που μετέχει στο ΚΙΝΑΛ, ακολουθεί τη δική του αυτόνομη πορεία και δύσκολα μπορεί να μπει σε ενιαία γραμμή.
  • Ανδρέας Λοβέρδος: Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ ναι μεν εκφράζει την επίσημη γραμμή, αλλά στο παρασκήνιο δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι διακατέχεται από αντισύριζα μένος.
  • Χάρης Καστανίδης: Είναι ένα από τα παλαιότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να έχει το δικό του στίγμα και να κρατά αποστάσεις από την ηγεσία.
  • Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και ο Γιώργος Φραγίδης: Πρόκειται για δύο βουλευτές που λέγεται στο παρασκήνιο ότι βρίσκονται πολύ κοντά στις απόψεις του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη.
  • Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Το γεγονός ότι διεκδίκησε την ηγεσία, τον έχει μετατρέψει σε ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη. Στο παρελθόν γινόταν λόγος για συμπόρευσή του με τον Μ. Κατρίνη, κάτι όμως που έχει πάψει πλέον να υφίσταται.

Η… απόσταση
Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προσθέσει κανείς την καχυποψία κάποιων από τους βουλευτές απέναντι στην κ. Γεννηματά, με το επιχείρημα ότι στελέχη της δικής της επιρροής έχουν εξασφαλισμένη προβολή.
Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν αμφισβητούν την ηγεσία της, αλλά και μόνο το γεγονός ότι τηρούν αποστάσεις, ίσως και να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους, η κατάσταση στην Κ.Ο. είναι προβληματική.
Άλλοι πάλι λένε με νόημα ότι η… απόσταση ανάμεσα στη Χ. Τρικούπη και τη Βουλή είναι τεράστια και υπογραμμίζουν ότι πρέπει άμεσα να γεφυρωθεί το χάσμα και να γίνει μια νέα αρχή.

Πρωτοβουλίες
Η κ. Γεννηματά φαίνεται πως έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και είναι έτοιμη  να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα της δώσουν τη δυνατότητα να έρθει πιο κοντά με το σύνολο των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ.
Συνεργάτες της πάντως διαμηνύουν ότι δεν υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια και ξεκαθαρίζουν ότι επενδύει πολλά στη δυναμική των βουλευτών για να μεγαλώσει ξανά ο χώρος.
Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Γεννηματά αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν επαφές με όλους τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να περάσει το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν διαχωρισμοί.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προτεραιότητά της είναι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Κ.Ο. και Χ. Τρικούπη και για το λόγο αυτό προγραμματίζει:

  • να αναθέσει συγκεκριμένους ρόλους στους βουλευτές,
  • να ανεβάσει τους τόνους κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, προκειμένου να δώσει το δικό της πολιτικό στίγμα έναντι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

Εθνική Συνδιάσκεψη
Το δεύτερο μεγάλο βήμα στο οποίο δίνει μεγάλη βαρύτητα για να ενισχυθεί η ενότητα του χώρου είναι η Εθνική Συνδιάσκεψη που προγραμματίζεται για τον Μάρτιο.
Στο πλαίσιο αυτό θα προσκληθούν όλες οι «φυλές» του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να μπορούν να βαδίσουν όλοι στο πράσινο… μωσαϊκό χωρίς να κυριαρχεί η ισορροπία του τρόμου και οι δυσάρεστες εκπλήξεις.
Θα κληθούν επίσης να συμμετάσχουν προσωπικότητες από σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης για να σταλεί το μήνυμα της κοινής συμπόρευσης και της ηγεμονίας του ΚΙΝΑΛ στο συγκεκριμένο χώρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ