Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Φόρος τιμής σε έναν μεγάλο Έλληνα”, του Φώτη Καρύδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Φώτη Καρύδα, Δημοσιογράφου και Πολιτευτή Βορείου Τομέα Ν.Δ. στο Χ-τύπο

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που γέννησε το πνεύμα, τη διανόηση, το θέατρο και τόσες άλλες αξίες. Ο Χρήστος Μαλεβίτσης ήταν ένας από τους σημαντικότερους υπαρξιακούς διανοητές της σύγχρονης Ελλάδας. Συγγραφέας, δοκιμιογράφος, φιλόσοφος, μεταφραστής. Στο εκτενές έργο του εισάγει στο ελληνικό δοκίμιο τη μέριμνα του εσχάτου καθώς και την επίγνωση των ορίων της ύπαρξής μας.

Ο μεγάλος στοχαστής έζησε με τη σύζυγό του Βασιλική Μαυρομμάτη στη Φιλοθέη Αττικής, και τον γιο τους Κωνσταντίνο, από το 1963 μέχρι το τέλος της ζωής του, τον Μάρτιο του 1997. Κατά το διάστημα αυτό είδαν το φως της δημοσιότητας περισσότερα από είκοσι βιβλία δοκιμίων και δέκα βιβλία μεταφράσεων κλασικών έργων της σύγχρονης σκέψης, που αποτελούν μια διαλεκτική σύνθεση του νεοελληνικού με το δυτικοευρωπαϊκό στοιχείο.
Μάλιστα μια σπουδαία απόφαση πήρε πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο της Φιλοθέης. Το Γενικό Λύκειο Φιλοθέης μετονομάστηκε πρόσφατα σε ΓΕΛ Φιλοθέης «Στοχαστής Χρήστος Μαλεβίτσης». Απόφαση που λήφθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης με σκοπό να τιμήσει τη μνήμη του διακεκριμένου Φιλοθεάτη φιλοσόφου.

Όταν έφυγε από τη ζωή, και καθώς τα περισσότερα βιβλία του είχαν εξαντληθεί, μια ομάδα ατόμων που είχαν συνδεθεί μαζί του σε κοινές πνευματικές αναζητήσεις ίδρυσαν τον Σύνδεσμο Φίλων Χρήστου Μαλεβίτση (ΣΦΧΜ), με σκοπό τη διάσωση και ευρύτερη διάδοση του έργου του. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς ακολουθώντας τον σύνδεσμο www.malevitsis.gr.

Προσωπογραφία του Χρ. Μαλεβίτση συνοδευόμενη από τη σπουδαία φράση του «Η παιδεία είναι ένας σκληρός αγώνας αυτογνωσίας. Εδώ έγκειται το μεγαλείο της» κοσμεί σχολικό συγκρότημα που στεγάζει και το Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας, στη συμβολή των οδών Αντιγόνης και Θράκης. Το έργο φιλοτεχνήθηκε από την εικαστικό Δήμητρα Χριστοφορίδου έπειτα από πρωτοβουλία της δημάρχου Νέας Ιωνίας Δέσποινας Θωμαΐδου.

Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό και αγάπη και το παράδειγμά του θα μας εμπνέει για πάντα. Η χώρα μας χρειάζεται τα παραδείγματα τέτοιων ανθρώπων που αποτελούν διαχρονικά πηγή έμπνευσης και τροφή για πνευματική ανάπτυξη και εξέλιξη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ