Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Φουλ επίθεση: «Ρέστα» από Τσίπρα για να «χτίσει» νέες συμμαχίες ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

«Φουλ επίθεση» είναι η στρατηγική του Α. Τσίπρα για να μαζέψει τη δημοσκοπική ψαλίδα της διαφοράς από τη Ν.Δ. και να βάλει τέλος στην εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνουν ότι τα πολιτικά δεδομένα είναι πλέον διαφορετικά, γεγονός που όπως τονίζουν, υποχρεώνει τον Κ. Μητσοτάκη να βρίσκεται σε θέση απολογούμενου.
Η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ικαρία και κλιμακώνεται με την υπόθεση Λιγνάδη, που «πυροδότησε» οξύτατη πολιτική σύγκρουση.
Εάν προσθέσει κανείς και την κριτική που ασκεί ο Α. Τσίπρας στη διαχείριση της πανδημίας, γίνεται σαφές, ότι βασική στρατηγική του επιλογή είναι να οδηγήσει σε απομόνωση τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.
Στελέχη της Κουμουνδούρου μιλούν για τεράστια φθορά της κυβέρνησης και εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δεν θα αργήσει η ημέρα της ανάκαμψης.
Ωστόσο, δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι δεν περνούν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα συστημικά ΜΜΕ, σημειώνουν όμως, ότι σύντομα η πλειονότητα των πολιτών θα καταλάβει τι συμβαίνει στη χώρα.

Ας δούμε αναλυτικά τη στρατηγική του Α. Τσίπρα:

  • Πανδημία: Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες το κυβερνητικό αφήγημα που αποτυπώνεται στη φράση «πάμε καλύτερα από άλλες χώρες» φτάνει πλέον στο τέλος του. Όπως σημειώνουν «η κοινωνία έχει κουραστεί», καθώς όλες οι προβλέψεις που έγιναν από τους υπουργούς και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη έπεσαν στο κενό. Σημειώνουν μάλιστα ότι οι εικόνες από την Ικαρία προκάλεσαν ανεπανόρθωτο πλήγμα στον πρωθυπουργό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις του με τους κεντρώους ψηφοφόρους.
  • Ενίσχυση ΕΣΥ: Ο Α. Τσίπρας επικέντρωσε από την πρώτη στιγμή την κριτική του στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οι θέσεις του, όπως λένε οι συνεργάτες του δικαιώθηκαν. Τονίζουν επίσης, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε θέση άμυνας, καθώς με τη στρατηγική που ακολούθησε, το μόνο που κατάφερε ήταν να στρέψει όλη την κοινωνία εναντίον της.
  • Υπόθεση Λιγνάδη: Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε από την πρώτη στιγμή το μεγάλο αυτό σκάνδαλο, αλλά ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη κρύφτηκαν. Κάνουν μάλιστα λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης, σημειώνοντας ότι αναγκάστηκαν να παραδεχτούν το πρόβλημα όταν όλος ο κόσμος ήξερε.
  • Τριτοβάθμια εκπαίδευση: Συνεργάτες του κ. Τσίπρα, τονίζουν ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν από την αρχή να επικεντρώσει τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Όπως εξηγούν, το Μαξίμου με τον τρόπο αυτό ήθελε να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα, προκειμένου να μην γίνει αντιληπτό το νόημα του νομοσχεδίου. Σημειώνουν όμως ότι πολύ σύντομα θα γίνουν αντιληπτές οι επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής καθώς 24.000 μαθητές θα μείνουν φέτος εκτός ΑΕΙ.
  • Εξωτερική πολιτική: Στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι δικαιώνονται οι θέσεις τους για τη Βόρεια Μακεδονία και επιβεβαιώνεται ο λαϊκισμός του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. Κομματικά στελέχη χαρακτηρίζουν υπεύθυνη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα ελληνοτουρκικά και υπενθυμίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αρνείται κάθε διάλογο με την Τουρκία.

Εσωκομματικά
Η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τον «εμφύλιο» μεταξύ «Προεδρικών» και «Ομπρέλας».
Η μάχη χαρακωμάτων για τον έλεγχο των νομαρχιακών οργανώσεων, έλαβε σε κάποιες περιπτώσεις ανεξέλεγκτες διαστάσεις και επιβεβαίωσε όσους υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο κόμματα σε ένα.
Στελέχη της Κουμουνδούρου επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους, κάνοντας λόγο για «δυναμικό διάλογο σε δημοκρατικό κόμμα», είναι όμως προφανές ότι αυτή η κατάσταση στέλνει λάθος μήνυμα.
Το ερώτημα είναι εάν ο κ. Τσίπρας θα κόψει τον Γόρδιο δεσμό για να δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετεξελιχθεί σε πολυσυλλεκτικό κόμμα όπως επιδιώκουν οι «Προεδρικοί», ή ένα αριστερό κόμμα όπως θέλει η «Ομπρέλα».
Καθαρή απάντηση δεν υπάρχει καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση, προκειμένου το κόμμα του να πορευτεί ενωμένο σε εκλογές που δεν αποκλείεται να γίνουν μέσα στο φθινόπωρο.

Μετρήσεις κοινής γνώμης
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι «σπάει» το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που είχε δημιουργήσει η Ν.Δ., καθώς όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες στρέφονται εναντίον της κυβέρνησης.
Το ζητούμενο για τον Α. Τσίπρα και τους στενούς του συνεργάτες είναι το πώς θα ξεπεράσουν το σκόπελο των δημοσκοπήσεων, οι οποίες συνεχίζουν να δίνουν μεγάλο προβάδισμα στη Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη.
Η Κουμουνδούρου επικαλείται δικές της μετρήσεις που δείχνουν φθορά και αποσυσπείρωση για το κυβερνών κόμμα, αλλά δυσφορία των πολιτών για το δεύτερο και τρίτο lockdown.
Σύμφωνα πάντα με την Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τα ποσοστά του στις ηλικιακές ομάδες 35-54 ετών, ενώ μετά από καιρό κερδίζει σε «εμπιστοσύνη» και στις ηλικίες 55-64 ετών.
Ο δρόμος όμως είναι ακόμη μακρύς για να γίνει ντέρμπι η αναμέτρηση με τη Ν.Δ. με τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα να τονίζουν ότι από το Μάιο και μετά, οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο θα είναι ραγδαίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ