Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Αντεπίθεση Μητσοτάκη: 4 καυτά μέτωπα στον άγριο πόλεμο των 60 ημερών

Δημοσιεύθηκε

στις

Βουλευτές της Ν.Δ., κάνουν λόγο για «πόλεμο 60 ημερών», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταστήσουν σαφές ότι τα μέτωπα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση θα σφραγίσουν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι οι ανησυχία για την πορεία της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις διαστάσεις που έχει λάβει η υπόθεση με πρωταγωνιστή τον σκηνοθέτη Δ. Λιγνάδη, έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανεβάσει στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης και δεν είναι λίγοι αυτοί που αφήνουν να εννοηθεί ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να «χρεωθεί» η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός την πολιτική ευθύνη.
Την παρούσα φάση δεν τίθεται ασφαλώς θέμα αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών, αλλά ο πολιτικός χρόνος είναι τελείως διαφορετικός από τον πραγματικό, κάτι που σημαίνει ότι από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να υπάρξουν ανατροπές.
Στο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός και μια πρώτη γεύση των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν για να αλλάξει το βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να περάσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση μπορεί και είναι σε θέση να εγγυηθεί την πορεία σταθερότητας της χώρας, αλλά και την ασφάλεια της κοινωνίας, με αφορμή το ελληνικό metoo.

Η στρατηγική του πρωθυπουργού σε τέσσερα κρίσιμα μέτωπα:

  • Τείχος ανοσίας

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης παραμένει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού κατά του κορονοϊού, προκειμένου να «χτίσει» τείχος ανοσία.  Στόχος είναι  οι 1,5 εκατ. εμβολιασμοί μέχρι και το τέλος Μαρτίου, προκειμένου η διαδικασία να «τρέξει» με πολύ πιο γρήγορος ρυθμούς  μέσα στον Απρίλιο. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα μπουν οι βάσεις  για να επιστρέψει ξανά η χώρα σε τροχιά… κανονικότητας. Στην περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά, έως το καλοκαίρι θα γίνουν  5 εκατ.  εμβολιασμοί, κάτι που σημαίνει ότι το περιβάλλον θα είναι πολύ πιο ασφαλές.

  • Σχέδιο ανάκαμψης

Το μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση είναι χωρίς καμία αμφιβολία η πορεία της οικονομίας, καθώς η πανδημία έχει ανατρέψει κάθε έννοια προγραμματισμού. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν λεφτόδενδρα, το ερώτημα που τίθεται είναι τι κινήσεις θα κάνει ο πρωθυπουργός για να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά.
Επιχειρήσεις κινδυνεύουν με «λουκέτο» και η πλειονότητα των εργαζομένων βρίσκεται σε οριακό σημείο, αδυνατώντας να ζήσει με τα 534 ευρώ της αναστολής. Θεωρείται βέβαιο ότι μέσα στο κρίσιμο δίμηνο που ακολουθεί, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σχέδιο ανάκαμψης, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι μετά την πανδημία έρχονται καλύτερες ημέρες για όλους.

  • Η «βαριά βιομηχανία»

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι εάν η πορεία των εμβολιασμών φτάσει στο 15% του πληθυσμού μέσα στον Απρίλιο, τα δεδομένα θα είναι τελείως διαφορετικά για τον τουρισμό εντός του Μαΐου. Παράγοντες του τουριστικού κλάδου που αποτελεί και τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τονίζουν ότι μπορούν να ανοίξουν αμέσως μετά το Πάσχα που φέτος είναι στις 4 Μαΐου.  Μια τέτοια εξέλιξη, θα ανοίξει το δρόμο και για το άνοιγμα της εστίασης, τομέας που είχε τις μεγαλύτερες απώλειες στην πανδημία για να σταλεί μήνυμα ότι η χώρα γυρίζει σελίδα. Στην παρούσα φάση, η πρώτη και βασική προτεραιότητα είναι το άνοιγμα του εσωτερικού τουρισμού. Το σκεπτικό είναι ότι οι Έλληνες θα προτιμήσουν να κάνουν διακοπές εντός των τειχών και θα αποφύγουν τους προορισμούς  εκτός των συνόρων.

  • Φραγμός σε νοσηρά φαινόμενα

Η ανοικτή συζήτηση που προκάλεσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή και το γάντι που πέταξε στον Α. Τσίπρα κάνοντας λόγο για πόλεμο λάσπης, ανέδειξε και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει. Προτεραιότητά του είναι η θωράκιση της κοινωνίας από περιστατικά κακοποίησης  και καταχρηστικής βίας και πολιτικός διάλογος για ένα θέμα στο οποίο δεν χωρά λαϊκισμός και στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις.  Η δέσμη πρωτοβουλιών, αφορούν στη συγκρότηση ισχυρού κώδικα δεοντολογίας, την παρότρυνση των θυμάτων για την καταγγελία αποτρόπαιων πράξεων και την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων συνθηκών για την απόδοση δικαιοσύνης.

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται για την ώρα θέμα παραίτησης της Λ. Μενδώνη, είναι όμως προφανές ότι  το περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για την υπουργό Πολιτισμού. Το γεγονός ότι βρίσκεται σε ανοικτή ρήξη με το σύνολο σχεδόν του καλλιτεχνικού κόσμου, που ζητά την αποπομπή της, υποχρεώνει τον πρωθυπουργό στο να αναλάβει πρωτοβουλία για να εκτονωθεί η κρίση.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ