Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Φθινόπωρο εξελίξεων: Τριπλός εφιάλτης με covid, οικονομία και ελληνοτουρκικά

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή εισέρχεται η χώρα, με τρείς μεγάλες κρίσεις να βρίσκονται προ των πυλών και όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν στην εκτίμηση για ένα εξαιρετικά «θερμό» φθινόπωρο.

Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν κρύβουν την αγωνία και τον προβληματισμό τους, τονίζοντας ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα σφραγίσουν τις πολιτικές εξελίξεις.
Η β’ φάση της υγειονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση και το βαρύ κλίμα στα ελληνοτουρκικά διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ και οδηγούν την Ελλάδα σε αχαρτογράφητα ύδατα.
Στο παρασκήνιο οργιάζουν οι φήμες και τα σενάρια για τα σκληρά μέτρα που είναι υποχρεωμένος να λάβει ο Κ. Μητσοτάκης, προκειμένου η χώρα να μη βρεθεί αντιμέτωπη με τρομακτικά αδιέξοδα. Η ανάπαυλα του καλοκαιριού δεν μπορεί να κρύψει το ήδη βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται μετά και το βατερλώ του ελληνικού τουρισμού, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Ας  δούμε αναλυτικά τους τρεις εφιάλτες που σηματοδοτούν την έναρξη μιας τρικυμιώδους περιόδου, όπου ο Κ. Μητσοτάκης και ο Α. Τσίπρας θα παίξουν τα ρέστα τους για να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

  • Εισβολή κορονοϊού: Η Ελλάδα μπορεί να πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις που έδωσε το Μάρτιο και τον Απρίλιο, αλλά τα δεδομένα είναι πλέον τελείως διαφορετικά. Όσοι βιάστηκαν να ισχυριστούν ότι η χώρα ξεμπέρδεψε με τον φονικό ιό, διαψεύστηκαν οικτρά. Τα δεκάδες νέα κρούσματα που ανακοινώνοντας καθημερινά καθιστούν σαφές ότι ο αόρατος εχθρός είναι εδώ και δεν πρόκειται να φύγει. Το διάγγελμα Μητσοτάκη την Τετάρτη το πρωί, η επανεμφάνιση μετά από τρεις μήνες του λοιμωξιολόγου Σ. Τσιόδρα, αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος και η φράση του «κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα», καθιστά σαφές ότι η κατάσταση έχει ήδη ξεφύγει. Τα ακραία μέτρα όπως η χρήση μάσκας ακόμη και σε ανοικτούς χώρους ή και τα τοπικά lockdown, δεν πρόκειται να δώσουν λύση στο μεγάλο εφιάλτη.

Το ερώτημα που θέτουν πλέον οι περισσότεροι είναι τι θα συμβεί το φθινόπωρο όταν θα πιάσουν οι βροχές και μαζί θα έρθουν και οι πρώτοι πυρετοί.

  • Οικονομική δυσανεξία: Η κατάσταση στην οικονομία δείχνει να είναι πιο δύσκολη από ποτέ. Η αγορά επιβεβαιώνει καθημερινά ότι είναι ευάλωτη, καθώς το πρώτο κύμα της πανδημίας άφησε βαθύ το αποτύπωμά του. Ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι θεωρούν δεδομένη την αύξηση των κονδυλίων που θα χρειαστούν για να ικανοποιηθούν οι έκτακτες ανάγκες στήριξης του ιδιωτικού τομέα. Ο φόβος για νέα μαζικά λουκέτα στην αγορά το φθινόπωρο, σε συνδυασμό με μια νέα αλματώδη αύξηση της ανεργίας, θα διαμορφώσουν συνθήκες ασφυξίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για το αύριο της χώρας. Ακόμη και βιώσιμες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, γεγονός που δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας. Η μόνη ελπίδα στον ορίζοντα είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίοι όμως αναμένονται από τα μέσα του 2021. Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς τη μείωση των εξαγωγών και τη χαμηλή εσωτερική ζήτηση λόγω του ότι δεν υπάρχει ψυχολογία, γίνεται αντιληπτό ότι τα δύσκολα είναι αυτά που έρχονται.
  • Νέα ελληνοτουρκική κρίση: Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, επιβεβαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με έναν απρόβλεπτο γείτονα. Κοινό μυστικό αποτελεί επίσης ότι ο Τ. Ερντογάν επιχειρεί εδώ και καιρό να κάνει εξαγωγή των εσωτερικών προβλημάτων, κατασκευάζοντας τεχνητούς εχθρούς. Στόχος του είναι η δημιουργία τετελεσμένων, για να μπορεί στη συνέχεια να διαπραγματεύεται στη βάση της ισχύος των όπλων και γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του το διεθνές δίκαιο.

Η κρίση μπορεί να αποσοβήθηκε μετά από παρέμβαση της Α. Μέρκελ και της σθεναρής στάσης της Αθήνας, αλλά ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου μέσα στο φθινόπωρο. Ο Τούρκος Πρόεδρος δείχνει αποφασισμένος να ρισκάρει όσο μπορεί στην Αν. Μεσόγειο και μέσω των απειλών που εκτοξεύει ευελπιστεί ότι θα κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί τόσο στην περιοχή όσο και από την Ε.Ε.

Φυγή προς τα εμπρός
Η χώρα εισέρχεται σε αχαρτογράφητα ύδατα και οι τελευταίες κινήσεις του Κ. Μητσοτάκη με την τοποθέτηση του Θ. Σκυλακάκη σε πόστο- κλειδί, δείχνει ότι το φθινόπωρο θα σφραγίσει τις πολιτικές εξελίξεις.
Το σενάριο των πρόωρων εκλογών μπορεί να παραμένει στο τραπέζι, αλλά έχει ρίσκο με την έννοια ότι θα γίνουν με απλή αναλογική και η χώρα θα μπει σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας.
Από την άλλη ο Κ. Μητσοτάκης είναι στην παρούσα φάση ο απόλυτος κυρίαρχος και το μόνο που έχει να κερδίσει από εκλογές είναι να «κάψει» την απλή αναλογική κάτι όμως που δεν έχει ανάγκη.
Με αυτά ως δεδομένα, το σενάριο των πρόωρων εκλογών ναι μεν είναι στο τραπέζι, αλλά δεν είναι κυρίαρχο, κάτι που σημαίνει ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα επενδύσει στην εργασιοθεραπεία για φυγή προς τα εμπρός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ