Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Φήμες και παρασκήνιο: Αλήθειες και μύθοι για ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

Εξαιρετικά λεπτές είναι οι ισορροπίες που διαμορφώνονται σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά ως προς τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν εντός του έτους.

Η κρίση της πανδημίας φέρνει τα πάνω κάτω στην οικονομία, θέτει νέες προτεραιότητες  για την κοινωνία και ανατρέπει τον προγραμματισμό που είχε κάνει ο Κ. Μητσοτάκης.
Η επιστροφή στην ανάπτυξη δείχνει πιο θολή από ποτέ, καθώς ο covid-19 συνεχίζει να δείχνει τα δόντια του και το παραμικρό λάθος είναι ικανό να τινάξει στον αέρα τις εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες.
Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η μαζικοί εμβολιασμοί, με στόχο να δημιουργηθεί ασπίδα προστασίας στην κοινωνία και να επιστρέψει η χώρα σε μια στοιχειώδη κανονικότητα στις αρχές καλοκαιριού.
Το στοίχημα δεν είναι εύκολο και το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι πως θα πορευτεί ο πρωθυπουργός σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη συγκυρία, όπου όλα είναι πιθανά.
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν τόσο για ανασχηματισμό όσο και για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με αποτέλεσμα στα κομματικά επιτελεία να επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων.
Το γεγονός ότι τόσο ο Κ. Μητσοτάκης όσο και η κυβέρνηση συντηρούν ένα  μεγάλο προβάδισμα έναντι του Α. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, φουντώνει ακόμη περισσότερο τη φημολογία.
Επισήμως βέβαια όλα αυτά διαψεύδονται, είναι όμως ηλίου φαεινότερο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται δεύτερες σκέψεις ως προς τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν το 2021.

Ειδικότερα:

Α. Κυβερνητικές αλλαγές: Τα σενάρια για ανασχηματισμό κυκλοφορούν εδώ και πολύ καιρό με το επιχείρημα ότι πρέπει να διορθωθούν τα λάθη και οι αστοχίες στην οικονομία και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και ουδείς μπορεί να προσδιορίσει με βεβαιότητα το πότε και εάν θα γίνουν. Το πρώτο σενάριο τοποθετεί τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα το αργότερο μέσα στο Φεβρουάριο, με το επιχείρημα ότι απαιτείται νέο «αίμα» που θα τρέξει τη μεγάλη επιχείρηση για την ανασυγκρότηση της χώρας σε συνθήκες πανδημίας. Τονίζουν δε, ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι εξαιρετικά κρίσιμη και είναι ανάγκη να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση προσωπικότητες κύρους που θα σηκώσουν το βάρος της μεγάλης εθνικής προσπάθειας. Ωστόσο με βάση το δεύτερο σενάριο, αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν σε συνθήκες «πολέμου», αλλά σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, τοποθετούν τις αλλαγές γύρω στον Ιούνιο, όταν θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και θα μπορεί να σταλεί το μήνυμα ότι η χώρα πρέπει να γυρίσει σελίδα. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, το βέβαιο είναι ότι τις όποιες αποφάσεις για αλλαγές θα τις πάρει ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι δεν λειτουργεί εν θερμώ.

Β. Προσφυγή στις κάλπες: Το σενάριο που επανέρχεται στο προσκήνιο κάνει λόγο αυτή τη φορά για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Οι θιασώτες  αυτού του σεναρίου, υποστηρίζουν ότι η χώρα θα έχει επιστρέψει σε μια στοιχειώδη κανονικότητα μετά το καλοκαίρι και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για να «καθαρίσει» το πολιτικό τοπίο. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι θα «καεί» η απλή αναλογική και σε δεύτερο χρόνο ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε νέες εκλογές τις οποίες και θα κερδίσει, λόγω του ότι διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, νέες απώλειες για τη Ν.Δ. λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης σε συνδυασμό με την κινητικότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς μέσω των μηνυμάτων για προοδευτική διακυβέρνηση, είναι πιθανό να αλλάξουν τους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων. Το σενάριο ναι μεν είναι υπαρκτό, αλλά η υλοποίησή του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της οικονομίας και το εάν ο Α. Τσίπρας θα μπορέσει να ανακτήσει την αίγλη που απολάμβανε τα προηγούμενα χρόνια.

Κρίσιμος παράγοντας είναι και ο τουρισμός, που αποτελεί τη ελληνική «βαριά βιομηχανία», καθώς από την πορεία του εξαρτώνται πολλοί κλάδοι της οικονομίας.

Το… έπαθλο
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, το βέβαιο είναι ότι τους μήνες που ακολουθούν θα κυριαρχήσει εκ νέου ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και του Α. Τσίπρα, με… έπαθλο τη μεσαία τάξη.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο πρωθυπουργός έχει την ηγεμονία, αλλά η κατάσταση της οικονομίας είναι τέτοια που μπορεί να πυροδοτήσει μεγάλες ανατροπές και να έρθουν τα πάνω κάτω.
Ο Α. Τσίπρας κάνει ανοίγματα, αλλά η εσωκομματική αντιπολίτευση, δεν δείχνει διάθεση να αλλάξει ρότα επιμένοντας στην ανάγκη της αριστερής ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι, καθώς μπορούν να αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς, με ότι αυτό σημαίνει για τις αποφάσεις που θα λάβει στην ώρα τους ο πρωθυπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ