Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Τ. Θεοδωρικάκος: “Στρατηγική επιλογή μας η αποκομματικοποίηση του κράτους”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος συμμετείχε με ομιλία του στην εκπαιδευτική δράση «Υπηρεσιακοί Γραμματείς στο επιτελικό κράτος: Μετασχηματίζοντας γνώσεις και εμπειρίες», που γίνεται στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η αποκομματικοποίηση του κράτους και σημείωσε ότι «η θέση του υπηρεσιακού Γραμματέα είναι η πεμπτουσία της διαρκούς αξιολόγησης και αξιοκρατίας στον κρατικό μηχανισμό», δίνοντας, ταυτόχρονα, έμφαση στο γεγονός ότι μέσω του νέου θεσμού γίνεται πράξη η αποκομματικοποίηση του κράτους.

Ενθαρρύνοντας μάλιστα τους Υπηρεσιακούς Γραμματείς στο έργο τους κάλεσε να υπηρετούν σωστά την εκάστοτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι «οι ράγες που κινείται πλέον το ‘‘τρένο’’ Ελλάδα, δεν πρόκειται να μεταβληθούν, όποιος και να κυβερνά τον τόπο».

Ο διπλός ρόλος του δημοσίου τομέα

Αναφερόμενος στο ρόλο του δημοσίου τομέα, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι έχει διπλή αποστολή, η οποία είναι να εξυπηρετεί την υγιή επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονα όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις σε όλους τους τομείς.

 

«Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε και να σεβόμαστε τους πολίτες και για να σέβονται και οι πολίτες το κράτος. Πρέπει να εμπνεύσουμε στους πολίτες μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όπως κάναμε την περίοδο της πανδημίας και αυτό αποτελεί βασικό στόχο μας από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε το υπουργείο», είπε. Ανέφερε ως παράδειγμα την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να διευκολύνει τους πολίτες που είχαν αδήλωτα τετραγωνικά, σημειώνοντας ότι ήδη περισσότερες από 600.000 οικογένειες έχουν κάνει τη σχετική δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να κερδίζουν από τη μη καταβολή των προστίμων αλλά και το κράτος να επωφελείται καθώς αυξάνονται κατά εκατομμύρια τα τετραγωνικά που θα φορολογηθούν. Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, «η σχέση ενοχής που υπήρχε μεταλλάσσεται σε σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Και αυτό πρέπει να γίνει για τα πάντα».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στα μεγάλα βήματα που έγιναν για την ψηφιοποίηση του δημοσίου, ιδιαίτερα την περίοδο του κορωνοϊού, καθώς μέσα σε ένα μήνα έγιναν πράγματα που δεν είχαν γίνει για χρόνια.

Οι 3 προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών

Συνεχίζοντας ενημέρωσε για τρεις βασικές προτεραιότητες που προωθούνται από το υπουργείο Εσωτερικών και πρέπει να γνωρίζουν βάση της θέσης και του θεσμικού τους ρόλου.

  • Πρώτον για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αξίας 2,5 δισ. ευρώ., ένα πρόγραμμα που η χρηματοδότησή του είναι διασφαλισμένη από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στο οποίο μπορούν –και διευκολύνονται– να μετάσχουν και οι 332 δήμοι της χώρας, καθώς στόχος του ΥΠΕΣ είναι από το πρόγραμμα να επωφεληθούν όλοι οι Έλληνες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

  • Δεύτερον, η παρέμβαση στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφερειών και κεντρικού κράτους, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων και ανθρωπίνου δυναμικού στην Αυτοδιοίκηση. Αντίληψή μας είναι, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, να πάψουν οι πολίτες να ταλαιπωρούνται από την επικάλυψη αρμοδιοτήτων, να ελαφρύνουμε τους αδειοδοτικούς μηχανισμούς για να διευκολύνουμε τις επενδύσεις και να μεταφέρουμε στην Αυτοδιοίκηση οτιδήποτε έχει σχέση με την κοινωνική πολιτική. Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, θα γίνει διάλογος με την κοινωνία και τα κόμματα για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, καθώς τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και αποδοχή για να έχουν διάρκεια.
  • Και τρίτον, ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του ΑΣΕΠ και του συστήματος προσλήψεων, καθώς μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί η αντικειμενικότητα, αλλά πρέπει να επιτευχθεί και η ταχύτητα κάλυψης κενών θέσεων, μέσω ενός νέου νόμου. Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος ο νόμος ετοιμάζεται και με τη συμβολή στελεχών του ΑΣΕΠ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ