Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Το ΠΑΣΟΚ σε σταυροδρόμι: Ο μεγάλος φόβος του Ανδρουλάκη στις δεύτερες εκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

Όταν το Μάιο του 2022 ο Νίκος Ανδρουλάκης κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές και αναλάμβανε τα ηνία του ΚΙΝ.ΑΛ. ΠΑΣΟΚ, η αισιοδοξία ήταν διάχυτη στα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο συναισθηματικός ενθουσιασμός από την επιστροφή στο όνομα ΠΑΣΟΚ και ο δημοσκοπικός αέρας έκαναν πολλούς να πιστεύουν ότι το Κίνημα θα βρει εκ νέου την αίγλη του ένδοξου κυβερνητικού του παρελθόντος. Κάποιοι τότε, εξέφραζαν μάλιστα τη βεβαιότητα ότι θα επαναπατριστούν άμεσα οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς και πολύ σύντομα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, θα πάρει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ζωή του τόπου.

Από τότε έως σήμερα βέβαια, πολλά έχουν αλλάξει και ο προβληματισμός για το ποσοστό του Κινήματος στις εκλογές, έχει αντικαταστήσει τον ενθουσιασμό που επικρατούσε στις τάξεις στελεχών και ψηφοφόρων.

Η τελευταία δημοσκόπηση βέβαια της RASS και το ποσοστό του 13,9% έφερε ξανά χαμόγελα στη Χ. Τρικούπη, αλλά τα σκαμπανεβάσματα των ερευνών κοινής γνώμης προκαλούν προβληματισμό.

Η έλλειψη δημοσκοπικής σταθερότητας, δεν αποκλείεται να συνδέεται και με τις αποχωρήσεις προσώπων από τις εκλογικές λίστες που καταρτίζονται από τον Βαγγέλη Αργύρη. Κάποιοι ήδη εκφράζουν φόβους για χαμηλή δυναμική στην κοινωνία και άλλοι ότι το ΠΑΣΟΚ “ξεφουσκώνει” και αδυνατεί να μπει “σφήνα” ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποτελέσει τον τρίτο αξιόπιστο πόλο.

 

Ρυθμιστικός παράγοντας

Το ερώτημα που τίθεται με βάση αυτά τα δημοσκοπικά σκαμπανεβάσματα είναι εάν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει τον ρυθμιστικό παράγοντα και τον καταλύτη ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων.

Η απάντηση δεν είναι εύκολη με δεδομένο ότι η πόλωση μεταξύ Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο έντονη από ποτέ και στις κάλπες οι πολίτες συνηθίζουν να ψηφίζουν με κριτήριο το πρόσωπο που θα γίνει πρωθυπουργός.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει πρωθυπουργικό προφίλ, ενώ δεν έδειξε να κερδίζει και πολλά από το γεγονός ότι ήταν θύμα των παρακολουθήσεων.

 

 

Ο διχασμός

Το ερώτημα εάν το ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα ένας ελκυστικός εκλογικός προορισμός, παραμένει αναπάντητο, καθώς όσοι γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του, λένε με νόημα, ότι υπάρχει ένας ιδιότυπος διχασμός μεταξύ των ψηφοφόρων του. Αυτός ο διχασμός έχει σχέση με τις στρατηγικές συνεργασίες που είναι υποχρεωμένο να κάνει το Κίνημα είτε με τη Ν.Δ. είτε με το ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, όταν και θα κληθεί να επιλέξει στρατόπεδο.

Κάποιοι επιθυμούν συμπόρευση με την Κουμουνδούρου προκειμένου να γίνει πράξη η προοδευτική διακυβέρνηση, ενώ άλλοι προτιμούν σύμπραξη με τη Ν.Δ. καθώς θεωρούν καταστροφική τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019.

Η Φώφη Γεννηματά είχε καταφέρει να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί ανάμεσα στις δύο αυτές επιλογές και τελικά το ΚΙΝΑΛ, κατόρθωσε να αυξήσει το ποσοστό του και να πάρει 8,1% στις εκλογές του 2019.

Οι εξαγγελίες του Νίκου για “σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση” λόγω της πίεσης που δέχτηκε με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, τρόμαξαν όσους βρίσκονται σε απόσταση από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Η συγκεκριμένη του αναφορά άλλωστε είχε ερμηνευτεί και ως άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα εν δυνάμει ψηφοφόροι που δεν επιθυμούν τέτοιου είδους συνεργασία, να αρχίσουν να απομακρύνονται.

 

 

Μικρο-μεγαλισμός

Το πρόβλημα σαφούς πολιτικού στίγματος έγινε εμφανές όταν ο κ. Ανδρουλάκης έλεγε, ότι μετά τις εκλογές δεν θα είναι πρωθυπουργός ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πολλοί ήταν τότε που τον κατηγόρησαν για μικρο-μεγαλισμό, με το επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα και ότι το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να έχει συμπληρωματικό ρόλο στη διακυβέρνηση του τόπου.

Η κριτική που ασκήθηκε στον κ. Ανδρουλάκη, ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει την αυτοκριτική του για τα λάθη που έγιναν όταν είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης και οδήγησαν τη χώρα στην περιπέτεια των μνημονίων.

 

 

Κλίμα πόλωσης

Τα δημοσκοπικά σκαμπανεβάσματα κάνουν πολλά στελέχη να εκφράζουν ανησυχία για τις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ όχι τόσο για  κάλπη της απλής αναλογικής όσο για τις δεύτερες εκλογές που θα ακολουθήσουν.

Ο μεγάλος φόβος, έχει σχέση με το κλίμα πόλωσης που έχει αρχίσει να επικρατεί ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές.

Με βάση αυτό ως δεδομένο, εκφράζονται φόβοι ότι στις δεύτερες κάλπες το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ θα συρρικνωθεί, καθώς η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και κρίσιμες μάζες ψηφοφόρων θα κατευθυνθούν στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Εγγύηση σταθερότητας

Τα στελέχη της Χ. Τρικούπη αναγνωρίζουν το πρόβλημα, τονίζουν όμως ότι τα δεδομένα θα αλλάξουν εάν το ΠΑΣΟΚ περάσει το μήνυμα ότι αποτελεί εγγύηση για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Όπως εξηγούν, εάν καταφέρει να πείσει ότι δεν θα υπάρξουν συνθήκες πολιτικής αστάθειας θα πετύχει ένα πολύ καλό ποσοστό και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις που θα του δώσουν τη δυνατότητα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ