Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (28/1) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

 

  • Όσες επιχειρήσεις αύξησαν εντός του 2022 το προσωπικό τους, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2023 (εισοδήματα 2022). Η απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος 650-1.000 ευρώ δεν ισχύει για όλους τους επιτηδευματίες, καθώς συνδέεται με την ενίσχυση της απασχόλησης και παρέχεται με τις εξής προϋποθέσεις: α) Τα ακαθάριστα έσοδά τους να μην υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως, και β) Να αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση.

 

  • Σε λειτουργία βρίσκεται η πλατφόρμα για επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν από τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Στόχος του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) είναι να αποτελέσει τον κεντρικό κόμβο διαχείρισης όλων των δράσεων κρατικών ενισχύσεων και ήσσονος σημασίας καθώς και παρεμβάσεων της ΣΣ ΚΑΠ συγχρηματοδοτούμενων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία μέτρων ενίσχυσης για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027 αλλά και προγράμματα, δράσεις ή έργα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους, όπως το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και τον τακτικό προϋπολογισμό, από το στάδιο Υποβολής Προτάσεων έως και τον Έλεγχο Μακροχρόνιων Υποχρεώσεων των ενισχυόμενων δικαιούχων.

 

  • Εννέα κορυφαίοι βιομηχανικοί φορείς της χώρας συνενώθηκαν και αποφάσισαν να στραφούν στον πρωθυπουργό, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρουν «ευήκοον ους» για το υψηλό ενεργειακό κόστος. Από το κείμενο προκύπτει ότι δεν είναι ίδια η ένταση των επιπτώσεων σε όλη τη βιομηχανία. Δεν αποκρύπτεται, με άλλα λόγια, ότι αρκετές μεγάλες βιομηχανίες πήγαν καλά – άλλωστε, αυτό φαίνεται και στα αποτελέσματα τους. Το θετικό μομέντουμ, όμως, θέλουν να διαφυλάξουν. Ειδικά οι μικρότερες βιομηχανίες, όμως, δεν αντέχουν άλλο, λένε αρμόδιες πηγές. Κινδυνεύουν να κλείσουν, συμπαρασύροντας θέσεις εργασίας. «Η ένταση των προβλημάτων, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και για τη βιομηχανία έντασης ενέργειας, λαμβάνει πια διαστάσεις υπαρξιακού κινδύνου», αναφέρεται σχετικά.

 

  • Τα 17,4 δισ. ευρώ άγγιξαν τα έσοδα από τον τουρισμό στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 68,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, την αύξηση κατά 90% της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης καθώς ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε τη χώρα μας έφθασε τα 27,25 εκατομμύρια. Πάντως σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, του τελευταίου έτους δηλαδή πριν από την πανδημία, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 2,8%, καθώς και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά 11,1%, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 9,8%.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ