Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

Σ. Ζαχαράκη: “Ισχυρή στήριξη του εγχώριου τουρισμού” – Άρθρο της Υφυπουργού Τουρισμού στο Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Σοφίας Ζαχαράκη Υφυπουργού Τουρισμού στο Χ-τύπο που κυκλοφορεί το Σάββατο 3/9

Η ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και του υπουργείου τουρισμού.

Αυτό φαίνεται άλλωστε από το γεγονός ότι φέτος έχουμε το ισχυρότερο πλέγμα στήριξης του εγχώριου τουρισμού που έχει δοθεί από ελληνική κυβέρνηση σε μια περίοδο που η οικονομία μας πλήττεται από πολλές και διαφορετικές εισαγόμενες κρίσεις

Πάνω από 100 εκατομμύρια θα δοθούν φέτος για την τόνωση του εγχώριου τουρισμού με διαφορετικά προγράμματα και με διαφορετική προσέγγιση αναγκών.

Ήδη στο Πρόγραμμα Τουρισμός για όλους,   200.000 vouchers έχουν δοθεί στους δικαιούχους και χρησιμοποιούνται σε όλη την Ελλάδα. Σε 24 ημέρες έχουν απορροφηθεί 4 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή το 14% του ποσού των 31 εκατομμυρίων ευρώ. Και συνεχίζουμε δυναμικά με νέα κλήρωση στον Σεπτέμβριο για άλλους 200.000 δικαιούχους με την αύξηση του προϋπολογισμού στα 62 εκατομμύρια ευρώ μετά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.   Στόχος μας η αξιοποίηση των αύλων καρτών μέχρι τον Ιούνιο 2023 ενισχύοντας επίσης τον χειμερινό τουρισμό και τους ορεινούς προορισμούς εκτός των υπέροχων δημοφιλών τουριστικών προορισμών του καλοκαιριού.

Φέτος επιφέραμε αρκετές αλλαγές στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θέλοντας να διευκολύνουμε τους πολίτες αλλά και να απλοποιήσουμε τη διαδικασία για τους επαγγελματίες!

Επιπλέον μειώσαμε την γραφειοκρατία αλλά και επισπεύσαμε χρόνους αποπληρωμής σε ποσά μάλιστα που είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα μετά τη σχετική διάταξη που περάσαμε στη βουλή!

Πρόσφατα μάλιστα με  απόφαση του πρωθυπουργού, το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» ενισχύεται πλέον με 30 εκατ. ευρώ επιπλέον, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 61 εκατ. ευρώ -από 31 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί αρχικά- και οι συνολικοί δικαιούχοι, για το τρέχον έτος, να ανέρχονται στις 400.000.

Και φυσικά αυτοί οι 400.000 θα προστεθούν με τα εκατομμύρια τουριστών που έχουν επιλέξει την πατρίδα μας για προορισμό.

Για το πρόγραμμα «Κοινωνικός τουρισμός» του Υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων τα χρήματα που θα δοθούν φέτος αυξήθηκαν κατά 5 εκατομμύρια από την προηγούμενη χρονιά φτάνοντας το ποσό των 35 εκατομμυρίων.

Ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα ενισχυμένο και ελκυστικό φέτος τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους παρόχους, καθώς χαρακτηρίζεται από μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα και αυξημένες τιμές επιδότησης στους παρόχους ιδιαίτερα για τον Αύγουστο.

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου, Οι συμπολίτες μας μπορούν να διαμένουν  έως 10 διανυκτερεύσεις χωρίς καμία χρέωση, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν. Αποτελεί μια πολύ σημαντική συνεισφορά για ακριτικές περιοχές που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη αλλά και για πληγείσες περιοχές από φυσικές καταστροφές που χρειάζονται την βοήθεια του κράτους αλλά και την στήριξη των πολιτών για να ξανακινηθεί η  οικονομία τους.

Για πρώτη φορά υπάρχει επίσης το Πρόγραμμα εγχώριου Τουρισμού για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες από το Υπουργείο Εργασίας. Το πρόγραμμα αφορά σε 25.000 επιταγές και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ.

Και φυσικά το Ειδικό πρόγραμμα «Samos pass” αλλά και «North Evia Pass» ύψους 6 εκατομμυρίων  Ευρώ με τη συνεργασία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Τουρισμού και τον Υφυπουργό αρμόδιο για φυσικές καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο με άυλη κάρτα των 300 και 150 ευρώ αντίστοιχα.

Με τη συγκεκριμένη δράση, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου 32.000 δικαιούχοι θα μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα ως κίνητρο για να επισκεφτούν τις δύο περιοχές, τονώνοντας τον τοπικό τουρισμό.

Έχουν ήδη διατεθεί περισσότερες από 15.000 άυλες ψηφιακές κάρτες και πάνω από 2,3 εκ. ευρώ στη στήριξη του τουρισμού στη Σάμο και την Βόρεια Εύβοια.

Στις 25/9 μέσα σε 20 λεπτά οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ολοκληρώθηκαν, δείγμα του έντονου ενδιαφέροντος  των πολιτών! Μόνο για τον Σεπτέμβριο θα διατεθούν περισσότερες από 13800 κάρτες συνολικού κόστους 2,7 εκατ. Ευρώ.

Η προσπάθεια για την ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από δράσεις και ενέργειες του Υπουργείου Τουρισμού.

Αδιάκοπη προσπάθεια για την ενίσχυση του Εθνικού μας τουριστικού προϊόντος ,με αλλεπάλληλες εξορμήσεις εντός και εκτός συνόρων  για προσέλκυση Σημαντικών τουριστικών πρακτόρων, Επιφανών ακτοπλοϊκών εταιρειών, αεροπορικών εταιρειών  καθώς και επενδυτών ,με πολλές και διαφορετικές δράσεις για την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού ,με εκμετάλλευση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για έργα υποδομής και εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων , με προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης εργαζόμενων και ανέργων στον τουριστικό τομέα  Και παράλληλη συντονισμένη προσπάθεια για βελτίωση της δημόσιας και δωρεάν τουριστικής εκπαίδευσης, με διακρατικές συμφωνίες και ένα ευρύ φάσμα συνδιαφημίσεων με αξιόπιστους φορείς του τουρισμού εντός και εκτός Ελλάδος.

Θα περίμενε κανείς σε μια περίοδο που η οικονομία δέχεται πολλαπλά χτυπήματα από εισαγόμενες κρίσεις, οι επιδόσεις στο ευαίσθητο κομμάτι του τουρισμού θα μπορούσαν να έχουν επηρεαστεί αρνητικά.

Τα αποτελέσματα όμως είναι πλέον ορατά και αποδεικνύουν ότι με σκληρή δουλειά ,σχέδιο και όραμα τα πάντα είναι εφικτά. Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει πολλά και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι θα καταφέρουμε ακόμα περισσότερα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ