Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Αντεπίθεση με παροχές: «Πακέτο» Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για δημόσιο και ενίσχυση ευάλωτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέτρα που έχουν ως στόχο να βάλουν ανάχωμα στο κύμα ακρίβειας, λόγω της ενεργειακής κρίσης, θα βρεθούν στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Το Μαξίμου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο διήμερο 10 και 11 Σεπτεμβρίου, με το σκεπτικό ότι ακολουθεί ένας δύσκολος χειμώνας και πρέπει να στηριχθούν τα νοικοκυριά στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει να αφήσει πίσω του την πολύκροτη υπόθεση των παρακολουθήσεων και να κάνει πράξη τη φυγή προς τα εμπρός, τονώνοντας το κοινωνικό προφίλ του ίδιου και της κυβέρνησης.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει θα απευθύνονται στα μεσαία στρώματα, όπως για παράδειγμα οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και οι ασθενέστεροι οι οποίοι είναι τα μεγάλα θύματα της ενεργειακής «καταιγίδας». Ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους, κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι έχει «κλειδώσει» η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και της παρακράτησης υπέρ του ΤΠΔΥ.

Πρόκειται όπως εξηγούν για μια διπλή παρέμβαση που θα οδηγήσει σε οριζόντια αύξηση των μισθών κατά 1%, που σε αριθμούς θα ξεκινούν από τα 22 ευρώ και θα φθάνουν τα 676 ευρώ τον χρόνο.

Με βάση αυτό ως δεδομένο:

  • στα χαμηλότερα μισθολογικά – βαθμολογικά κλιμάκια, για εισόδημα 18.000 ευρώ ή 1.500 ευρώ τον μήνα, το ετήσιο κέρδος θα είναι 132 ευρώ, η 11 ευρώ τον μήνα,
  • στα εισόδημα 20.000 ευρώ ή αποδοχές 1.666 ευρώ, το όφελος ανέρχεται σε 176 ευρώ τον χρόνο, η 14,6 ευρώ τον μήνα.

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο δημόσιο ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ και αποτελεί συνέχεια της ίδιας παρέμβασης για τον ιδιωτικό τομέα, που ισχύει ήδη, αλλά από το 2023 γίνεται μόνιμη.

Όσον αφορά στην εισφορά αλληλεγγύης αφορά εισοδήματα που ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ, παρακρατείται κάθε μήνα από τους μισθούς και θεσπίστηκε ως έκτακτο μνημονιακό μέτρο το 2011.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, κοστολογούν μέτρα που αφορούν σε τρόφιμα και ενέργεια, με στόχο να υπάρξει οικονομική ανάσα σε όσους χρειάζονται βοήθεια για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση. Στις ομάδες που θεωρούνται προτεραιότητα είναι οι ευάλωτοι, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι νέοι, καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστος, τους έχει φέρει σε δυσχερή θέση.

Τα μέτρα που θα βάλουν ανάχωμα στην ακρίβεια είναι υπό επεξεργασία και οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» στις αρχές της εβδομάδας, για να ανακοινωθούν στη συνέχεια από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

 

Στο «πακέτο» Μητσοτάκη, περιλαμβάνονται μέτρα για:

– εισοδηματικές ενισχύσεις,

-μειώσεις φόρων,

-έξτρα επιδόματα,

-θεσμικές παρεμβάσεις για εξασφάλιση φθηνής στέγης στους νέους. 

 

Voucher για τρόφιμα

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα μέτρα που έχουν πέσει στο «τραπέζι», είναι η χορήγηση  ενός voucher για την αγορά τροφίμων, το οποίο θα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτό της επιδότησης καυσίμων.

Παρά το γεγονός ότι οι όροι χορήγησης του, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, το πλέον πιθανό είναι ότι θα χορηγείται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και θα αφορά στις πιο ευάλωτες ομάδες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εν δυνάμει δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και στη συνέχεια τα χρήματα που δικαιούνται θα μπαίνουν στους λογαριασμούς τους.

 

Επιταγή ακρίβειας

Στην περίπτωση που δεν προχωρήσει το συγκεκριμένο σενάριο, το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λύση της επιταγής ακρίβειας.

Το σκεπτικό σε αυτή την περίπτωση, είναι πως οι πολίτες έχουν ανάγκη από ρευστότητα προκειμένου να καλύψουν μόνιμες ή έκτακτες ανάγκες τους.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η επιταγή ακρίβειας, μπορεί να καλύψει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες  πλήττονται περισσότερο από την αύξηση των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια.

 

 

Κρίση ενέργειας

Με βάση τα δεδομένα της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, οι βασικές προτεραιότητες για τον πρωθυπουργό είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν σχέση με το ενεργειακό κόστος.

Εκεί άλλωστε βρίσκεται και η καρδιά του προβλήματος, καθώς οι υψηλές τιμές σε διεθνές επίπεδο, προκαλούν έκρηξη στον εγχώριο πληθωρισμό και προκαλούν «ασφυξία» στα νοικοκυριά.

Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητες είναι:

-η συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου,

η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης τόσο για το πετρέλαιο όσο και για φυσικό αέριο.

 

Fuel Pass 3 

Ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο και ασφαλώς για τον πρωθυπουργό είναι εάν πρέπει να χορηγηθεί FuelPass 3, κάτι που όπως τονίζεται  θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές των καυσίμων.

Στην περίπτωση που υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών, το σενάριο της επιδότησης των καυσίμων  θα απομακρυνθεί και τα κονδύλια θα κατευθυνθούν σε άλλη δράση.

Εάν οι τιμές ξεφύγουν τότε  μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλα «πολεμοφόδια», υπό την προϋπόθεση να μην υπονομευθεί ο στόχος για δημοσιονομική σταθερότητα, ώστε εντός του 2023 να ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ