Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Ξεκάθαρες και αυστηρές κυρώσεις για την Τουρκία ζητά ο Μητσοτάκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ζήτημα της Τουρκίας επικράτησε στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της χώρας.

Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.
Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.
Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ-Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανήρτησε στο Twitter πως το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία έθεσε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάρεντ Λέιτς έγραψε: «Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη».

Σε δημοσίευση στο Twitter προχώρησε και ο ίδιος ο Νίκος Αναστάσιάδης. «Συλλογικά πρέπει να απαντά η ΕΕ κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», τόνισε.

Ειδικότερα, στο tweet που ανήρτησε ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι: «κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τα ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά και αποφασιστικά με συγκεκριμένους όρους».

Σε εξέλιξη η Σύνοδος

Την έναρξη των εργασιών της Συνόδου με κορυφαίο θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, λίγο μετά τις 10:00.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν η Σύνοδος -η πρώτη με φυσική παρουσία- να μην ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο 18 Ιουλίου, αλλά να συνεχιστεί και την Κυριακή 19 Ιουλίου

Οι ηγέτες θα προσπαθήσουν να έρθουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό τους την περίοδο 2021-27 και τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης από την κρίση του κορωνοϊού ύψους 750 δισεκ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ