Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

ΣΥΡΙΖΑ: Πένθος, εμφύλιος & ξεκαθάρισμα μετά τις κάλπες

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατούν ο Αλέξης Τσίπρας και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πλέον στην εκτίμηση ότι μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα γίνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Το κλίμα παραμένει βαρύ, τα σενάρια για το εάν θα παραμείνει στη ηγεσία ο κ. Τσίπρας και μετά τις 25 Ιουνίου οργιάζουν και γενικώς ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει καζάνι που βράζει.

Συνεργάτες του, δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την αγωνία τους, τονίζουν όμως ότι “δεν υπάρχει περιθώριο για πένθος” και πως “αυτό που προέχει είναι η μάχη της δεύτερης κάλπης”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το σύνθημα για την επανεκκίνηση μέσω της νέας εκλογικής επιτροπής και της φράσης “το κόμμα αλλάζει εν κινήσει προκειμένου να δώσει τη μάχη υπό άλλους όρους”.

Μπροστάρης σ’ αυτή τη νέα προσπάθεια θα είναι ο ίδιος που ξεκίνησε τις περιοδείες του από τη Β’ Πειραιά και την Δυτική Αττική, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Το βάρος έχει πέσει στην εξειδίκευση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να γίνει πράξη ο επαναπατρισμός ψηφοφόρων που του γύρισαν την πλάτη μετά τις δηλώσεις Κατρούγκαλου και Φωτίου.

Έμφαση δίνεται στην οικονομία και τους ελεύθερους επαγγελματίες, την υγεία, τους νέους και τους αγρότες, οι οποίοι με την ψήφο τους απέδειξαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι ξένο για τους ίδιους και τα συμφέροντά τους.

 

Νέοι ρόλοι

Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να έχει αντιληφθεί ότι με “παλιά και φθαρμένα υλικά” δεν θα μπορέσει να επικοινωνήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως τονίζουν τα στελέχη του έχει στόχο να κρατήσει όρθια την κοινωνία.

Επικεφαλής για παράδειγμα της επιτροπής ανέλαβε ο Διονύσης Τεμπονέρας, ενώ σημαντικός είναι ο ρόλος τεχνοκρατών, όπως ο Νίκος Φαραντούρης και η Αθηνά Λινού που τα πήγαν περίφημα σε Κεφαλονιά και Β1 Αθήνας.

Σημαντικοί ρόλοι έχουν ανατεθεί επίσης στους:

-Δημήτρη Λυρίτση, δικηγόρο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ειδικό σε θέματα υπεράσπισης της πρώτης κατοικίας,

-Χάρη Μαμουλάκη που γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα των ελεύθερων επαγγελματιών,

– Ευάγγελο Αποστολάκη, επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργό Άμυνας που έχει διακριθεί για την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

“Στόχος μας είναι να αποδείξουμε και ότι λάβαμε το μήνυμα και ότι μπορούμε να επανασυσταθοούμε στην κοινωνία με ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, βιώσιμο και άμεσα εφαρμόσιμο”, έλεγε στον “Χτύπο”, στέλεχος της Επιτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητες στις θεματικές εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα είναι ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, όπως επίσης η προβολή και η εξειδίκευση των θέσεων του κόμματος.

 

Τσίπρας: “Δεν παραιτούμαι”
Σα βόμβα έσκασε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι σκέφτηκε να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το εκλογικό σοκ της 21ης Μαΐου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέβαλε ως άλλοθι ότι δεν μπορούσε να λιποτακτήσει, αλλά όπως γίνεται αντιληπτό η δήλωσή του ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου στο εσωτερικό του κόμματος. Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα ότι επί της ουσίας προανήγγειλε ότι θα παραμείνει στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, όταν και θα επισημοποιηθεί η δεύτερη συνεχόμενη ήττα του από την Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Τσίπρας με τη φράση του “δεν μπορούσαν να λιποτακτήσω”, επιχείρησε να φορτίσει συναισθηματικά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι στο πρόσωπό του βλέπουν τον δημιουργό ενός κόμματος που από το 3% έφτασε να κυβερνήσει τον τόπο. Σε κάθε περίπτωση στόχος του είναι να προκαλέσει ηλεκτροσόκ με στόχο τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ και να δείξει ότι ήταν και παραμένει ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης. Στην περίπτωση που η απόφασή του οριστικοποιηθεί -κάτι που θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει ο δρόμος για το μεγάλο εσωτερικό ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Χωρίς… Ομπρέλα

Συνομιλητές του κ. Τσίπρα δεν κρύβουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει την απόφαση να προχωρήσει χωρίς τα στελέχη του βασικού αντιπολιτευτικού πυλώνα του κόμματος, την “Ομπρέλα”.

Επί της ουσίας κανένα από τα στελέχη της συγκεκριμένης τάσης δεν έχουν μπει στη νέα εκλογική επιτροπή, καθώς εκτιμά ότι με τις θέσεις που κατά καιρούς εκφράζουν προκαλούν σύγχυση στους ψηφοφόρους.

Τα παραδείγματα είναι πολλά αλλά το πλέον χαρακτηριστικό αφορά αυτό που έγινε 13 ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τα άλλα στελέχη της “Ομπρέλας’ πρότειναν εναλλακτικά τοπικά νομίσματα.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που τονίζουν ότι στο εκλογικό ακροατήριο, ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίστηκε με το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος επιχειρηματολογούσε εκείνες τις ημέρες για το σχέδιο “Δήμητρα”.

Το κλίμα στην “Ομπρέλα” είναι βαρύ, με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να αντιδρά έντονα όταν ο κ. Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κ.Ε. Αποφάσισε να είναι ο μοναδικός ομιλητής.

Ο μεγάλος όμως εκνευρισμός της αντιπολιτευόμενης τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι βασικοί της εκφραστές της, όπως ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σουρλέτης δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν, παρά τη στήριξη που είχαν από τις τοπικές οργανώσεις.

 

 

Το μήνυμα Τσίπρα

Στην παρούσα φάση πάντως δεν αναμένονται εσωκομματικά πυρά, καθώς ο κ. Τσίπρας φέρεται να έχει στείλει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα που αποτυπώνεται στη φράση “όποιος κουνηθεί τελείωσε”.

Με βάση αυτό ως δεδομένο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λύνει το μεγάλο εσωκομματικό θέμα που αντιμετώπιζε και θα πορευτεί έως τις εκλογές με στόχο την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

 

 

Και μετά τι;

Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, είτε το αποτέλεσμα είναι καλύτερο είτε χειρότερο από το 20,08% που έλαβε στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Όσοι γνωρίζουν λένε ότι θα γίνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα λογαριασμών, αν και είναι ηλίου φαεινότερο ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την απόφαση που θα λάβει ο κ. Τσίπρας σχετικά με την παραμονή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στέλεχος της Εκλογικής Επιτροπής έλεγε στον “Χτύπο” ότι δεν διαπίστωσε διάθεση από τον κ. Τσίπρα να παραιτηθεί από την ηγεσία, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί θα σηματοδοτήσει ριζικές ανακατατάξεις.

Στο παρασκήνιο ήδη γίνεται λόγος για απομακρύνσεις στελεχών, όπως έγινε και το 2015, όταν η ομάδα Λαφαζάνη αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ίδρυσε τη ΛΑΕ που δεν κατάφερε όμως να μπει στη Βουλή.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ