Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Συναγερμός στο ΚΙΝ.ΑΛ.: Βλέπουν κάλπες και ετοιμάζουν τα ψηφοδέλτια

Δημοσιεύθηκε

στις

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο ΚΙΝΑΛ, καθώς διάχυτη είναι η εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανά πάσα στιγμή μπορεί να αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές.

Στελέχη της Χ. Τρικούπη, επισημαίνουν ότι η όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης δεν είναι τυχαία και αφήνουν να εννοηθεί ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που μιλούν για τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στον Κ. Μητσοτάκη και τον Α. Τσίπρα, που έγινε σαφές με τα γεγονότα αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη.
Η άποψη που φαίνεται να κερδίζει έδαφος στο επιτελείο της Φ. Γεννηματά είναι ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών μέσα στον Απρίλιο.
Όπως εξηγούν εάν επιτευχθεί ο στόχος να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού άνω των 60 ετών και των ευπαθών ομάδων έως το τέλος του επόμενου μήνα, οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν.
Ο φόβος του αιφνιδιασμού έχει σημάνει συναγερμό και βασικός στόχος στην παρούσα φάση είναι να μπει τέλος στην εσωστρέφεια που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στη Χ. Τρικούπη.
Στο πλαίσιο αυτό, όλο και περισσότεροι τονίζουν ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. πρέπει να αρθρώσει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση απέναντι στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κινητοποίηση
Οι δημοσκοπήσεις έτσι κι αλλιώς δεν είναι καλές για το ΚΙΝ.ΑΛ. κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ασκείται πίεση στην ηγεσία για να δώσει στίγμα ενόψει μιας πιθανής εκλογικής αναμέτρησης.
Προβληματισμός επίσης υπάρχει και για το ενδεχόμενο οι εθνικές κάλπες να προηγηθούν των εσωκομματικών εκλογών, καθώς η κ. Γεννηματά θα πρέπει να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί.
Συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. υπογραμμίζουν ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις, προκειμένου να αντέξει στην πίεση της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέες ισορροπίες
Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμος παράγοντας είναι τα ψηφοδέλτια του κόμματος, στα οποία θα αποτυπωθεί η συσπείρωση του ΚΙΝΑΛ. σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.
Κι εδώ είναι που αρχίζουν τα δύσκολα για την κ. Γεννηματά, η οποία παρά το ικανοποιητικό 8% που πήρε το ΚΙΝ.ΑΛ. στις εκλογές του 2019, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την ενότητα του κόμματος.

Βενιζέλος
Το άδειασμα στον Ευ. Βενιζέλο προκάλεσε εσωκομματικούς τριγμούς, που είναι πασιφανείς ακόμη και σήμερα και αποτυπώνεται στη στρατηγική πολλών στελεχών που θέλουν συνεργασία με τη Ν.Δ.
Το ενδεχόμενο επιστροφής του κ. Βενιζέλου στα ψηφοδέλτια του δεν «παίζει», γεγονός που υποχρεώνει την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. να βρει νέα σημεία ισορροπίας με τους «βενιζελικούς» του κόμματος .
Εάν σε όλα αυτά προστεθούν και οι «δελφινομαχίες» με αφορμή τον πόλεμο για το… θρόνο της Χ. Τρικούπη, γίνεται σαφές ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για το ΚΙΝ.ΑΛ.
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η κ. Γεννηματά θα θελήσει να τηρήσει τις ισορροπίες, κάτι που σημαίνει ότι οι λίστες θα είναι στα μέτρα των πρωτοκλασάτων στελεχών.
Εάν γίνει κάτι τέτοιο, ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες όπως αυτή των Δωδεκανήσων, καθώς το 2019 δεν βρέθηκε θέση για τον πρώην υπουργό και βουλευτή Γιώργο Νικητιάδη.

Το όλον ΠΑΣΟΚ
Στελέχη που είναι κοντά στην κ. Γεννηματά υπογραμμίζουν ότι «δεν πρέπει να κινηθεί με γνώμονα τα θέλω των νυν βουλευτών, αλλά με γνώμονα το όλον ΠΑΣΟΚ».
Όπως εξηγούν, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα στελέχη να διεκδικήσουν μια θέση στο Κοινοβούλιο, δίνοντας μάχες ψήφο-ψήφο σε όλη την Ελλάδα.

Οι πρωτοκλασάτοι
Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τους λεγόμενους κορυφαίους του ΚΙΝ.ΑΛ. που και αυτοί θα δώσουν τη δική τους μάχη επιβίωσης στην εκλογική αναμέτρηση.
Ο Γιώργος Καμίνης για παράδειγμα, δύσκολα θα τεθεί εκ νέου επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ενδεχομένως να ψάξει διέξοδο στην Α’ Αθήνας, λόγω του ότι ήταν δήμαρχος Αθηναίων.
Εκεί όμως θα βρει απέναντί του τον νυν βουλευτή Κώστα Σκανδαλίδη που κέρδισε την έδρα την τελευταία στιγμή και θεωρείται παραδοσιακή δύναμη, αλλά και τον ανερχόμενο Παύλο Γερουλάνο.
Ζητούμενο είναι επίσης που θα είναι υποψήφιος ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει αποφασίσει να αφήσει την Ευρωβουλή και θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ.
Στο παρασκήνιο λέγεται ότι δεν θα κατέβει στην Α’ Αθήνας και θα επιλέξει ανάμεσα στο Ηράκλειο της Κρήτης που είναι η γενέτειρά του και το Βόρειο Τομέα της Αθήνας.
Εάν επιλέξει το Ηράκλειο θα αντιμετωπίσει τον στενό συνεργάτη της κ. Γεννηματά Β. Κεγκέρογλου και εάν επιλέξει το Βόρειο Τομέα τον Α. Λοβέρδο που επίσης θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.
Αναφορικά με τους στενούς συνεργάτες της κ. Γεννηματά, η Ζ. Δημαδάμα και ο Σπ.Καρανικόλας αναμένεται να είναι υποψήφιοι στην Α’ Αθηνών.
Ο Π. Χρηστίδης ακούγεται για τον Δυτικό Τομέας ή την Αργολίδα, ενώ ο γραμματέας του κόμματος Μ. Χριστοδουλάκης  «παίζει» για την Ανατολική Αττική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ