Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Συσπείρωση, ξεκαθάρισμα εσωτερικών λογαριασμών και πορεία προς το λαό

Δημοσιεύθηκε

στις

Φουλ επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει του συνεδρίου του κόμματος που θα γίνει από τις 14 έως τις 17 Απριλίου.

O αρχικός προγραμματισμός ήταν για τα τέλη Μαρτίου, αλλά η μικρή μετάθεσή των εργασιών, που αποδόθηκε στις επιπτώσεις που έχει ο κορονοϊός,  είναι χωρίς αμφιβολία η μια όψη του νομίσματος.
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στην Κουμουνδούρου, λένε με νόημα ότι η απόφαση έχει άμεση σχέση με τις εξελίξεις που δρομολογούνται σε πολιτικό επίπεδο και μπορεί να είναι απρόβλεπτες.
Συνεργάτες του κ. Τσίπρα επισημαίνουν ότι παρά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση στην πρόταση μομφής, δεν θα πρέπει να αποκλείεται ένας εκλογικός αιφνιδιασμός από τον πρωθυπουργό.
Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι ακόμη και στην περίπτωση που οι κάλπες στηθούν είτε τον Μάιο, είτε τον Ιούνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πανέτοιμος σε όλα τα επίπεδα για να αναμετρηθεί στα ίσα με τη Ν.Δ.
Όπως εξηγούν, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του συνεδρίου, θα στείλει το μήνυμα ότι οι εκλογές είναι μια αναμέτρηση μεταξύ προοδευτικών και νεοφιλελεύθερων δυνάμεων και με τον τρόπο αυτό:

  • θα πετύχει το μέγιστο βαθμό συσπείρωσης στο κόμμα του και,
  • θα προχωρήσει στην επανασύνδεση του κόμματος με την κοινωνία.

Κλείσιμο ψαλίδας
Όπως γίνεται αντιληπτό, η ηγεσία της Κουμουνδούρου αποδίδει μεγάλη σημασία στο συνέδριο, καθώς εκτιμά ότι θα κλείσει η ψαλίδα της δημοσκοπικής διαφοράς ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι τα προβλήματα που έχουν προκληθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης όσο και της πανδημίας, είναι ικανά να ανατρέψουν τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων.

Ώρα αντεπίθεσης
Ο Αλέξης Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για αλλαγή των πολιτικών δεδομένων  και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει δώσει εντολή για κατά μέτωπο επίθεση σε όλους τους τομείς.
«Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης αντεπίθεσης, η ώρα της πορείας στο λαό», έλεγε στον «Χ-ΤΥΠΟ» βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωνε ότι «ήρθε η ώρα και η εσωκομματική αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Εξηγούσε δε, ότι οι ενστάσεις για την ανάδειξη του προέδρου και της Πολιτικής Επιτροπής από τη βάση είναι σεβαστές, αλλά αυτό που προέχει είναι η ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Το ίδιο στέλεχος εκτιμούσε ότι στην περίπτωση που ψηφίσει τόσος κόσμος όσο και στο ΚΙΝ.ΑΛ. θα δημιουργηθεί ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και θα σταλεί το μήνυμα ότι είναι εφικτός ο στόχος της αλλαγής συσχετισμών.
Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναβαπτιστεί από τη βάση και θα είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης μιας παράταξης, η οποία έχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί μέσω του συνεδρίου να αναδείξει τις πραγματικές της διαστάσεις ως προς την επιρροή που έχουν οι διάφορες τάσεις του κόμματος.

Χωρίς επιρροή
Το προεδρικό μπλοκ που απηχεί τις απόψεις του κ. Τσίπρα, εκτιμά ότι τώρα είναι η ευκαιρία να γίνει το άνοιγμα προς τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς με το οποίο διαφωνεί η τάση της «Ομπρέλας».
Γύρω από τη συγκεκριμένη τάση έχουν συσπειρωθεί κορυφαία στελέχη όπως ο Ευ. Τσακαλώτος, ο Ν. Φίλης, ο Π. Σκουρλέτης, ο Δ. Παπαδημούλης και ο Ν. Φίλης, που αμφισβητούν τη στρατηγική του προέδρου του κόμματος.
Σε ένα από τα τελευταία τους κείμενα έδειξαν να επιμένουν στη δοκιμασμένη και συμβατή με τις πρακτικές κομμάτων της Αριστεράς για ανάδειξη της ηγεσίας από το συνέδριο, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στελέχη του προεδρικού μπλοκ πάντως τονίζουν, ότι αυτό που φοβούνται στις τάσεις που έχουν στοιχηθεί πίσω από την «Ομπρέλα», είναι πως θα αποδειχτεί πως έχουν ελάχιστη ή καθόλου επιρροή στην κοινωνία.
Υπενθυμίζουν μάλιστα, πολλές από τις κομματικές επιλογές που έγιναν στις αυτοδιοικητικές εκλογές από τον τότε γραμματέα του κόμματος Π. Σκουρλέτη και οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά της τάξης του 3%-5%.

Τελευταίο χαρτί
Μέσα στο κλίμα αυτό, θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως το συνέδριο, με τον Α. Τσίπρα να έχει την εξής διπλή στόχευση:

  • να καθαρίσει το εσωκομματικό πεδίο, αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα εκλεγεί από τη βάση με συντριπτικό ποσοστό,
  • να εμφανιστεί ως κυρίαρχος παίχτης στις δυνάμεις εκείνες που δεν επιθυμούν την παραμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τιμόνι της χώρας.

Η ηγεσία της Κουμουνδούρου εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επανασυνδεθεί με τον προοδευτικό κόσμο, κάτι που σημαίνει στροφή σε Κεντρώους ψηφοφόρους που θέλουν ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης.
Ο κ. Τσίπρας δείχνει να παίζει το τελευταίο του «χαρτί», καθώς έχει αντιληφθεί ότι σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει, δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει εκ νέου την πρωθυπουργία της χώρας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ