Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Η «εποποιία» Λιβανού-Δούκα και ο εφιάλτης της ακρίβειας – Όλο το παρασκήνιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ραγδαίες και απρόβλεπτες δείχνουν να είναι οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, όπως έγινε σαφές από τις απαράδεκτες δηλώσεις Λιβανού – Δούκα σχετικά με τις αποζημιώσεις που δόθηκαν το 2007 για τις πυρκαγιές στην Ηλεία.

H απόφαση του πρωθυπουργού να στείλει στο… σπίτι του τον Σπ. Λιβανό και να διαγράψει από τη Ν.Δ. τον Π. Δούκα, μπορεί να ερμηνεύτηκε ως ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, αλλά είναι σαφές ότι τα ενδοκυβερνητικά σύννεφα πυκνώνουν.
«Γαλάζιοι» βουλευτές δεν κρύβουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αποκαλύφθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά τους εγκλωβισμούς χιλιάδων οδηγών στη χιονισμένη Αττική Οδό.
«Κινδυνεύουμε να χάσουμε το ηθικό πλεονέκτημα», έλεγε βουλευτής της Ν.Δ. στον «Χ-τύπο» και σημείωνε ότι με την «εποποιία Λιβανού- Δούκα», ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο όλη η παράταξη».
Ο ίδιος βουλευτής εξηγούσε ότι λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας δεν μπορούν να γίνουν δεκτά φαινόμενα αλαζονείας, καθώς η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας ανταποκρίνεται με δυσκολία στις υποχρεώσεις της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξοργίστηκε μόλις πληροφορήθηκε τα γεγονότα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο «καρατόμησε» χωρίς δεύτερη σκέψη τον κ. Λιβανό, παρά το γεγονός ότι είναι προσωπικός του φίλος.

Έμπρακτη στήριξη
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, λένε με νόημα ότι η κίνηση του κ. Μητσοτάκη αποτελεί μια έμπρακτη στήριξη στο πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή που ήταν πρωθυπουργός το 2007.
«Γαλάζια» στελέχη επισημαίνουν ότι ο κ. Καραμανλής αποτελεί σύμβολο για τη Ν.Δ. και υπενθυμίζουν ότι τυχόν άδειασμά του θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Εάν στήριζε τον κ. Λιβανό, θα ήταν σαν να αποδέχεται ότι ο κ. Καραμανλής είχε την αποκλειστική ευθύνη για το ότι μοιράστηκαν χρήματα με αδιαφανή κριτήρια «για να γυρίσει το παιχνίδι» των εκλογών, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Δούκας.
Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός έκλεισε άμεσα το «μέτωπο» που πήγε να ανοίξει με το καραμανλικό στρατόπεδο και έστειλε μήνυμα ότι εκφράζει στην πράξη την ενότητα της παράταξης.

Ανασχηματισμός
Από την άλλη βέβαια δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έβαλε κάποιον βουλευτή της Ν.Δ. στη θέση του κ. Γεωργαντά ο οποίος από υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έγινε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η θέση έμεινε κενή, γεγονός που ερμηνεύτηκε στο παρασκήνιο ότι δε είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην παρούσα φάση σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
«Είναι ξεκάθαρο, ότι ανασχηματισμός δεν πρόκειται να γίνει», έλεγε βουλευτής της Ν.Δ. και δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί στις καλένδες με το σκεπτικό ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις σε όσους θα έμεναν εκτός.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η χώρα εισήλθε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και ένας ανασχηματισμός δεν βοηθάει, καθώς όσοι μπουν για πρώτη φορά στην κυβέρνηση θέλουν χρόνο που τώρα πια δεν υπάρχει.

Απλησίαστες τιμές
Οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πορευτεί με τα δοκιμασμένα κυβερνητικά στελέχη, καθώς βασική προτεραιότητα είναι να δοθούν λύσεις στο μεγάλο θέμα της ακρίβειας. Το πρόβλημα μόνο εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση «χτυπά» όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα χώρες όπως είναι η Ελλάδα να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.
Το κύμα ακρίβειας σαρώνει και τα νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών σε ρεύμα και θέρμανση, την ώρα που η βενζίνη προσεγγίζει ακόμη και τα δύο ευρώ το λίτρο και οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής γίνονται απλησίαστες.
Ο μεγάλος φόβος του Μαξίμου είναι ότι θα χαθεί λόγω των ανατιμήσεων η μάχη για την ηγεμονία στη μεσαία τάξη, με τη βοήθεια της οποίας ο κ. Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός το 2019.

Μειωμένος ΦΠΑ
Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν εκτροχιαστεί και το οικονομικό επιτελείο θέλει να δώσει λύσεις που και θα προστατεύουν τα νοικοκυριά και δεν θα οδηγούν σε αδιέξοδο την οικονομία
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται απολύτως ρεαλιστική η μετάβαση από το 13% στο μειωμένο συντελεστή του 6% σε βασικά προϊόντα όπως το γάλα, το ψωμί, το τυρί, τα αυγά, το κρέας, το λάδι και τα φρούτα.
Το Μαξίμου διαμηνύει ότι θα γίνει ότι πρέπει για να προστατευτεί το εισόδημα των νοικοκυριών και ήδη ανακοινώθηκε ότι θα συνεχιστεί και το Φεβρουάριο η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος.
Ωστόσο, το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς ακόμη και με την επιδότηση  οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν φουσκωμένοι, λόγω του ότι το «ράλι» στις διεθνείς τιμές δεν λέει να κοπάσει.

Στα βράχια
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αποκλείει το σενάριο μείωσης των ειδικών φόρων στα καύσιμα, με τον Άδωνη Γεωργιάδη να τονίζει, ότι κάτι τέτοιο θα έστελνε τη χώρα στα βράχια..
«Δυνατότητα για να μειώνουμε όλα τα έσοδα του κράτους δεν έχουμε. Όταν μία κυβέρνηση παίζει με την οικονομία, ο λαός το πληρώνει ακριβά», είπε με νόημα ο υπουργός Ανάπτυξης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ