Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τζόνσον: Αντικρουόμενες πλευρές για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια πολλαπλού ενδιαφέροντος συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον πραγματοποίησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βρέθηκε στο Λονδίνο και το κτίριο επί της Downing Street 10.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εκτεταμένα το αίτημα για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα ζήτημα που όπως ανέφερε “αφορά τις διμερείς μας σχέσεις”.

Αν και τα Μάρμαρα δεν ήταν το βασικό θέμα που περιελάμβανε η ατζέντα των συζητήσεων που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, οι αντικρουόμενες προσεγγίσεις των δύο πλευρών επισκίασαν, τουλάχιστον από επικοινωνιακής σκοπιάς, τα υπόλοιπα θέματα των συνομιλιών που αφορούσαν τον τουρισμό, τις επενδύσεις, τις εκκρεμότητες που άφησε πίσω του το Brexit και απειλούν τις ευρωβρετανικές σχέσεις, καθώς επίσης το Κυπριακό και τις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η γνωστή και πάγια βρετανική θέση, που κατά πληροφορίες εξέφρασε στον κ. Μητσοτάκη ο κ. Τζόνσον δεν εξέπληξε κανένα στην ελληνική κυβέρνηση. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, ουδείς περίμενε άμεσα αποτελέσματα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες κατέστη σαφές στο Λονδίνο πως για την Αθήνα το συγκεκριμένο ζήτημα είναι σημαντικό για τις διμερείς σχέσεις και πως η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε να επιτύχει τον σκοπό της.

 

Ελληνικό… πείσμα και υπομονή

Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάριζε στους συνομιλητές του ότι η επαναφορά του ελληνικού αιτήματος από τον ίδιο «δεν είναι φωτοβολίδα». Όπως έλεγε χαρακτηριστικά, «θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως.».

Ερωτηθείς αν η ελληνική πλευρά σκοπεύει να κινήσει νομικές διαδικασίες, ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. «Δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας», επεσήμανε.

 

Δείτε επίσης: Στο Λονδίνο ο Κ. Μητσοτάκης – Συνάντηση με τον Μπ. Τζόνσον για τα Γλυπτά και τις ευρωβρετανικές σχέσεις

Την ίδια ώρα σε ανακοίνωση της Ντάουνιγκ Στριτ επιβεβαιωνόταν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ αναφερόταν ότι ο Μπόρις Τζόνσον του απάντησε «ότι κατανοεί τη δύναμη των αισθημάτων του ελληνικού λαού γι’ αυτό το θέμα».

«Μουσεία ανά τον κόσμο εργάζονται όλο και περισσότερο ώστε να μοιραστούν, να επιστρέψουν, να επανενώσουν ή να δανείσουν εκθέματα, σε μία άνευ προηγουμένου κλίμακα», τόνισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τα γλυπτά που φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο «συνιστούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτελούν έναν σημαντικό συμβολικό δεσμό ανάμεσα στους σύγχρονους Έλληνες και τους προγόνους τους».

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και το Βρετανικό Μουσείο για την εξεύρεση λύσης που θα καταστήσει δυνατό να δει κανείς τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην ολότητά τους, στην Αθήνα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν τίθεται αμφιβολία πως μπορούν να εκτιμηθούν με τον καλύτερο τρόπο ευρισκόμενα στον χώρο που ανήκουν. Έχει μεγάλη σημασία η οπτική σύνδεση των γλυπτών με το ίδιο το μνημείο που τους προσδίδει την παγκόσμια αξία τους», τόνισε.

 

 

[Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Protothema.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ