Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Στο Λονδίνο ο Κ. Μητσοτάκης – Συνάντηση με τον Μπ. Τζόνσον για τα Γλυπτά και τις ευρωβρετανικές σχέσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο εμβληματικό κτίριο επί της Downing Street 10 αναμένεται να βρεθεί σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για μια πολλαπλού ενδιαφέροντος συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον.

Όπως αναφέρεται, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει με τον Βρετανό ομόλογο του μία συνολική επισκόπηση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, τις επενδύσεις, τον τουρισμό ενόψει του 2022, αλλά κυρίως την από κοινού εξεύρεση τρόπων περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων Ελλάδος – Μεγάλης Βρετανίας στους παραπάνω τομείς.

Ακόμη, ο ίδιος σκοπεύει να επαναφέρει το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του που απέσπασε ο διαβόητος λόρδος Έλγιν από τον Παρθενώνα. Ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το ζήτημα αφορά τις δύο κυβερνήσεις και δεν πρέπει να συνεχίσει ρίχνει σκιά στις σχέσεις των δύο χωρών. «Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να μπει σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών», θα επισημάνει προσδοκώντας σε θετική ανταπόκριση του κ. Τζόνσον, ο οποίος, άλλωστε, εμφανίζεται ως γνώστης και θαυμαστής του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

 

Με φόντο το Brexit

Πάντως, το ραντεβού Μητσοτάκη-Τζονσον θα εκπέμψει και ευρωπαϊκά μηνύματα, καθώς λαμβάνει χώρα σε μία κρίσιμη περίοδο για τον ευρω-βρετανικό διάλογο γύρω από τη διευθέτηση σημαντικών εκκρεμοτήτων στο φόντο του Brexit. Μάλιστα, η παρουσία Μητσοτάκη στο Λονδίνο -ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προτού αναχωρήσει για τη βρετανική πρωτεύουσα επικοινωνίες τόσο με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μίχαλ Μάρτιν όσο και με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ- αναμένεται να υπογραμμίσει την βούληση των Βρυξελλών για την ανάγκη υπέρβασης των δυσκολιών και διασφάλισης των ευρω-βρετανικών σχέσεων βάσει των σχετικών συμφωνιών. Κυβερνητικές πηγές παρατηρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται το Λονδίνο εν μέσω αυτής της συγκυρίας και, όπως λένε, θα μεταφέρει την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή και την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας με τους εταίρους της και την Ιρλανδία στις σχετικές συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Εξάλλου, στο ραντεβού του στη Downing Street, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει στον Βρετανό ομόλογό του το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναμένεται να συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη Λιβύη και το χρονοδιάγραμμα των εκλογών.

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ακόμα συναντήσεις με επενδυτές και εκπροσώπους του Συνδέσμου Βρετανών Βιομηχάνων, ενώ θα μετάσχει σε εκδήλωση για τους Έλληνες της Διασποράς.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ