Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Στόχος μας να γίνουμε η βιτρίνα της Αττικής”, του Γιώργου Γιασημάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Γ. Γιασημάκη, Δημάρχου Ωρωπού

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα ηνία του Δήμου Ωρωπού ήξερα πως μαζί με τους συνεργάτες μου και το προσωπικό του Δήμου είχαμε να ανέβουμε έναν Γολγοθά. Με χρέος στα 15 εκ. Ευρώ, με τα ταμεία άδεια και με την οικονομική υπηρεσία να με ενημερώνει πως βρισκόμαστε σε στάση πληρωμών, η κατάσταση ήταν απελπιστική.

Παρόλα αυτά μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, καταφέραμε όχι μόνο να πείσουμε τους πιστωτές μας, αλλά και να βρούμε χρηματοδοτήσεις για το χρέος, και παράλληλα να ετοιμάσουμε προτάσεις για όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα του “Φιλόδημος ΙΙ” και “Αντώνης Τρίτσης”.

Ο Δήμος Ωρωπού είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της Αττικής με 338 τ.χλμ, 32 χιλιόμετρα ακτογραμμής, 180.000 στρέμματα δάσους και 12 χωριά που όλα είχαν ανάγκη βασικών έργων υποδομής. Βασικό μέλημα μας ήταν να βρούμε λύσεις ώστε να καλύψουμε το χρέος και παράλληλα να κάνουμε και πάλι τον Δήμο έναν αξιόπιστο φορέα έναντι των πολιτών, των υπουργείων και της κυβέρνησης.

Κάναμε εκστρατεία ενημέρωσης της κατάστασης και βρήκαμε ανταπόκριση γλιτώνοντας το Δήμο από το “λουκέτο”. Δουλεύουμε νυχθημερόν στο δημαρχείο προσπαθώντας να δώσουμε λύσεις σε μεγάλα και κοστοβόρα προβλήματα και παράλληλα να δημιουργήσουμε ένα νέο όραμα: Το παράπονο των δημοτών μας είναι πως μέχρι τώρα αντιμετωπιζόμασταν ως η “πίσω αυλή της Αθήνας”.

Eγώ λέω πως στόχος μας είναι να γίνουμε η βιτρίνα της Αττικής.

Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για έργα 85.000.000 ευρώ και διεκδικούμε περίπου άλλα 40.000.000 Ευρώ για την αναβάθμιση των οδικών δικτύων, των παλαιωμένων δικτύων ύδρευσης και του εκσυγχρονισμού των υποδομών μας. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 34.000 αλλά το καλοκαίρι υπερβαίνουν τους 250.000 με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση των υποδομών.

Όταν παραλάβαμε δε μπορούσαμε ούτε να μαζέψουμε τα σκουπίδια. Οργανώσαμε νέα υπηρεσία. Έχουμε νέα απορριμματοφόρα. Είμαστε σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ για δίκτυο αποχέτευσης σε Καπανδρίτι, Αφίδνες, Πολυδένδρι, Κάλαμο, Αυλώνα, Συκάμινο, Σκάλα Ωρωπού, Νέα Παλάτια και Χαλκούτσι και προσπαθούμε να εντάξουμε και άλλες περιοχές.

Ασφαλτοστρώνουμε δρόμους που είχαν να συντηρηθούν δεκαετίες. Επισκευάζουμε το παραλιακό μέτωπο που είχε καταρρεύσει λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, αναβαθμίσαμε τον ηλεκτροφωτισμό με νέες τεχνολογίες, δημιουργούμε νέες υποδομές για τους πολίτες, αναβαθμίσαμε το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, είμαστε “μπροστάρηδες” στο θεσμό των ΚΕΠ Υγείας, το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε μεταξύ των κορυφαίων προσφέροντας υπηρεσίες σε περισσότερους από 23.000 πολίτες από την αρχή του 2021.

Και όλα αυτά μέσα στη διετία της πανδημίας, με τέσσερις μεγάλες φυσικές καταστροφές, τη Μήδεια, τις φωτιές, τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου 2020 και τα φερτά υλικά από τις πλημμύρες στην Εύβοια που έπνιξαν τις παραλίες του Δήμου μας. Παλεύουμε για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές και υποσχόμαστε πως θα δώσουμε και την ψυχή μας για αυτό, όπως το πράξαμε και με τις άλλες καταστροφές που έγιναν με τις πλημμύρες στο παραλιακό μέτωπο.

Φτιάξαμε νέο Ειδικό Νηπιαγωγείο στον Ωρωπό, κατασκευάζουμε δύο νέα σχολεία σε Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, ανακατασκευάζουμε τα σχολεία σε Αυλώνα, Αφίδνες, Μαλακάσα, Κάλαμο, αλλά και στις υπόλοιπες κοινότητες.

Παλεύουμε με το πρόβλημα των δομών μεταναστών. Η Μαλακάσα των 500 κατοίκων έχει κάνει το χρέος της απέναντι στην κοινωνία και στο μεταναστευτικό πρόβλημα.

Στοχεύουμε στον εκσυγχρονισμό των υποδομών σε ύδρευση και ενέργεια έτσι ώστε να κερδίσουμε πόρους και να ισοσκελίσουμε τα έξοδα με τα έσοδα. Τρέχουμε κοινωνικά προγράμματα για τους πολίτες, ενισχύουμε τις νέες τεχνολογίες.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν Δήμο που οι νέοι θα βρίσκουν δουλειές και οι επισκέπτες θα έρχονται γιατί θα υπάρχουν ποιοτικές παρεχόμενες υπηρεσίες και σωστές υποδομές. Θα μπορούν να ζήσουν με άνεση και αξιοπρέπεια και θα έχουν συνεχώς αναβάθμιση στην ποιότητα ζωής των ιδίων και των παιδιών τους.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ