Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Νέος Αναπτυξιακός Νόμος”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο.Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ και Πολιτευτή ΝΔ, Βορείου Τομέα Β1 Αθηνών

Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης και σε λίγο καιρό θα είναι σε ισχύ. Ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάκαμψη της οικονομίας. Υπάρχουν πολλά θετικά σημεία στον νέο νόμο, όσον αφορά τους χρόνους και τις επιλέξιμες δαπάνες. Καταρχάς υπάρχει σημαντική μείωση του χρόνου αξιολόγησης. Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων ξεκινά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και ολοκληρώνεται με το αποτέλεσμα του ελέγχου αξιολόγησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης: α. εντός προθεσμίας 45 ημερών από τη λήξη του καθεστώτος, για τις περιπτώσεις συγκριτικής αξιολόγησης, β. εντός προθεσμίας 30 ημερών για τις περιπτώσεις άμεσης αξιολόγησης.

Στα θετικά στοιχεία του νέου Αναπτυξιακού νόμου είναι τα αυξημένα ποσοστά επιδότησης στην Περιφέρεια, όπως είναι η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που θα ανέλθουν έως και 70% επί του συνόλου της επένδυσης, καθώς και η μείωση του χρόνου καταβολής των ενισχύσεων. Η καταβολή της ενίσχυσης θα μπορεί να έχει τη μορφή φορολογικής απαλλαγής ή επιχορήγησης. Το δικαίωμα χρήσης της ωφέλειας του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής, θεμελιώνεται με την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% ή του 65% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου από το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο.

Στον νέο Αναπτυξιακό εντάσσονται νέες επιδοτούμενες δαπάνες. Επιπλέον και συμπληρωματικά προς τις περιφερειακές ενισχύσεις, τα υπαγόμενα στο παρόν καθεστώς επιχειρηματικά σχέδια μπορούν να ενισχυθούν και για τις ακόλουθες ενδεικτικά κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών: Τις δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες προς ΜμΕ, για καινοτομία στις ΜμΕ, τις δαπάνες για διαδικαστική και οργανωτική καινοτομία για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Μεγάλες Επιχειρήσεις, τις δαπάνες για μέτρα ενεργειακής απόδοσης. Επιπλέον στις κατηγορίες των επιλέξιμων δαπανών εντάσσονται οι δαπάνες για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων, για τη συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για αποκατάσταση μολυσμένων χώρων, για επαγγελματική κατάρτιση. Επίσης το μέγιστο ποσό επιχορήγησης ανά υποβαλλόμενο φάκελο αυξάνεται. Το ποσό των ενισχύσεων που δύναται να χορηγηθεί σε κάθε επενδυτικό σχέδιο θα μπορεί να ανέλθει έως και το ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ.

Ενισχύεται η δημιουργία καθεστώτων πράσινης μετάβασης-περιβαλλοντικής αναβάθμισης επιχειρήσεων, νέο επιχειρείν, έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία. Επίσης στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση επενδύσεις σε ενεργειακά projects υπό προϋποθέσεις. Σημαντικό για την Ελληνική οικονομία είναι ότι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού ενισχύονται. Τα υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια θα αφορούν: Εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, όπως συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, τουριστικούς λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά πάρκα, εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, κέντρα προπονητικού αθλητικού τουρισμού, ορειβατικά κέντρα. Οι εγκαταστάσεις αγροτουρισμού ή οινοτουρισμού ή γεωτουρισμού θα μπορούν να ενταχθούν στα επενδυτικά σχέδια

Στον τομέα της ανθρώπινης υγείας και κοινωνικής μέριμνας κατ’ εξαίρεση ενισχύονται τα επενδυτικά σχέδια για δημιουργία κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, καθώς και επενδυτικά σχέδια για την παροχή Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία. Ομοίως κατ’ εξαίρεση ενισχύονται επενδυτικά σχέδια για την παροχή υπηρεσιών οίκων ευγηρίας. Σημαντικές είναι επίσης οι προβλεπόμενες ενισχύσεις για εργαζομένους σε μειονεκτική θέση.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω του οικονομολόγους Σπήλιο Πετρόπουλο και Μάριο Τσάκαλη για την συνεισφορά τους στο παρόν άρθρο.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ