Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Στροφή Τσίπρα: Ρίχνει στο «παιχνίδι» και τους τεχνοκράτες με κοινωνικό προφίλ

Δημοσιεύθηκε

στις

Τεχνοκράτες με κεντροαριστερό προφίλ αναζητά ο Α. Τσίπρας ώστε να μπορέσει να απευθυνθεί με καλύτερους όρους στη μεσαία τάξη και να κλείσει την ψαλίδα της διαφοράς με τη Ν.Δ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιληφθεί ότι κομματικά στελέχη που έχουν στην παρούσα φάση πρωταγωνιστικό ρόλο, δεν μπορούν να αρθρώσουν έναν αξιόπιστο και εναλλακτικό λόγο διακυβέρνησης.
Το αποτέλεσμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν άνετο προβάδισμα για τον Κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. όποτε και εάν ληφθεί απόφαση για πρόωρες εκλογές.
Με δεδομένο ότι η πανδημία μπορεί να προκαλέσει από τη μια στιγμή στην άλλη, γίνεται σαφές ότι τα χρονικά περιθώρια για τον κ. Τσίπρα στενεύουν, κάτι που σημαίνει άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι στην περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι και μάλιστα άμεσα, υπάρχει κίνδυνος να υποχωρήσουν κι άλλο τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ που δέχεται ήδη πίεση από το ΜέΡΑ 25 και το ΚΚΕ.
Το ερώτημα πλέον είναι εάν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα κάνει την αναγκαία στροφή προς την Κεντροαριστερά, ή θα συνεχίσει να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί με τις συνιστώσες.
Η πρόσφατη διακήρυξη θέσεων, κατέστησε σαφές ότι ο κ. Τσίπρας πήρε την απόφαση να λύσει το Γόρδιο Δεσμό και όλα πλέον δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετεξελιχθεί σε ένα κεντροαριστερό κόμμα.

Νέος κύκλος
Ωστόσο, από τη στιγμή που δεν μπορεί να γίνει συνέδριο που θα έβαζε και τυπικά τέλος στο εσωκομματικό μέτωπο, ο κ. Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να γυρίσει αλλιώς το παιχνίδι.
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις λένε με νόημα ότι ο κύκλος των συνομιλητών του είναι τελείως διαφορετικός και ότι με τον τρόπο αυτό θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα.
Υπογραμμίζουν μάλιστα τη σημασία που θα διαδραματίσουν στο πολιτικό αφήγημα πρόσωπα που έχουν τεχνοκρατικό προφίλ και κεντροαριστερή αντίληψη για την πορεία της κοινωνίας.
«Τα βήματα έχουν γίνει και θα έχουν και συνέχεια», λένε συνομιλητές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζουν ότι τα μεσαία στρώματα είναι αυτά που δίνουν τη νίκη στις εκλογικές αναμετρήσεις.
Στο χώρο της υγείας για παράδειγμα, ο κ. Τσίπρας είχε προτείνει πριν από τον ανασχηματισμό του Κ. Μητσοτάκη την καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Α. Λινού, για υπουργό Υγείας.
Με τον τρόπο αυτό ήθελε να καταστήσεις σαφές πως για τα σημαντικά και μεγάλα θέματα όπως είναι η δημόσια υγεία δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά διακομματική συναίνεση.
Η νέα στρατηγική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είχε, έχει & θα έχει συνέχεια με στόχο η αξιωματική αντιπολίτευση να «θωρακιστεί» με πρόσωπα που θα έχουν τεχνοκρατικό προφίλ.

Ειδικά στο χώρο της υγείας, επιστήμονες που βρίσκονται στον κύκλο των συνομιλητών του κ. Τσίπρα είναι:

  • το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Τάκης Παναγιωτόπουλος,
  • ο επικεφαλής της κλινικής covid του Ευαγγελισμού Γιάννης Καλομενίδης,
  • ο καθηγητής αιματολογίας στη Σορβόννη Γρηγόρης Γεροτζιάφας,
  • ο καθηγητής Ογκολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ,  Όθων Ηλιόπουλος.

«Δεξαμενές σκέψης»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να χτίσει νέα σχέση εμπιστοσύνης και με την ακαδημαϊκή κοινότητα, με το σκεπτικό ότι εκεί βρίσκονται όλες οι «δεξαμενές σκέψεις».
Βαρύνουσας σημασίας για τη νέα σχέση με την προοδευτική διανόηση έχει ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ενώ ο κ. Τσίπρας είναι σε  ανοικτή γραμμή με τον καθηγητή της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Νικόλα Φαραντούρη.
Μεταξύ των τακτικών συνομιλητών του είναι ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, , ενώ επαφή υπάρχει και με τον πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρ. Χριστοδούλου.

Δίχτυα παντού
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να χτίσει γέφυρες συνεργασίας τόσο με τον συνδικαλιστικό χώρο όσο και με την αυτοδιοίκηση, όπου η δύναμη του κόμματός του είναι περιορισμένη.
Για το λόγο αυτό ρίχνει δίχτυα παντού, καθώς γνωρίζει ότι τα συγκεκριμένα στελέχη που ανήκουν στο χώρο της Κεντροαριστεράς, μπορούν να δώσουν ώθηση στο νέο του εγχείρημα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιληφθεί ότι τα κομματικά στελέχη της Κουμουνδούρου δεν έχουν απήχηση στην κοινωνία και χρειάζεται μια νέα φουρνιά στελεχών για να απευθυνθεί στη μεσαία τάξη.
Ο κ. Τσίπρας έχει «επενδύσει» πολλά στη συνεργασία με στελέχη από τον χώρο της Κεντοαριστεράς και ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις από στενούς του συνεργάτες.
Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν ο διευθυντής του Πολιτικού του  Γραφείου Μ. Καλογήρου, ο πρώην γ.γ. της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Α. Καϊδατζής και η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Ρ. Βάρτζέλη.

Ομπρέλα
Ζητούμενο σ’ αυτή τη νέα συγκυρία, είναι εάν θα μπορέσει ο κ. Τσίπρας να επιβάλλει τα δικά του θέλω, ή εάν η εσωκομματική αντιπολίτευση μέσω της «Ομπρέλας» θα βάλει φρένο στις επιδιώξεις του.
Ασφαλής απάντηση δεν υπάρχει, καθώς ο κ. Τσίπρας μπορεί να είναι κυρίαρχος, αλλά οι τοπικές οργανώσεις συνεχίζουν να κρατούν τα «κλειδιά» με αποτέλεσμα οι αλλαγές να μην προχωράνε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ