Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

«Γκάζι» σε εμβολιασμούς: «Τείχος ανοσίας» μέχρι και το Πάσχα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η «Μήδεια» έφυγε από την Αττική αφήνοντας όμως πίσω της σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στο μεγάλο στοίχημα των εμβολιασμών.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπου ο κρατικός μηχανισμός ανταπεξήλθε και σημειώνουν ότι από εδώ και στο εξής, στόχος είναι να στηθεί «τοίχος ανοσίας».
Το στοίχημα δεν είναι εύκολο, θεωρείται όμως μονόδρομος,  προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα και η οικονομία να πάρει ανάσες που θα τη βγάλουν από το σημερινό αδιέξοδο.
Στο πλαίσιο αυτό είναι σε εξέλιξη ένα πλάνο δράσεων, με στόχο αμέσως μετά το Πάσχα η Ελλάδα να θωρακιστεί υγειονομικά, εξέλιξη που θα επαναφέρει την ελπίδα και την προσδοκία για ένα καλύτερο αύριο.
Όπως γίνεται αντιληπτό ακολουθούν 2,5 εξαιρετικά δύσκολοι μήνες, που θα κρίνουν το μέλλον της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές και την ψυχολογία της κοινωνίας.
Στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση μετά την ολοκλήρωση της χορήγησης των εμβολίων στους άνω των 60 και σε ομάδες με βαριά νοσήματα, τη σκυτάλη να μην πάρουν νεότερες ηλικιακά κατηγορίες, αλλά επαγγελματικοί κλάδοι.
Η πρόταση αφορά εργαζόμενους στην εστίαση, τον τουρισμό, τα delivery, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την εκπαίδευση και τη δικαιοσύνη, κλάδους δηλαδή που θεωρούνται κρίσιμοι για την αναχαίτιση του ιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες προτεραιότητα θα δοθεί σε τουρισμό και εστίαση με το σκεπτικό ότι πρόκειται για κλάδους που έχουν πληγεί και περισσότερο από την υγειονομική κρίση.
Σε κάθε περίπτωση, το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών  έχει ως στόχο το χτίσιμο του πρώτου μεγάλου τείχους ανοσίας που θα οδηγήσει τη χώρα στην επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα.
Με αυτό ως δεδομένο μπορεί να δει κανείς το ποιοι θα έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς και εξηγεί και τους λόγους για τους οποίους βρίσκονται στο επίκεντρο κλάδοι όπως αυτοί που αναφέρθηκαν.

Η ηλικία
Ένα επίσης πολύ βασικό κριτήριο για το πώς θα γίνει η επιλογή εμβολιασμών σχετίζεται με την ηλικία, κάτι που εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς από την ταυτότητα όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εννέα στους δέκα θανάτους και σχεδόν οκτώ στις δέκα εισαγωγές στις ΜΕΘ αφορούν ασθενείς άνω των 60 ετών, δείκτης που «φωτογραφίζει» που είναι το πρόβλημα.
Κατά συνέπεια το τείχος προστασίας θα αρχίζει από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, καθώς με αυτό τον τρόπο, προστατεύονται οι πολίτες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ή θανατηφόρας ασθένειας.

Το συντομότερο
Η εκτίμηση μάλιστα που κυριαρχεί είναι πως με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα μπουν οι βάσεις για να επιστρέψει η ζωή σε φυσιολογικές συνθήκες.
Στο ερώτημα πότε θα γίνει αυτό, ο πρωθυπουργός απάντησε με τη φράση «το συντομότερο δυνατό», καθώς γνωρίζει ότι ο «αόρατος εχθρός» είναι ικανός να ανατρέψει τα πάντα από τη μια στιγμή στην άλλη.

Δύο ήταν οι φράσεις που χρησιμοποίησε στο Bloomberg:
1. « Εμβολιάζουμε τους πιο ευάλωτους, τα άτομα που είναι πιθανότερο να χρειαστούν κλίνη ΜΕΘ ή και να χάσουν τη ζωή τους. Πάντα η πρόκληση ήταν να μην υπάρξει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας».
2. «Εμβολιάζουμε κατά προτεραιότητα ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στο σύστημα υγείας».

Αρχές Μαΐου
Στην κυβέρνηση ναι μεν κρατούν χαμηλούς τόνους καθώς γνωρίζουν ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ, εκτιμούν όμως ότι μέσα στον Απρίλιο, τα δεδομένα θα είναι πολύ καλύτερα για τη χώρα.
Η περσινή εμπειρία άλλωστε κατέστησε σαφές ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά από τον Απρίλιο ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού, εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί θα αλλάξει την ψυχολογία στην κοινωνία.
Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι αμέσως μετά το Πάσχα, οι δείκτες θα είναι πολύ καλύτεροι και άπαντες θα μπορούν να κάνουν σχέδια για το καλοκαίρι.

Τήρηση μέτρων
Στην παρούσα φάση πάντως προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η πιστή τήρηση του υφιστάμενου lockdown, προκειμένου να υπάρξει άμεσα η αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου.
Κατά συνέπεια έως και το Πάσχα θα είναι σε ισχύ το λεγόμενο σύστημα της «βεντάλιας», κάτι που σημαίνει χαλάρωσης αλλά και αυστηροποίησης των μέτρων, ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων.
Το σενάριο που εξετάζεται και δείχνει να έχει βάση, αφορά στο ταυτόχρονο άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, προκειμένου να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα στην κοινωνία.
Στα καταστήματα  λιανεμπορίου, η είσοδος στους πελάτες θα επιτρέπεται μόνο με μέτρα προφύλαξης και περιορισμούς, καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για λάθη όπως αυτά που έγιναν.
Όσον αφορά στα γυμνάσια και λύκεια, εξετάζεται να λειτουργούν εναλλάξ ανά εβδομάδα, ώστε οι μεγαλύτεροι μαθητές να μην αποκοπούν πλήρως από την εκπαιδευτική διαδικασία εντός της τάξης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ