Ελάτε στην παρέα μας

Οικονομία

Σταϊκούρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα ρύθμιση 100 και 120 δόσεων – Επιστρεπτέα προκαταβολή και το 2021

Δημοσιεύθηκε

στις

Για νέα ρύθμιση 100 και 120 δόσεων αλλά και για παράταση για την επιστρεπτέα προκαταβολή μίλησε σήμερα ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο MEGA, αναφερόμενος στην επιστρεπτέα προκαταβολή τόνισε ότι μετά τις τελευταίες εκταμιεύσεις που έγιναν αυτήν την εβδομάδα, η ρευστότητα προς την οικονομία και τις επιχειρήσεις υπερβαίνει τα 9 δισ. ευρώ.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι χθες βράδυ είχαν υποβάλει αιτήσεις 380.000 επιχειρήσεις για περίπου 1,9 δισ. ευρώ και έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς 320.000 επιχειρήσεων 1,53 δισ. ευρώ. Η προθεσμία λήγει την Δευτέρα, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Ο ίδιος τόνισε τη σημασία της δέσμευσης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων για διατήρηση των θέσεων εργασίας μέχρι και τον Μάρτιο του 2021.
«Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχίσει και το 2021, θα βοηθήσουμε παρα πολύ τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και το συνολικό ύψος των μέτρων που προβλέπεται για να βοηθήσουμε την κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2021 ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ» ανέφερε εξάλλου.

Για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας, υπενθύμισε τους βασικούς άξονες που έχουν ήδη νομοθετηθεί και που δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν μέσα στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

«Με τα σημερινά δεδομένα δεν έχω να προσθέσω κάτι σε σχέση με όσα έχουμε ανακοινώσει» είπε, προσθέτοντας πάντως σε ερώτηση για το ενδεχόμενο για νέα ρύθμιση για 100 και 120 δόσεις: Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση τους επόμενους μήνες και ανάλογα θα αντιδράσουμε. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών είναι εδώ για όσο χρειαστεί και για ό,τι χρειαστεί. Εχουμε χτίσει τα ταμειακά διαθέσιμα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την πραγματική οικονομία. Μετά από ένα, δύο ή τέσσερις μήνες, βλέποντας την κατάσταση στην πραγματική οικονομία θα πράττουμε ανάλογα. Συνεπώς τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σταϊκούρας: Δύσκολοι οι πρώτοι μήνες του 2021 για την οικονομία

Ενώ απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης που εγκαλεί την κυβέρνηση για απόρριψη προτάσεων της για αύξηση δαπανών για την υγεία και τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων σχολιάζοντας: «Εάν ακολουθούσαμε αυτά που μας λέει η αντιπολίτευση, σήμερα δεν θα υπήρχαν πόροι για να δώσουμε στην οικονομία» για να προσθέσει ότι «καθε φορά που η κυβέρνηση δίνει περισσότερους πόρους στην πραγματική οικονομία, έρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση και ουσιαστικά πλειοδοτεί διπλασιάζοντας τα χρηματικά ποσά».

Παράλληλα με τη δημοσιονομική ευελιξία χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και διορατικότητα για να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός, συμπλήρωσε. Το 2020 είναι μια δύσκολη χρονιά όπως και οι πρώτοι μήνες του 2021 θα είναι δύσκολοι για την οικονομία.

Τέλος ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο επίδομα θέρμανσης. Η πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στον Δεκέμβριο και η προκαταβολή θα γίνει επίσης μέσα στον Δεκέμβριο. Πηγή:iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ